Rad01 Napisano 21 marca 2023 Napisano 21 marca 2023 Witam, Posiadam wzmacniacz Onkyo A-9150 i kolumny Q Acoustics QA 3030i, które zostały zakupione wcześniej do innego wzmacniacza. Ogólnie powyższy zestaw jest OK, ale, jak to bywa, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Podoba mi się charakter dźwięku Onkyo, stąd też nachodzą mnie myśli o ewentualnym połączeniu go z innymi kolumnami podstawkowymi / monitorami, które dałby znacznie wyższy level dźwięku. Jako że oferta kolumn na rynku jest ogromna, stąd pytanie do bardziej doświadczonego grona, które kolumny wziąć pod uwagę (oczywiście do odsłuchów)? A może lepiej nic nie zmieniać, gdyż inne głośniki niewiele wniosą lepszych zmian i tym samym pozostać przy Q Acoustics QA 3030i? Moje preferencje: - zwykle cichy odsłuch (ustawienie gałki głośności najczęściej na godz. 9-10, rzadko 11-12), - pokój odsłuchowy 4m x 4m, wysokość 2,5m. - kolumny podstawkowe / monitory, które napędzi Onkyo A-9150 (który jak wiadomo nie jest demonem mocy). - dźwięk z dużą przestrzenią, głębią, dużą stereofonią, przejrzysty, czysty bez podbarwień i efekciarskich zabiegów, - bas schodzący nisko, ale szybki, przejrzysty, dynamiczny, wyraźny, nie zamulający, nie zalewający i nie zasłaniający obrazu dźwiękowego, - wysokie tony: szczegółowe, rozdzielcze, żywe, bez tzw. kocyka, dobrze kontrolowane, ale nie dominujące i nie męczące, - finalny charakter dźwięku zestawu t.j. wzmacniacz + kolumny: w kierunku równym, dźwięk żywy, dobrze kontrolowany, szczegółowy, ale nie męczący – nie zimny i nie suchy, ale też nie będący przesadnie tzw. „ciepłą kluchą”, - muzyka: różna: oparta na gitarach i perkusji, jak i elektroniczna, oraz oparta na klasycznych instrumentach (dęciaki, smyczki), również wokalna, chóry itp. w każdym przypadku instrumentów muzyka zarówno spokojna jak i dynamiczna. - odsłuchy: częste, całych albumów, 60min. i dłużej, rzadziej pojedynczych utworów, - budżet: przy znaczącym progresie dźwięku - do 5000-6000zł Proszę o sugestie, podpowiedź, wskazówki, co do kolumn które będą zdecydowanie lepsze dźwiękowo (dla przedstawionych wymagań) od Q Acoustics QA 3030i dla Onkyo A-9150 Z pozdrowieniami Radek Odpisz, cytując
lysy Napisano 22 marca 2023 Napisano 22 marca 2023 Jeżeli masz dobrą synergię brzmienia swojego systemu obecnie ( wzmacniacz plus kolumny ) to może być ciężko znaleźć coś lepszego, nawet droższego. Może być również inaczej, ale niekoniecznie lepiej, i tu zaczynają się schody co wybrać. Rozwinięciem Twoich kolumn jest np. Kef R3 i tu trzeba zaznaczyć, że są one bardziej wymagające od pieca. Bardziej żywsze, przestrzenne, rozrywkowe oraz bez kluchy brzmienie zapewnią kolumny Focal Aria 906. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 22 marca 2023 Napisano 22 marca 2023 Onkyo może być sporym ograniczeniem w takim zestawie. Niemniej, z kolumn wartych przemyślenia: Pylon Audio Diamond 18, Monitor Audio Silver 100 7G, spróbowałbym też Acoustic Energy AE500, Buchardt P300. Różne grania, ale na pewno dadzą Ci coś nowego względem Q Acoustics. Ciężko mi określić jak zachowają się te kolumny w tym połączeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nie spróbować Zapraszamy na odsłuchy w razie czego. 2 Odpisz, cytując
Rad01 Napisano 23 marca 2023 Autor Napisano 23 marca 2023 Dziękuję za odpowiedź i za ciekawe propozycje, które pomogą mi wejść na odpowiedni obszar poszukiwań. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 marca 2023 Napisano 23 marca 2023 Jeśli faktycznie chcesz zostawić Onkyo to powyższe propozycjęQ21 są bardzo ciekaw. I takie z geśtym brzmieniem i bardziej otwartym mocniejszym rockowym. Zgadzam się że wócz to Onyko będzie słabszym ogniwem w systemie. Z koeli 3030i to tez fajne monitory, tylko chyba nie do końca dobrze grają z tym Onkyo. Piotrek 1 Odpisz, cytując
