Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam forumowiczów

Stawiam swoje pierwsze duże audio :)
Dotychczas odpychaliśmy się na monitorach Fidelio E2, ale nie dają rady a i dźwięk pozostawi wiele do życzenia.

Potrzebny sprzęt do nagłośnienia salonu o wymiarach 7,25 * 3,6, część "z jadalnią" szersza o 1m.
Układ mebli jak na zadęciu, Audio postawione po krótkim boku.
TV mogę powiesić więc sprzęt może być na blacie bezpośrednio pod nim. (głębokość blatu 41cm)

Zwyczajowo, włączona muzyka/radio internetowe 90%, konsola + TV/Netflix 10%.
Póki co po radio i muzykę puszczam po bluetooth, w nowym sprzęcie stawiam na streaming, mam też QNAPA więc opcja puszczania z NASa jest bardziej niż kusząca.

Podsumowując, po sprzęcie oczekuję streamingu (Spotyfi), wbudowanego radia internetowego, Podłączenie TV po HDMI lub po optyku, DLNA, obsługa FLAC więc DAC.

Budżet max 6000

Z racji oszalałych cen audio, mam upatrzonych kilka rozwiązań z 2giej ręki, kolejność przypadkowa

1) pioneer x-hm76-b + tu musiał bym dokupić kolumny z outletu luz używki. Ponoć słaby wzmacniacz, pytanie ile w tym prawdy i co to uciągnie.
2) Pioneer XC-HM82 - jak wyżej
3) denon dra800h - tu mam opcję kupienia z kolumnami lub bez. Kolumny to Heco Aurora 700
4) Onkyo tx 8250 - tu też mam opcję kupienia z kolumnami lub bez. Kolumny to monitor audio 300

Z nowych rozwiązań wpadło mi:
Pioneer SX-N30AE + Polk Audio Signature Elite ES55 w Q21

Lubię ciepłą barwę z zejście w dół. Miałem okazję gościć chwilę przy odsłuchu DENON PMA900 + POLK AUDIO R600 i baardzo fajne zrobiło to na mnie wrażenie, tyle, że budżet nie ten :)

Co polecacie ? co odradzacie ? może jakieś inne pomysły ?
Z góry dzięki :)

rzut_2.png

20230221_113758.jpg

Napisano

Mamy na forum ciekawy temat z okazjami w audio. Można tam znależć np 

https://www.audiosystem.com.pl/produkty/acoustic-energy-ae120/

https://www.ibood.com/offers/pl/s-pl/o/wzmacniacz-zintegrowany-audiolab-6000a/781293

https://www.ibood.com/offers/pl/s-pl/o/system-audio-audiolab-omnia/780338

https://www.ibood.com/offers/pl/s-pl/o/2x-gosnik-definitive-technology-bp9040/774599

Z tym że musiałbyś gdzieś posłuchać najpierw. 

Małe Pioneerki sobie odpuść ( z autopsji znam 82 ) . Dra800 z Aurorami .....hmmmm , nieco zbyt mdło , oczywiście według mnie. 

Streaming załatwisz np Wiim mini albo podobnym ustrojstwem . 

Napisano

Kolumny podłogowe na blacie?

Czy elektronika tam a kolumny po bokach?

Pokój masz duzy ale miejsca mało. Zammontował bym wąskie kolumny. A jak basu by braklo to wtedy kwestia subwoofera.

ELAC F5.2 , Monitor audio Bronze 200, Acustic Eneergy AE120

Co do elektorniki Magnat MR 780 / Cambridge AXR 100

a siec załatwisz sobie przez schowany z tyłu Wiim mini.

Piotrek

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kolumny podłogowe na blacie?

Czy elektronika tam a kolumny po bokach?

Pokój masz duzy ale miejsca mało. Zammontował bym wąskie kolumny. A jak basu by braklo to wtedy kwestia subwoofera.

ELAC F5.2 , Monitor audio Bronze 200, Acustic Eneergy AE120

Co do elektorniki Magnat MR 780 / Cambridge AXR 100

a siec załatwisz sobie przez schowany z tyłu Wiim mini.

