Skocz do zawartości

Denon DRA-800H jaka moc przy 6Ohm

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Jestem posiadaczem Denona DRA-800H oraz kolumn JBL LX2005. Kolumny posiadają impedancję 6Ohm. Wyczytałem, że wraz ze zmianą impedancji z 8Ohm na 4 Ohm w tym Denonie drastycznie obniża się moc wzmacniacza. We wzmacniaczu można ustawić impedancje 4, 6 i 8 Ohm. Nigdzie nie wyczytałem jaką mocą może się legitymować ten Denon przy 6 Ohm. Czy lepiej ustawić go na 8Ohm czy pozostać na ustawieniu 6Ohm?

Napisano

Cześć,
Ze wzmacniaczem nic złego się nie stanie jak ustawisz go na 6 czy 8 Ohm. Spróbuj ustawienie na 6 Ohm i później porównaj brzmienie ustawiając na 8 Ohm.  Mocą się nie przejmuj, JBL LX2005 to skuteczne kolumny z tego co pamiętam i w przypadku Denona DRA800h nie powinno jej zabraknąć. 

Napisano

Bo on jest zbudowany o amplituner kinowy. I faktycznie ma ta wade amplitunerów. W przeciwieństwie do wzmacniaczy kiedy impedancja kolumn spada to w nim moc także.

We wzmacniaczach rośnie.

Ustaw na 8 i zobacz czy się bardzo grzeje. Jak nie to zostaw. Jak tak. To zmień.

Skoro Twoje kolumny mają podane 6 omów to pewnie to są 4ki.

Piotr

Napisano

Najczęściej rzeczywiście producenci podają wartość mocy przy 4 i 8 Ohm, natomiast tak jak tutaj koledzy wspominali, skuteczność tych kolumn wynosi 91 dB, więc na prawdę sporo. Nie ma tutaj obaw, że nie poradzi sobie to urządzenie z odpowiednim wysterowaniem kolumn. Jeżeli kolumny są 6 Ohm, to bezpieczniej jest ustawić na 6 lub 4 Ohm, bo tak jak napisał Piotrek prawdopodobnie kolumny swoje minimum impedancyjne będą miały niżej niż ich nominalne 6 Ohm.