Rad01 Napisano 23 marca 2023 Autor Napisano 23 marca 2023 Czyli mam być świadomy, że inwestycja w monitory wyższej klasy względem QA 3030i, dla A-9150 da progres w dźwięku, lecz potencjał nowych monitorów będzie nie w pełni wykorzystany przez A-9150? Odpisz, cytując
lysy Napisano 23 marca 2023 Napisano 23 marca 2023 Niekoniecznie musi dać progres, ponieważ może będzie po prostu inaczej. Ważna jest kwestia zgrania Twojego obecnego wzmacniacza z nowymi kolumnami. Co do potencjału czyt. wydajności pieca zdania są podzielone i jednemu wystarczy, a drugiemu będzie mało. Zawsze możesz wypożyczyć inny wzmacniacz. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 24 marca 2023 Napisano 24 marca 2023 20 godzin temu, Rad01 napisał: Czyli mam być świadomy, że inwestycja w monitory wyższej klasy względem QA 3030i, dla A-9150 da progres w dźwięku, lecz potencjał nowych monitorów będzie nie w pełni wykorzystany przez A-9150? tak. Przy najmniej ja jestem takiego zdania. Pytanie jak Ty odbierzesz te kolumny. Jak wspomniałem moim zdaniem 3030i to fajne monitory ale obiektywnie każde z zaproponowanych wyżej no sa lepsze. 1. Pytanie czy zostanie to wykrozystane na 9150 2. Pytanie czy dla ciebie będzie to lepszy dzwiek. Wypożycz i testuj w domu. Piotrek 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 marca 2023 Napisano 24 marca 2023 Dnia 21.03.2023 o 11:36, Rad01 napisał: A może lepiej nic nie zmieniać, gdyż inne głośniki niewiele wniosą lepszych zmian i tym samym pozostać przy Q Acoustics QA 3030i? Ja bym zaczął poszukiwania od przetestowania QA Concept 30. Skoro lubisz dźwięk tej firmy. Ponoć są świetne. Inne moje propozycje to: KEF LS 50 Meta, Heco Revolution 3, Usher S520 oraz Dali Opticon mkIi. 1 Odpisz, cytując
Rad01 Napisano 24 marca 2023 Autor Napisano 24 marca 2023 5 minut temu, Kraft napisał: A może lepiej nic nie zmieniać, gdyż inne głośniki niewiele wniosą lepszych zmian i tym samym pozostać przy Q Acoustics QA 3030i? QA 3030i są OK. A poszukiwania w kierunku możliwie najlepszego rozwiązania, bo, jak wspomniałem QA 3030i kupiłem, do innego sprzętu (stary, mały DENON-ik), kiedy jeszcze nie miałem A-9150. 31 minut temu, Piotr Sonido napisał: Wypożycz i testuj w domu. Oczywiście bez testów się nie obejdzie. Mam od Was kierunek poszukiwań i sporo propozycji do sprawdzenia... 18 godzin temu, lysy napisał: Ważna jest kwestia zgrania Twojego obecnego wzmacniacza z nowymi kolumnami Tego będę właśnie szukał - najlepszego zgrania. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 24 marca 2023 Napisano 24 marca 2023 Masz kilka ciekawych propozycji. Szybki odsłuch w salonie - jest ok bierzesz na dłużej do domu. Nie, idziesz dalej. Daj znac jakie wnioski po odsłuchach. 1 Odpisz, cytując
Rad01 Napisano 24 marca 2023 Autor Napisano 24 marca 2023 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Daj znac jakie wnioski po odsłuchach. Za pomoc czuję się zobowiązany podzielić efektem poszukiwań. Lokalnie, w Słupsku mam dwa salony - ale wiadomo, nie wszystkie propozycje będą tam dostępne... Odpisz, cytując
Q21 Napisano 24 marca 2023 Napisano 24 marca 2023 2 godziny temu, Rad01 napisał: Za pomoc czuję się zobowiązany podzielić efektem poszukiwań. Lokalnie, w Słupsku mam dwa salony - ale wiadomo, nie wszystkie propozycje będą tam dostępne... W razie czego możemy zrobić wypożyczenie wysyłkowe Jeśli nie będą mieli jakiegoś modelu, to skontaktuj się z nami, załatwimy 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 27 marca 2023 Napisano 27 marca 2023 Dnia 24.03.2023 o 10:49, Rad01 napisał: Za pomoc czuję się zobowiązany podzielić efektem poszukiwań. Lokalnie, w Słupsku mam dwa salony - ale wiadomo, nie wszystkie propozycje będą tam dostępne... Naturalnie bo to nie jest do zrobienia. Posłuchaj u nich co jest. Daj nam znać. A wypożyczyć zawsze zdążysz. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts