Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry. Posiadam pewne urządzenie, złożone głównie z silnika i przekładni mechanicznej pasowej. Niestety przy dużych prędkościach słychać pracę całości a oczywiście chciałbym tego uniknąć.

Mogę "obudować" całość skrzynką zbudowaną.. z czegokolwiek, może sklejki albo coś - na zewnątrz prawdopodobnie zrobiłbym coś na kształt case'a transportowego. sam rozmiar urządzenia to ok. Wewnątrz natomiast mogę powyklejać czym popadnie. Rozmiar całości może mieć nawet i do 50x50x50cm albo więcej jak trzeba. Nie znam się za bardzo na piankach / matach / gąbkach / itp., które są dobre i dlaczego. Czy np. takie pianki samoprzylepne jak sprzedają handlowcy motoryzacyjni? Akurat kupuję oplot na przewody i natrafiłem na takie. Można też byłoby to zbudować jak "cebulę" i robić kilka warstw w środku (tzn niekoniecznie mata na macie, tylko - mata, płyta, powietrze, mata, płyta, powietrze itp. Nie chciałbym też totalnie w ciemno kupować co popadnie.

Co byście polecili do takiego zabiegu i czy to ma sens, zwłaszcza jeśli jedna boczna ściana (i "podłoga") musi być przynajmniej częściowo odkryta. A może są gotowe tego typu produkty?

Nie bardzo wiedziałem, czy to dobry dział, ale z drugiej strony żaden mi bardziej nie pasował.

Napisano
10 godzin temu, cichy_ludek napisał:

Dzień dobry. Posiadam pewne urządzenie, złożone głównie z silnika i przekładni mechanicznej pasowej. Niestety przy dużych prędkościach słychać pracę całości a oczywiście chciałbym tego uniknąć.

Mogę "obudować" całość skrzynką zbudowaną.. z czegokolwiek,

Dzień dobry. Zanim "zamkniesz" to w obudowie, warto zadać sobie pytanie co z chłodzeniem?

Napisano (edytowany)

Obudowa nigdy nie będzie w 100% szczelna a cała konstrukcja nie grzeje się raczej na tyle widowiskowo, żeby to był realny kłopot. Ale cenne spostrzeżenie

Edytowano przez cichy_ludek
usunięcie emotki bo coś się krzaczyła
Napisano
16 godzin temu, cichy_ludek napisał:

Co byście polecili do takiego zabiegu i czy to ma sens, zwłaszcza jeśli jedna boczna ściana (i "podłoga") musi być przynajmniej częściowo odkryta.

Myślę że jeśli nie będzie to całkowicie zamknięte, trudno oczekiwać by maszyna była w miarę cichą. 

Na pewno też nieco pomogą podkładki pod nóżki z twardej gumy (budzetowo) - drgania przenoszone na innne powierzchnie również wydają dźwięk.

16 godzin temu, cichy_ludek napisał:

może są gotowe tego typu produkty?

Może ktoś sie wypowie jeszcze czy takowe są i ile dB pochłaniają.

Ps: jesli to urzadzenie stoi w pomieszczeniu typu garaż itp. to eliminacja dźwięków odbitych od z reguły twardych powierzchni bedzie trudna do wyciszenia. 

Napisano

Urządzenie jest transportowane w różne miejsca (wskazane przez klienta) i tam montowane i tam pracuje. Chodzi po prostu o jakąkolwiek (ale najlepiej dużą:) poprawę w wyciszeniu. Można byłoby przyjąć, że chcę wyciszyć taki zestaw:

https://deltapunkt.pl/silnik-przekladnia/66-50-obrmin-m63x60-przekladnia-enkoder-dunkermotoren-m63.html

tylko jak wspomniałem, zamiast przekładni ślimakowej, jest pas zębaty. Przekładnię ślimakową też testowałem, ale była jeszcze głośniejsza..

Napisano
Dnia 14.11.2022 o 22:16, cichy_ludek napisał:

Mogę "obudować" całość skrzynką zbudowaną.. z czegokolwiek, może sklejki albo coś - na zewnątrz prawdopodobnie zrobiłbym coś na kształt case'a transportowego. sam rozmiar urządzenia to ok. Wewnątrz natomiast mogę powyklejać czym popadnie. Rozmiar całości może mieć nawet i do 50x50x50cm albo więcej jak trzeba. Nie znam się za bardzo na piankach / matach / gąbkach / itp., które są dobre i dlaczego. Czy np. takie pianki samoprzylepne jak sprzedają handlowcy motoryzacyjni? Akurat kupuję oplot na przewody i natrafiłem na takie. Można też byłoby to zbudować jak "cebulę" i robić kilka warstw w środku (tzn niekoniecznie mata na macie, tylko - mata, płyta, powietrze, mata, płyta, powietrze itp. Nie chciałbym też totalnie w ciemno kupować co popadnie.

Obudowa dla maszyny (jakiejkolwiek) nie powinna być chyba z płyt drewnopodobnych 🤔. Ja bym zastosował cienką blachę profilowaną, z naklejoną warstwą bitumiczną plus opcjonalnie od wewnatrz filc. Całkowicie nie wygłuszy dzwieku, ale coś tam pomoże.

Napisano
50 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Obudowa dla maszyny (jakiejkolwiek) nie powinna być chyba z płyt drewnopodobnych

A dlaczego? Im masywnieksza przegroda,tym lepsze tłumienie fali dźwiękowej. 

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Kraft napisał:

A dlaczego? Im masywnieksza przegroda,tym lepsze tłumienie fali dźwiękowej. 

Nie bez powodu dodałem "chyba" w zdaniu. Pozatym jesli nie mamy "szczelnej" obudowy, zysk z takich rozwiązań moze być znikomy.

23 minuty temu, J4Z napisał:

Całą wolną powierzchnię skrzyni w środku wyłożyć wełną mineralną. Im większa skrzynia i więcej wełny tym lepszy będzie efekt. 

Nie wiem co to za maszyna, ale z opisu wynika że są tam ruchome części (pas). Wypychanie wełną każda wolną przestrzeń jest niebezpieczne. 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

Tak, właśnie myślałem o tym. Wełny raczej nie mogę zostawić "luzem", bo będzie się kruszyć i wejść w elementy ruchome. Pytanie, czy jeśli zrobię obudowę w taki sposób, żeby ściany były z każdej strony, również wewnątrz, a wełna zamknięta w środku, to czy wtedy ona będzie działać? 😃

Edytowano przez cichy_ludek