ludys Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Witam, posiadam Amplituner MusicCast RX-V4A + kolumny Pure Accousric Nova 6 5.0 Trochę pozmieniałem układ pomieszczenia i aktualnie trochę słabo pasuje mi kino z tak dużymi głośnikami. Szukam jakiegoś rozwiązania, które dało by podobne dozannia, ale było by mniejsze oraz jak najbardziej bezprzewodowe . Zastanawiam się nad czymś typu JBL 9.1, choć czytając różne opinie, fora każdy piszę że to szrot . Ogólnie nie jestem jakimś audiofilem, sprzęt ma służyć do słuchania muzyki jako poboczny element, nie siedzenie przed głośnikami i picie kawki . Oraz do oglądania Netflixa itp. Proszę o pomoc, w najgorszym przypadku wybiorę lepszy dźwięk niż komfort ustawienia kolumn w pomieszczeniu . Jeżeli miałbym zostać przy Amplitunerze oraz głośnikach 5.0 proszę o pomoc w doborze do zestawu jakiegoś fajnego subwoofera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Zapomnij o soundbar !!! Tani sub Tannoy msub 10 , Klipsch Sw 110 (czarna membrana ). Lepszy do muzyki SVS SB 1000 , a do kina PB 1000 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Zdecydowanie nie zamieniaj na soundbar, to ogromny krok w tył pod względem jakości dźwięku. Lepiej dokup subwoofer, spójrz np. na Klipsch R-120SW. Pomyśl także w przyszłości nad zmianą kolumn, są one ogromnym ograniczeniem jakościowym. Może Klipsch. Zapraszam na odsłuchy oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Klipsch do Yamaha ? 10 lat temu odradzano mi taki team. Co się zmieniło ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukio Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 11 minut temu, maciek72 napisał: Klipsch do Yamaha ? 10 lat temu odradzano mi taki team. Co się zmieniło ? Tak, minęło 10 lat Sounbar będzie krokiem w tył mocno, ale może akurat dla ciebie nie będzie to miało znaczenia? Znam osoby, które nie słyszą różnicy między kolumnami 5.1 a soundbarem... a osobiscie nie wiem jak to możliwe, ale to fakt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz8370 Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Poczytaj o cyfrowych projektorach dzwięku Yamachy. To soundbary z dzwiekiem przestrzennym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 Miałem kilkanaście dni topowy model Yamaha ysp 4100 (4600 ?) Z ponad 40 -stoma przetwornikami . Miałem szczęście , że kupiłem przez internet i mogłem oddać . Dźwięk pochłaniały zasoby po lewej stronie (duże okno i długie ) nie miał od czego się odbić Żadnych więcej wynalazków A i muzyka brzmi na tym kiepsko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 3 godziny temu, ludys napisał: Trochę pozmieniałem układ pomieszczenia i aktualnie trochę słabo pasuje mi kino z tak dużymi głośnikami. to jeżeli tylko to jest problemem, możesz zawsze wsadzić mniejsze kolumny. Chociaż nie podałeś wielkości pomieszczenia, ciężko zatem będzie coś poradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludys Napisano 5 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 23 minuty temu, lolekdrugi napisał: to jeżeli tylko to jest problemem, możesz zawsze wsadzić mniejsze kolumny. Chociaż nie podałeś wielkości pomieszczenia, ciężko zatem będzie coś poradzić. Ogólnie pomieszczenie wielkości 3.5x 6 m Pomieszczenie nadal jest takiej wielkości lecz układ wygląda następująco . Na ścianie(3m) gdzie telewizor 2 głośniki przednie + głośnik centralny nad amplitunerem , trzy metry przed kanapa nad nia 2 głośniki tylne . Kanapa oddalona od tv 3 m za kanapa 2.5 m x3.5 wolnej przestrzeni (jadalnia) . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 @ludys to przemyśl opcję zmiany kolumn na podstawkowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 8 godzin temu, J4Z napisał: Okno nie pochłania. Zasłony tego okna pochłaniały , szerokość grubego materiału to blisko 2m , wysokość 2,65m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Okno samo w sobie jest złe akustycznie ale zasony wręcz przeciwnie. To kawał dobrego absorbera. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Dźwięk odbija się od zasłon ? Nie zauważyłam Bo tak działa Yamaha YSP 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 22 godziny temu, maciek72 napisał: Dźwięk odbija się od zasłon ? Nie zauważyłam Bo tak działa Yamaha YSP nie znaczy że trzeba mieć wszystko gołe. Echo po to aby działały odbicia? no nie. Tym bardziej okna. Akurat te modele YSP są do konkretnych pomieszczeń. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts