Bebop Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Witam szanownych, mam prośbę. Poszukuję sprawdzonego streamera a najlepiej samego transportu pod Roon. Do niedawna grałem na SOtM i z dźwięku byłem zadowolony ale bywało, że sprawiał problemy połączenia w sieci. Ostatecznie pożegnałem się i awaryjnie garm na chromecast. Post kieruję głównie do użytkowników roon, chociaż wszystkie sugestie mile widziane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Dziwne. Mam dwa Sotmy które działają jako endpoint Roon-a od ponad 3 lat 24 h i wszystko działa idealnie. Intel nuc mi się popsuł raz ale nigdy Sotm. Kup malinę postaw VitOs lub Ropieee i graj do bólu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Dzięki, zapomniałem dopisać, że malina mnie nie interesuje. Mój SOtM to była używka kiedy kupowałem. Gdzieś czytałem, że używka może sprawiać problemy jeśli poprzedni użytkownik wpisał statyczne IP (?) Może jeszcze spróbuję wgrać od początku soft na kartę SD w moim SOtM. Jeśli to ma sens? Tylko która wersja jest najnowsza i odpowiednia do mojego SMS 200? https://www.docs.sotm-audio.com/doku.php?id=en:eunhasu:burn_sdcard_image Eunhasu V0.5.31 - czy to jest odpowiednia wersja softu dla SMS 200? Edytowano 13 lutego 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 9 minut temu, Bebop napisał: Mój SOtM to była używka kiedy kupowałem. Gdzieś czytałem, że używka może sprawiać problemy jeśli poprzedni użytkownik wpisał statyczne IP Bzdura, jakby było ustawiene statyczne to przy innej adresacji twojej sieci w ogóle byś nie widział Sotma. Masz wersję Neo? Prędzej zmień kartę SD, te fabryczne to szmelc który szybko pada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Mam chyba wersję sMS 200. Nie widzę nigdzie napisu neo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Weź nową kartę SD, wgraj najnowsze firmware i zobacz czy ruszy. Nie wiem czy na tym starszym modelu lata to samo firmware co na wersji Neo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Cześć, spójrz na Musical Fidelity MX-Stream. To typowy Roon end point. Działa bardzo fajnie i gra. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, kiki2010 napisał: Kup malinę postaw VitOs lub Ropieee i graj do bólu. Pozdrawiam Popieram. Ewentualnie , jak możesz , z core do daca. Edytowano 13 lutego 2023 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Core ROCK w korytarzu pod schodami przy routerze. Ja mam swój muzyczny pokój na piętrze. Spróbuję wgrać nowy soft na SD do sotm. Wprowadziłem się do nowego domu. Być może to nie pójdzie po wifi a jedynie LAN. Edytowano 13 lutego 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) 5 minut temu, Bebop napisał: Spróbuję wgrać nowy soft na SD do sotm. Radzę użyć nową kartę SD. Core masz na windzie czy Roon Rock? Edytowano 13 lutego 2023 przez kiki2010 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Core ROCK mam na NUC. Ehhh.... chyba trzeba poprowadzić kabel LAN na górę. To wifi jest do bani, mimo, że mam 900 net. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Wifi Analyzer na tel i sprawdź sobie najpierw zasięg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Sprawdzę. Wszystko już sprawdzam. Dziwne tylko, że taka popierdółka jak chromecast działa wszędzie bez problemu. A te drogie wypasione streamery często mają problemy w sieci. Coś tu jest żle zaimplementowane chyba. Prowadzenie kabli LAN po calym domu jest irytujące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 29 minut temu, Bebop napisał: Core ROCK mam na NUC. Ehhh.... chyba trzeba poprowadzić kabel LAN na górę. To wifi jest do bani, mimo, że mam 900 net. A co ma do tego 900 net, raczej nic. Wi-Fi do Sotma to nie jest najlepszy pomysł. Tu się raczej kłania dobry Access point i jeszcze lepsza karta sieciowa na USB. Taniej będzie pociągnąć ten kabelek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Tu nie chodzi żeby było taniej. Kable wszędzie to jest problem, czasem prucie ścian, brzydko wygląda. Proszę mi doradzić dobry access point z wyjściem LAN. Czy to ma sens? Edytowano 13 lutego 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 3 minuty temu, Bebop napisał: Proszę mi doradzić dobry access point z wyjściem LAN. Czy to ma sens? Tu chodzi o zasięg. Czasami jeden nie wystarczy. Wszystko zależy od tego jak daleko masz do Sotma, ściany i ich rodzaj i takie tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Czasem, w starym domu (wszystko miałem na kablu) SOtM też sprawial problemy. Taki niefart. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Takie rzeczy należy rozpatrywać indywidualnie. Podłącz tą kartę Wi-Fi do laptopa, postaw go w miejsce Sotma i zobacz jakie masz transfery, stabilność. Po sznurku do kłębka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Najpierw inny eksperyment. Podłączyłem właśnie SOtM kablem LAN do routera. Właczyłem opcję 'roon ready' w eunhasu. Roon nadal nie widzi SOtM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) 3 minuty temu, Bebop napisał: Najpierw inny eksperyment. Podłączyłem właśnie SOtM kablem LAN do routera. Właczyłem opcję 'roon ready' w eunhasu. Roon nadal nie widzi SOtM. DHCP w sotm masz włączone? I w ogóle interfejs Ethernet. Edytowano 13 lutego 2023 przez kiki2010 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 DHCP - gdzie ta opcja jest? Szukam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 W ustawieniach Sotma, jak masz połączenie po wifi, to tak się do niego dostaniesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Mam do wyboru DHCP albo static. Mam wybrane DHCP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Wyłącz WiFi, podłącz po kablu i musi sobie pobrać IP. Pamiętaj, że Roon będzie go widział jako nowe urządzenie. Tak więc musisz je włączyć w Roon. Edytowano 13 lutego 2023 przez kiki2010 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 13 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Kiki, dziękuję za cierpliwość, podam wszystkie ustawienia jakie mam w eunhasu, może coś jest źle. wifi - wyłączone IPv6 protocol - enable CPU Latency tune - ON Link speed - 1000BASE-T Logging - OFF Auto negotiation - ON Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts