Skocz do zawartości

Sennheiser HD580 odeszly do krainy wiecznych lowow - HiFiMan Sundara, godny nastepca ?

Recommended Posts

Witam Szanownych 🙂 Moje Sennheisery HD580 które mam juz od ponad 20 lat już dogorywaja 🙂 Sluzyly mi dzielnie i bardzo je lubilem, ale nadszedl czas na cos nowego 🙂 Jako ze bardzo lubie ich dźwięk, mialem kupic HD600 i tyle 🙂 Niemalze już kliknalem, jak wyswietlila mi się rekladam sluchawek HiFi Man Sundara 🙂 Jestem ogromnym fanem kolumn magnetostatycznych (planarnych) które slucham i w stereo (Magnepan) i nawet przy komputerze (Monsoon) i jestem zachwycony ich dzwiekiem 🙂 Kiedys myslalem o sluchawkach tego typu, ale lata temu były one bardzo drogie i poza budzetem 🙂 Poczytawszy nieco o Sundarach, okazalo się ze za ludzkie pieniadze można obecnie kupiccalkiem ponoc dobre sluchawki tego typu 🙂 Poczytalem więc ile moglem na necie i przyszedl czas na cos się zdecydowac 🙂 Mam w związku z tym do Was 3 pytania:

1. czy mozecie polecic jakiś salon w Warszawie w ktorym maja duzy wybor sluchawek i wzmacniaczy których można posluchac na miejscu ?

2. W sluchawkach zalezy mi na pieknych wokalach i wygodzie przy dlugim sluchaniu, oraz na tym aby zamknac się w 1500zl (Beyery moge mieć nieco taniej, więc podane modele jakos bym upchnal w budzecie). Wiec jeśli mozecie zasugerowac jakiś model z pieknym wokalem i w podanym budzecie, tym bardziej magnetostatyczne, będę wdzieczny 🙂 Poczytawszy więc nieco, zawezilem moje zainteresowanie do ponizszych modeli:

- HiFiMan Sundara
- Avantone Planar RED
- Sennheiser HD600
- Beyerdynamic Amiron Home
- Beyerdynamic DT1990 PRO

3. Jako DAC/wzmacniacza uzywam obecnie Audiolaba MDAC, ale ma nieco malo mocy więc chcial bym zmienic od razu i to na cos mocniejszego. Chcial bym się zamknac w 1000zl i z tego co poczytalem, bardzo polecane są dwa modele ponizej. Z checia przyjme jakieś porady, szczegolnie jeśli ktos mial okazje zasilac ktores z powyzej wymienionych sluchawek.

- Topping DX3 Pro+

- iFi Audio ZEN DAC v2

Jak zawsze, będę bardzo wdzieczny za wszelakie rzeczowe porady 🙂

Cześć, 

HD580 to nieco inne brzmienie niż HD600. W tych pierwszych jest więcej góry, co może sprawić, że 600tki będą wydawać Ci się zamulone. W dalszym ciągu to bardzo dobre słuchawki i je sparowałbym z Toppingiem DX3 Pro+, bo ma więcej mocy, a one ją bardzo docenią. Sundary to granie równiejsze, więc tutaj wrzucałbym Zen DACa. 1990 Pro to z kolei słuchawki jasne, które nie wybaczają błędów. Je się albo kocha, albo nienawidzi, twardy orzech do zgryzienia bez odsłuchu.  Amirony to kolejne, totalnie inne brzmienie. Raczej Vka, więcej basu. Lubię nazywać coś takiego brzmieniem relaksacyjnym. 

Opcją do rozważenia też mogą być Audio Technica AD900x, których się w ogóle nie czuje na głowie — idealne do dłuższych odsłuchów, z wyrównanym brzmieniem i lekko cofniętą górą. 

7 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, 

HD580 to nieco inne brzmienie niż HD600. W tych pierwszych jest więcej góry, co może sprawić, że 600tki będą wydawać Ci się zamulone. W dalszym ciągu to bardzo dobre słuchawki i je sparowałbym z Toppingiem DX3 Pro+, bo ma więcej mocy, a one ją bardzo docenią. Sundary to granie równiejsze, więc tutaj wrzucałbym Zen DACa. 1990 Pro to z kolei słuchawki jasne, które nie wybaczają błędów. Je się albo kocha, albo nienawidzi, twardy orzech do zgryzienia bez odsłuchu.  Amirony to kolejne, totalnie inne brzmienie. Raczej Vka, więcej basu. Lubię nazywać coś takiego brzmieniem relaksacyjnym. 

Opcją do rozważenia też mogą być Audio Technica AD900x, których się w ogóle nie czuje na głowie — idealne do dłuższych odsłuchów, z wyrównanym brzmieniem i lekko cofniętą górą. 

Dziekuje bardzo za porady, wiele osob na innych forach doradzalo Sennheisery HD 660s ktore z tego co slyszalem sa lepszym modelem od HD600 i 650, a z racji na wejscie nowego modelu na zachodzie juz stanialy nieco, wiec byc moze do nas dotrze obnizka 🙂 Dopisze tez AD900x do listy wartych posluchania, dziekuje 🙂