kiki2010 Napisano 15 lutego 2023 Napisano 15 lutego 2023 27 minut temu, Bebop napisał: Ja nie mam żadnych sąsiadów w promieniu 100m, więc obce wifi mi nie zakłóca sygnału. Nie chodzi mi o zakłócenia a o zasięg. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Autor Napisano 23 kwietnia 2023 (edytowany) Mam mały problem, może ktoś pomoże. Mój SOtM śmiga przez wifi. Są dni, że nie muszę nic dotykać i wszystko działa bez zarzutu. Jednak czasem (niezbyt często) ROON gubi SOtM i nie widzi go. Za każdym razem kiedy to się dzieje wyłączam zasilanie SOtM i ponownie włączam. To zawsze pomaga. Bywają dni kiedy to jest irytujące. Nie wiem od czego to zależy. Wiem, że wifi dla SOtM to nie jest zbyt dobre rozwiązanie i wolałbym po kablu LAN. Jednak router mam w korytarzu na parterze a moja jaskinia stereo jest na piętrze. Prowadzenie kabla z parteru na piętro nie widzi mi się. Czy istnieje inne rozwiązanie żeby było po LAN? Jakieś wifi extendery / acces pointy, czy cokolwiek? @Mariusz Kopacki Jesteś zdaje się obcykany w tych sprawach, czy mógłbyś pomóc proszę? Edytowano 23 kwietnia 2023 przez Bebop Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 23 kwietnia 2023 Napisano 23 kwietnia 2023 @Bebop mozliwe rozwiazania zaleza troche od przyczyny problemu - kiepski zasieg routera w miejscu streamera, kiepska jakosc odbiornika w streamerze? Na pierwszy problem pomoze wifi extender umiejscowiony w miejscu, gdzie router i streamer maja jeszcze dobry zasieg. Na drugi moze byc bridge miedzy lan a wifi, podlaczony do streamera po ethernecie i umiejscowiony w miejscu dobrej widocznosci wifi z routerem. Moze byc tez jak najbardziej dodatkowy access point, jesli jest moznosc polaczenia z istniejacym kablem ethernet, dzialajacy zupelnie niezaleznie od dotychczasowego, badz w ktoryms z powiazanych trybow - np. jako repeater albo wds bridge. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Autor Napisano 23 kwietnia 2023 Połowę zrozumiałem. Resztę się douczę. Dziękuję w każdym razie. Czemu zawsze jest tak, że nawet pieprzona zmywarka, czy mini radyjko w kuchni ma piękny zasięg wifi a moje ulubione urządzenia do muzyki już nie? Za jakie grzechy, ja nawet nie jestem audiofilem żeby tak cierpieć. Kupię jakiś extender i zobaczę ile pieniędzy poszło w błoto. Ostatecznym rozwiązaniem będzie kabel. Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 23 kwietnia 2023 Napisano 23 kwietnia 2023 Z "jakis extender" jest niestety pewien problem, otoz wszystkie te urzadzenia wygladaja niezle na papierze, a w rzeczywistosci ich uzywanie moze byc koszmarem. To z reguly niedrogie popierdolki z kiepskim softem i jeszcze gorszym supportem. Bywa ze malo stabilne jesli chodzi o jakosc polaczenia, potrafia dochodzic tez inne problemy o ktorych nie bede pisal, bo nic nie wiem o Twojej infrastrukturze. Jesli w okolicy streamera jest dobry zasieg wifi od routera, a to sam streamer ma klopoty, to polecalbym bridge - czyli kabel do streamera, a bezprzewodowo do routera. A jesli jest gdzies w okolicy jakies gniazdko ethernet, to jakis prosty access point. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Autor Napisano 23 kwietnia 2023 6 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Z "jakis extender" jest niestety pewien problem, otoz wszystkie te urzadzenia wygladaja niezle na papierze, a w rzeczywistosci ich uzywanie moze byc koszmarem. Gdybym nie miał podobnych wątpliwości nie pytałbym tutaj o pomoc. Też myślę, że te wszystkie ulepszacze / przedłużacze wifi to popierdółki. Z logicznego (albo tylko mojego) punktu widzenia, też działają przez sieć wifi. Już zaglądałem pod schodami u mnie. Jednak pójdzie kabel LAN na górę. Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 23 kwietnia 2023 Napisano 23 kwietnia 2023 No i problem rozwiazany. Odpisz, cytując
Recommended Posts