Repugnant Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 czesc.posiadam yamahe rxa 3050 do mojego zestawu 7.1 dodalem dwa glosniki atmosowe(w suficie amp je widzi)mam pytanie czy podcza ogladania filmu z blu ray(obslguje atmos) w ampli na wyswietlaczu powinna sie pojawic jakas informacja o atmosie?ja takowej nie mam.sprawdzilem w audio signal i tam w pozycji input jest pcm czy ktos wie comoze byc nie tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 Zrobiłeś ponowną kalibrację i przypisałeś końcówki pod głośniki ? W menu filmu , koncertu wybrałeś ścieżkę Atmos ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 tak w menu filmu jest dolby atmos.zrobilem kalibracje.nie bardzo rozumiem jak mam przypisac koncowki pod glosniki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Repugnant napisał: jak mam przypisac koncowki pod glosniki jak miałeś do tej pory? 7 głośników? chodzi o to że powinieneś mieć FL, FR, C, SL, SR i dwa sufitowe w menu będą to prawdopodobnie głośniki TOP. Ale skoro masz PCM, to w menu blueray sprawdź czy masz audio ustawione jako bitstream, bo może w odtwarzaczu masz ustawiony PCM Edytowano 27 listopada 2022 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 tak mialem system 7.1 do niego dodalem 2 sufitowe bo tylko tyle uciagnie ta yamaha.wszystkie te glosniki widzi amplituner.w bluray audio jest na auto co pozwala wysylac bitstream. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) Czyli masz w tej chwili 7.1.2, powinieneś w setup-ie tak to ustawić powinieneś wyłączyć funkcje DSP link do całej instrukcji, proponuję zrobić reset amplitunera i przeprowadzenie instalacji od nowa, wtedy będziesz pewien że nie jest włączone nic co może ingerować - korygować sygnał wejściowy Edytowano 27 listopada 2022 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 27 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 przywrocilem ustawienia fabryczne poustawialem glosniki zrobilem kalibracje pomoglo troche.z plyty blu ray w dolby atmos dalej pojawia sie pcm(sprawdzane w audio signal input).nagralem kilka demowek na pendraka podlaczylem do blu ray i pojawilo sie tru hd(sprawdzalem w audio signal input).jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy to zrobienie kalibracji ,rozszerzonej,o wysokosc i konty jesli dobrze pamietam bo w yamaha ma takie ustrojstwo.na wyswietlaczu amplitunera jest blu ray i tryb jaki sobie ustawie np standard. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 A jak masz ustawione wyjście z BD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 28 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 tak ze wysyla bitstream Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 (edytowany) może zerknij na 140 stronę instrukcji, od 133 strony masz manualny setup głośników, moim zdaniem coś masz źle ustawione, dlatego Atmos dekoduje Ci do Dolby True HD/PCM, może spróbuj Straight, nie mam Yamahy i nie znam "na pamięć" menu i zależności funkcji, ale w instrukcji jest to wszystko opisane, z fragmentu który wkleiłem jasno wynika że jeśli masz włączony dowolny program DSP Atmos będzie jako TrueHD/PCM, to samo jeśli nie są używane ani tylne głośniki ani głośniki "presence" czyli efektów górnej warstwy (gdy masz je w suficie ustawiasz jako "overhead"), a może masz do niej instrukcję PL - być może byłoby Ci łatwiej Edytowano 28 listopada 2022 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 28 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 dsp wylaczone.glosniki ustawione i skalibrowane jako overhead.do atmosa trzeba tez uzywac sourand dekoder uzywam.i zeby bylo smieszniej nagralem dema na pendraka podlaczylem do blu raya i pojawil sie dolby atmos lamane na true hd co prawda nie na wyswietlaczu ampli ale w menu ekranowym i w audio signal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 Czyli dobrze? No dobra a Atmosy realnie słychać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 30 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2022 nie do konca dobrze bo na wyswietlaczu ampli tez powinien sie pojawic napis atmos.tak glosniki w suficie normalnie graja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2022 A jak klikniesz info na pilocie to pokaże Ci że grają? No nie wiem wazne że grają chyba ? Zobacz sobie na Demo Atmosa czy słychać to co ma być słychać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 2 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2022 w sumie tak.graja.jak juz pisalem na demowkach pokazywal sie dolby atmos w ustawieniach ale nie bylo go na wyswietlaczu.tak czy siak teraz i tak wszystko porozlaczalem bo pruje sufit pod glosniki kable i projektor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts