Skocz do zawartości

4 suby w pomieszczeniu, lek na cale basowe zło ? TESTY PRAKTYCZNE W KONCU :-)

Recommended Posts

Napisano

Większość z Was na pewno wie, choć część pewnie nie, ze „dobry” bas w małym i średnim pomieszczeniu to nie jest łatwa rzecz do uzyskania 🙂 Jako ze kończę budowę mojego kina i bardzo zależy mi na dobrym basie, spędziłem ponad 20 godzin w ten weekend jeżdżąc po podłodze jak maniak i kombinując z 8 subami ze zdjęcia powyżej 🙂 Przetestowałem i pomierzyłem używając mikrofonu UMIK1 + REW prawie 40 rożnych konfiguracji i mam świetne wieści dla maniaków basu w kinie, takich jak ja :D

Do testów bazowałem luźno na metodzie opracowanej przez Todda Weltiego ( https://www.harman.com/documents/multsubs_0.pdf ), która mówi ze w określonych przypadkach i w typowych pomieszczeniach (prostopadłościan, najlepiej o kształcie prostokąta) 2 suby to wszystko co trzeba aby uzyskać na prawdę dobry bas, a 4 to ideał, bez ZADNEJ zabawy z akustyka pomieszczenia 🙂 Jako ze ja na samym początku już zdecydowałem ze nie mam miejsca i funduszy na dobre (drogie) strojone pułapki basowe, brzmiało to wręcz idealnie dla mnie 🙂

Założenie było takie ze KOMBINUJE TYLKO Z POZYCJONOWANIEM I ILOSCIA SUBOW na razie, nic w tych pomiarach i testach nie było korygowane elektronicznie z użyciem DSP 🙂 Myślę ze zabawa z DSP pozwoli dopieścić w sumie i tak nie za duże problemy do ideału, więc idealnie SVSy się sprawdza w tej roli 🙂

Do tego zaświtała mi w głowie teoria ze jako ze mam problemy powyżej 30Hz, to może miast 4 takich samych (dobrych) subow jak sugeruje Welti, można będzie użyć dwa dobre które dadzą „mięsko”, i dwa słabsze które będą niwelować problemy z nieubłaganymi modami własnymi pomieszczenia 🙂 Nie będę ukrywał ze budżet jest dla mnie bardzo ważny i 4 dobre suby to niestety spory wydatek, a do 30Hz zejdzie nawet budżetowy sub za 800zl taki jak Onkyo SKW940 w moim przypadku 🙂

Tak więc po dwóch pełnych dniach spędzonych w kinie na testach, mogę powiedzieć ze i oczywiście Pan Welti ma racje (warto słuchać naukowców), i ze moja teoria działa niespodziewanie dobrze 🙂 Tak więc bardzo dobre wieści i dla mnie i dla wszystkich szukających dobrego basu – DA SIE, i do tego NA BUDZECIE 🙂

Jako ze materiału jest od cholery i było by niezłe wypracowanie aby to dobrze opisać, to jak wkleję po prostu wykresy to ciężko się będzie i tak w tym połapać 🙂 Pomyślałem więc ze nagram film z wytłumaczeniem co, jak i gdzie, tym bardziej ze będą jeszcze następne testy z korekcja DSP, co tez myślę będzie dość ciekawe 🙂

Sumując napisze ze zaczęło się od dwóch SVS PB2000PRO w przednich rogach, które dawały bardzo ładne niskie BOOOOM ale nie za bardzo nic więcej powyżej 30Hz 🙂 Po dołożeniu jedynie 1500zl w postaci dwóch Onkyo SKW940 i odpowiednim wypozycjonowaniu ich w pomieszczeniu, bas jest taki ze na serio się wystraszyłem przy pierwszych odsłuchach :D Nadal schodzi bardzo nisko jak wcześniej, ale teraz jest mocne uderzenie w klatę i aż zatyka uszy 🙂 Bas jest tak potężny ze aż na prawdę wzbudza swoiste poczucie (miłego) lęku, i co najciekawsze, kompletnie bez podnoszenia poziomu głośności 🙂 Tak jak by cala energia niwelowana przez pomieszczenie, nagle się odnalazła, co chyba dokładnie właśnie się stało :D

Zapraszam do zerknięcia na parę wykresów i do usłyszenia/zobaczenia na filmiku 🙂

SUBY.jpg

Napisano
2 minuty temu, Butler napisał:

Wystaw na giełdę i daj znać po ile sztuką. Przez te Teoje wypociny zaczynam szukać u siebie na siłę problemów :D

Hehe, nie szukaj problemow, szukaj rozwiazan ! :D Wyslalem Ci wiadomosc 🙂

Napisano
13 minut temu, Butler napisał:

A próbowałeś może dwa sb3000 na przód 1/5 i 4/5, a na tył jeden, ale na środku?

Tego nie, bo nie moge na srodku 🙂 Probowalem wszystkiego co tylko mi wpadlo do glowy i konsensus jest taki ze dwa suby albo zawsze maja ogromne doly, albo sa ustawione na srodku i maja duzy spadek glosnosci 🙂 Wedle Weltiego, suby na 4 srodkach daja rowne pasmo tez, ale kosztem niskiego zejscia, ze rogi mimo wszystko nieco wzmocnia ponizej 30Hz 🙂 Wiec jesli suby po srodku, to wieksze i mocniejsze i podbicie nieco dolu 🙂

Napisano

Masz może wykresy waterfall?

Bo jestem ciekawy jak poszczególne rozwiązania zamulają;)

Sam u siebie miałem podobny problem, i zostałem na rozwiązaniu 2xclosed. 

Na twoim wykresie widać że w takim przypadku nawet 4 closed dają spory dołek koło 30hz.

2x BR za to ogromne podbicie w tych okolicach (okolice strojenia suba)

To co opisałeś jako ulubione rozwiązanie to mix BR i closed, gdzie okolice 30hz się wyrównują niejako.

Niestety u mnie BR dawał w okolicach 40-50hz tak duży pogłos że wolałem zostać z lekkim dołkiem w konstrukcji closed 

Napisano
Dnia 6.12.2022 o 08:04, Heathen napisał:

Masz może wykresy waterfall?

Bo jestem ciekawy jak poszczególne rozwiązania zamulają;)

Sam u siebie miałem podobny problem, i zostałem na rozwiązaniu 2xclosed. 

Na twoim wykresie widać że w takim przypadku nawet 4 closed dają spory dołek koło 30hz.

2x BR za to ogromne podbicie w tych okolicach (okolice strojenia suba)

To co opisałeś jako ulubione rozwiązanie to mix BR i closed, gdzie okolice 30hz się wyrównują niejako.

Niestety u mnie BR dawał w okolicach 40-50hz tak duży pogłos że wolałem zostać z lekkim dołkiem w konstrukcji closed 

Tak, mam, ktore bys chcial zobaczyc ? 🙂 I u mnie tez same BR mialy duze podbicie i dziure, ale wedle mej teorii ktora sie sprawdzila, zamkniete mialy podbic wszystko powyzej 30Hz i mniej wiecej to sie wydarzylo 🙂

18 godzin temu, santino napisał:

no i przez Ciebie bede musail w koncu kupic mikorfon i zaczac walke z rew

Nie ma za co :D