Piotrek

Zaplanowane kolumny podłogowe po bokach, lub monitory ale na standach.
Wnęka po prawej ma szerokość 43cm.

Co myślicie o Onkyo TX-8250 ? Znalazłem:

1)   Onkyo tx 8250  + kolumny monitor audio 300, bass reflex jest z tyłu i chyba tylko tto może byc wadą. Wymiary zewnętrzne (w tym krata i Stopki (H x W x D)) 993 x 252.9 x 318.9 mm - powinno pasować.

2)  Onkyo tx 8250 - sprzęt 2 miesięczny bez kolumn za 2.100, tu miałbym spory zapas na kolumny.

Napisano

Połączenie amplitunera Denon DRA-800H i Acoustic Energy AE120 może być bardzo fajnym rozwiązaniem, ewentualnie jeżeli musiało by być taniej to jeszcze jakąś opcją jest NAD C338 + JBL Stage A180. 

Napisano
19 godzin temu, Patryq84 napisał:

Co myślicie o Onkyo TX-8250 ? Znalazłem:

1)   Onkyo tx 8250  + kolumny monitor audio 300, bass reflex jest z tyłu i chyba tylko tto może byc wadą. Wymiary zewnętrzne (w tym krata i Stopki (H x W x D)) 993 x 252.9 x 318.9 mm - powinno pasować.

2)  Onkyo tx 8250 - sprzęt 2 miesięczny bez kolumn za 2.100, tu miałbym spory zapas na kolumny.

Jaka jest różnica w cenie pomiędzy 1 a 2?

Dużo zyskujesz kupując od razu z kolumnami?

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jaka jest różnica w cenie pomiędzy 1 a 2?

Dużo zyskujesz kupując od razu z kolumnami?

Kupno w 2 różnych miejscach. Opcja z kolumnami za 5000 do negocjacji. Samo Onkyo 2.300.

Sprawdzałem cenę kolumn. Znalazłem nówki za 3000 para. Biorąc pod uwagę gwarancję wychodzi bardzo ciekawie.

19 godzin temu, S4Home napisał:

Połączenie amplitunera Denon DRA-800H i Acoustic Energy AE120 może być bardzo fajnym rozwiązaniem, ewentualnie jeżeli musiało by być taniej to jeszcze jakąś opcją jest NAD C338 + JBL Stage A180. 

Bardzo dziękuję za opcje do DRA. Muszę gdzieś na odsłuch podskoczyć, do Was mam za daleko niestety.

Na YT obejrzałem Wasz film https://www.youtube.com/live/GOmYH2yAIiM?feature=share pod którym w komentarzach wygrał właśnie Onkyo tyle że model starszy 8150 dlatego zacząłem się rozglądać za nim.

Napisano

Zadzwoń do nas w naszym salonie możemy ci zaproponować dobry wzmacniacz sieciowy firmy Quad Vena II Play i do tego kolumny podłogowe np. Wilson Raptor 5, czy Indiana Line Nota 550X w atrakcyjnych cenach, brzmieniowo uzyskasz lepszy efekt od zestawów z amplitunerem.

Napisano

Acoustic Energy AE120 - tych kolumn nikt w okolicy nie miał by odsłuchać.

Byliśmy za to posłuchać DRA z oberony 7, Cantony80, Polki es50, odpadł i zdecydowaliśmy się z żonką pójść w używki.

Opcje mamy 2

Audiolab 6000s PLAY (3.300pln) + ewentualne proponowane kolumny to paradigma 11 wer 7 (2.200pln), lub inne wg doboru, patrzymy na Dali Zensor 7

Rotel A14 (nie MK2, 2.800) - też Dali ? nie wiem, szukamy

Generalnie mamy zbyt mały budżet na nowy zestaw, będziemy szukać czegoś używanego, zaczynamy od wzmaka, bo ten zawsze łatwiej zabrać do auta na odsłuch :)

Wielkie dzięki wszystkim za propozycje.