Jagermajster Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 Witam. Poszukuje subwoofera do 20m2 pokoju, zastosowanie tylko filmy - do muzyki mam osobny sprzęt. Budżet między 1500-2000 zł. 10" wystarczy czy lepiej jednak skupić się na 12"? W ramach wyjaśnień dlaczego Klipsch* - ponieważ podoba się Żonie ten subwoofer (a dokładniej membrama) a jej decyzji nie przeskoczę... *Na placu boju był jeszcze sub od Polka Audio HTS 10. W tym budżecie znalazłem R-12SW, R-120SW, R-10SW, R-100SW, R-101SW. Jest jeszcze wersja 121SW ale przekracza budżet o jakieś 300 zł - najtaniej znalazłem go za bodajże 2300 zł. Z tego co znalazłem w internecie to wersja 100/120SW to nowsza wersja 10/12SW i nie ma między tymi wersjami różnicy w dźwięku podobno więc lepiej w tym przypadku wziąć ten co będzie tańszy? Zaś 101/121SW to nowsza wersja 100/120SW, ale nie znalazłem testów porównawczych audio tych modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Zdecydowanie 12". T tej lini subwoofer najlepszy do kina był klipsch r-112sw. Jego następcą był Spl 120. Spokojnie można patrzeć w stronę używek. Do takiego salonu warto dołożyć parę stówek na lepszy sub. Patrzyłbym w tym kierunku. https://nautilus2.pl/subwoofery/2320-klipsch-r-112sw-czarny-0743878027402.html 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagermajster Napisano 30 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 (edytowany) Ok czyli 12" jednak. Poczytałem trochę o R-112SW i SPL-120 i obecnie są one +- w cenie R-121SW. Aczkolwiek jedna informacja mnie nie napawia optymizmem a tym bardziej aby szukać używki - podobno te modele mają problem z wzmacniaczem wbudowanym. Widziałem trochę tematów, opinii o zdychających, umierających wzmiacniaczach w tych modelach... Dotyczyło to pierwszych wypustów tych modeli czy problem nadal istnieje? Problem ten też dotyczy starszych konstrukcji jak R-12SW, R-120SW i R-121SW? Edytowano 30 stycznia 2023 przez Jagermajster Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 To problem pierwszych wersji. Ja miałem dwa kupę czasu. Zero problemu. Klipsch r-112sw 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Większość wymienionych przez ciebie modeli jest już kilka lat i zostały sprawdzone przez wielu klientów i my z nimi nie mieliśmy większych problemów, biorąc pod uwagę sporą ilość sprzedanych modeli. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagermajster Napisano 30 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Zamówiony SPL-120, dziękuję za pomoc 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagermajster Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 No więc tak od czwartku użytkuje SPL-120 i było git, dźwięk super w filmach się spisywał, "Auto" działało jak należy, subwoofer wyłączał się po kilkunastu minutach od braku sygnału. Dziś zauważyłem przy wieczornym seansie, że w subie nie świeci się dioda - na początku myślałem że to problem z "Auto" włączeniem ale mimo że dioda się nie świeciła to sub działał. Wczoraj jeszcze było z tym OK jak szedłem spać. Przełączenie na "On" - również dioda zgaszona i sub działa, a przełączenie na "Off"- dioda zgaszona i nadal sub działa... Myślę, może problem z kablem* i połączeniem z aktywnymi kolumnami, ale nie to też nie to - przy odłączonym kablu od aktywnych kolumn nadal jest włączony... *kabel markowy Melodika MDSWY. Jedyna możliwość żeby go teraz wyłączyć to odłączenie z gniazdka... Jakaś sugestia? Jakiś magiczny reset o którym nie wiem? 🙄 Zostawię subwoofer odłączony od prądu i kolumn do jutra wieczora - może jakaś magia się zadzieje, ale naprawdę mi się to nie podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Nie, nie. Coś tam było. Do ustawienia. Teraz kurcze nie pamiętam. Tak mi się wydaje. Nie chcę wprowadzać w błąd. Ale weekend nie za bardzo na to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 Nie no to serwis. Jeśli jest przełączony na off i działa Dajesz ten przełącznik w dół tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 Czarny na dół. To wiadomo. Czerwony na 230V. A nie 110 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagermajster Napisano 6 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 Tak przełącznik czarny jest maksymalnie w dół więc to nie jest pozycja On - góra ani Auto - środek, czerwony oczywiście na 220V. Jak wspomniałem w czwartek i piątek to działało jak powinno... Nikt nie korzystał ani nie dotykał sprzętu jak mnie nie było w domu. Subwoofer ustawiony był na głośność około godziny 10-11, nie był katowany ani ustawiany ani razu na maks. No i dioda led jest cały czas zgaszona co niby sugeruje że subwoofer jest wyłączony a tak nie jest. Jeszcze sprawdziłem subwoofer pod innym gniazdkiem sieciowym - jest tak samo. Podłączyłem go później nawet pod dobry UPS od APC i też bez różnicy. Pętle masy więc raczej można wykluczyć. Elektrykę też mam dobrą w mieszkaniu - nie ma więcej niż 5 lat. Innego kabla sieciowego nie mam, ale wątpię by nowy dobry kabel fabryczny nagle po dwóch dniach robił jakieś przebicie/zwarcie. Jak na moje oko to też sądzę, że jest uszkodzony - czekam obecnie na kontakt z sklepu. Podłączyłem miernik (wiadomo nie jest markowy ani zbyt dokładny) - lecz na obecny moment subwoofer ciągnie cały czas od 20 do 22W jak nic nie jest włączone (screen poniżej). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 Czyli serwis Konsbud. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 lutego 2023 Dnia 6.02.2023 o 08:25, STELVIO napisał: Czarny na dół. To wiadomo. Czerwony na 230V. A nie 110 mozliwe ze to amerykańska fotka. chciałem pokazać tylko panel. Jeśli przełącznik masz na standby a gra to serwis. 22 godziny temu, STELVIO napisał: Czyli serwis Konsbud. Aby nie skończył jak kolega z wątku obok. ale tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adison Napisano 25 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2023 Czy udało się naprawić subwoofer? Serwis pomógł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts