Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie mam pytanie a zarazem kwestie, której nie bardzo rozumiem, posiadam wzmacniacz sansui au4900 do którego chciałbym podłączyć kolumny z tym że nie wiem za bardzo jakie. Wzmacniacz ma w instrukcji napisane 

240wat i ok 35wat na kanał i teraz która wartością mam się kierować w doborze odpowiednich kolumn. Dodam jeszcze że wzmacniacz toleruje impedancje 8ohm dla pary kolumn a dla dwóch par może być 8ohm bądź wyższa. Proszę o odpowiedź celem wyjaśnienia. Pozdrawiam 

Napisano

image.png.904bd74c00b00cf0017afab659389bee.png

Jeżeli mowa o tym modelu, to 240W to będzie pobór mocy, natomiast 35W to jest jego moc przy 8 Ohm (w trybie stereo) tak jak w specyfikacji, którą udało mi się znaleźć w internecie, więc sugerujesz się tą drugą wartością.

Napisano
11 godzin temu, S4Home napisał:

image.png.904bd74c00b00cf0017afab659389bee.png

Jeżeli mowa o tym modelu, to 240W to będzie pobór mocy, natomiast 35W to jest jego moc przy 8 Ohm (w trybie stereo) tak jak w specyfikacji, którą udało mi się znaleźć w internecie, więc sugerujesz się tą drugą wartością.

No dobrze więc jakie kolumny mogę podłączyć jak dobrać odpowiednie?

Np chciałbym kolumny 2x100watowe

I teraz jeżeli wzmacniacz ma 35 wat na kanał to co wtedy 

Napisano
36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

8 omów to teraz żadkość.

Jaki masz budżet?

Nie zastanawiałem się nad budżetem chciałbym się zorientować właśnie jakby to wyglądało z dopasowaniem kolumn i wybraniem odpowiednich do tego wzmacniacza.