Skocz do zawartości

Amplituner kina domowego : Onkyo tx-nr7100 vs Marantz Cinema 60 .

Recommended Posts

Napisano

Witam . Posiadam system 7.0 Kef a. Fronty q950 , centralny q650c , surroundy q350 ,atmosy q150 .

Próbuję teraz dobrać odpowiedni amplituner . Wstępnie miał być to Marantz Cinema 60 ( pomijając aspekt jego brzmienia , który jest niewiadomą ) . Jednak po małej analizie zdecydowałem się na Onkyo że względu na tryb Aimax/ Thx i oczywiście kalibrację Dirac Live . Pozostaje tylko pytanie , czy jest to dobry wybór?? Czy ktoś z użytkowników posiada model txnr7100 lub miał z nim styczność? 

Napisano

Rozumię.  Akurat podpytuję bardziej w kontekście kina . Do stereo będę miał oddzielny wzmacniacz. Mógł byś uargumentować, czemu akurat Onkyo pod Kefa ?

Jakiś czas temu pod fronty podbijałem dwa amplitunery : Onkyo i Yamaha.  Na Onkyo brzmienie było zdecydowanie lepsze . 

Napisano

No to sam odpowiedziałeś

Jeśli pod kino to Marantz był bardzo delikatny. Jak mowie nie spodziewam się tu zmiany brzmienia. Więc on w kinie sprawdzał się z niektórymi kolumnami.

KEF gra łagodnie a Onkyo właśnie lubi przywalić typowo kinowo. W górze i dole pasma. Te urzdzenia się uzupełniają.

22 godziny temu, fluid81 napisał:

Jakiś czas temu pod fronty podbijałem dwa amplitunery : Onkyo i Yamaha.  Na Onkyo brzmienie było zdecydowanie lepsze . 

No widzisz.

Ja akurat lubię Yamahę. I dobrze ustawione YPAO tez robi swoje.

Ale Yamahy obecnie nie ma więc problem z głowy :)

Piotr

Napisano

Dzięki za info . Na chwilę obecną, to każdy model amplitunera,  który mnie interesuje,   jest niedostępny. Takie czasy ehh

A ta Kalibracja Dirac Live naprawdę robi robotę? 

Mam jeszcze jedno pytanie : na fronty i głośnik centralny dostałem wskazanie na kabel Cardas 101 Speaker. Czy według Ciebie będzie to odowiedni kabel ? 

Napisano

W Onkyo tx-nr7100  jest pełna  . Wspominałeś że Onkyo tx-nr7100  i Pioneer vsx-lx 305 to to samo brzmienie. Dziś na infolinii w salonie RMS usłyszałem, że jednak nie . Pioneer ponoć gra zdecydowanie jaśniej (cokolwiek miało by to oznaczać) w stosunku do Onkyo .  

Co opinia to inna ;)

Napisano

Nie bardzo jest co rozwijać.  

Obdzwaniałem salony w temacie dostępności dwóch amplitunerów : OnkyoOnkyo tx-nr7100/ Pioneer vsx-lx305.  Na infolinii w  salonie RMS zapytałem o brzmienie tych dwóch amplitunerów.  W odpowiedzi dostałem info, że te dwa modele pomimo, że pochodzą z jednej stajni , to jednak ich brzmienie będzie z goła nieco inne.  Ampli Pioneera będzie "jaśniejszy " w stosunku do Onkyo tx-nr7100 + to, że lepiej się zgra z setem Kef q950 amplituner Onkyo . Nie bardzo miałem możliwość polemizowania , bo nie znam brzmienia tych dwóch amplitunerów, które mnie interesują. 

I w zasadzie , to tyle w temacie ;)

Napisano

Całkiem możliwe, że jest tak jak mówisz.  Różnice w brzmieniu Pan z infolinii dostrzegł, ale merytorycznie już nie był w stanie wyjaśnić, co jest tego powodem  . Tak że raczej jest to ocena na podstawie oferty sprzedażowej, jaką dysponują. 

Miałeś jaką kolwiek styczność z tymi amplitunerami Pioneer vsx-lx305/Onkyo txnr7100?

Napisano

Więc z tymi nowymi będzie raczej podobnie . Nie pozostaje w takim razie nic innego , jak dokonać zakupu któregoś z tych dwóch amplitunerów i przekonać się na własne uszy , jak brzmi w kinie :) . Pozdrawiam 

Napisano

@fluid81 trochę się spóźniłeś, bo my mieliśmy już możliwość testowania i słuchania Cinema 60, ale jest u nas do jutra tylko. Co do brzmienia to lekko się zmieniło, natomiast co do Dirac to nie ma się co zastanawiać, bo jego nie ma w tym modelu, dopiero od Cinema 50 się pojawia.

image.thumb.png.1c6917bad605185c3f628316c4886b98.png

Napisano

Gratuluję takiej możliwości. Jakieś 3 miesiące temu myślałem nad kupnem Cinema 60 . Zrezygnowałem jednak i wybrałem Onkyo tx-nr7100 lub Pioneer  Elite vsx-lx305, głównie ze względu na tryb kalibracji Dirac Live jak również Imax Encanched.  Poza tym , dostałem również wskazanie na te modele ze wzgl. na lepsze  dopasowanie pod kątem brzmienia do mojego seta , między innymi od Piotra z tego forum. 

Jak oceniasz brzmienie Marantz Cinema 60 ? Możesz coś powiedzieć na temat brzmienia Onkyo tx-nr7100/Pioneer Elite vsx-lx305? Miałeś okazję pobawić się tymi amplitunerami ?

Napisano
11 godzin temu, maciek72 napisał:

Przepraszam , ile kosztuje Marantz 50 ?:)

Za ,co ? :)

No właśnie. A to nie koniec wydatków.

:/

D&M mocno poniosło.

13 godzin temu, fluid81 napisał:

Jak oceniasz brzmienie Marantz Cinema 60 ?

Jesli wstępne opisy brzmienia tego amplituner sie sprawdzą w szerokim odbiorze to jest raczej ..... słabo :/

Piotr