Skocz do zawartości

Onkyo A-9150 i + Q Acoustics QA 3030i i co dalej?

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Posiadam wzmacniacz Onkyo A-9150 i kolumny Q Acoustics QA 3030i, które zostały zakupione wcześniej do innego wzmacniacza.

Ogólnie powyższy zestaw jest OK, ale, jak to bywa, apetyt rośnie w miarę jedzenia. 

Podoba mi się charakter dźwięku Onkyo, stąd też nachodzą mnie myśli o ewentualnym połączeniu go z innymi kolumnami podstawkowymi / monitorami, które dałby znacznie wyższy level dźwięku. Jako że oferta kolumn na rynku jest ogromna, stąd pytanie do bardziej doświadczonego grona, które kolumny wziąć pod uwagę (oczywiście do odsłuchów)? 

A może lepiej nic nie zmieniać, gdyż inne głośniki niewiele wniosą lepszych zmian i tym samym pozostać przy Q Acoustics QA 3030i?

Moje preferencje:

- zwykle cichy odsłuch (ustawienie gałki głośności najczęściej na godz. 9-10, rzadko 11-12),

- pokój odsłuchowy 4m x 4m, wysokość 2,5m.

- kolumny podstawkowe / monitory, które napędzi Onkyo A-9150 (który jak wiadomo nie jest demonem mocy).

- dźwięk z dużą przestrzenią, głębią, dużą stereofonią, przejrzysty, czysty bez podbarwień i efekciarskich zabiegów,

- bas schodzący nisko, ale szybki, przejrzysty, dynamiczny, wyraźny, nie zamulający, nie zalewający i nie zasłaniający obrazu dźwiękowego,

- wysokie tony: szczegółowe, rozdzielcze, żywe, bez tzw. kocyka, dobrze kontrolowane, ale nie dominujące i nie męczące,  

- finalny charakter dźwięku zestawu t.j. wzmacniacz + kolumny: w kierunku równym, dźwięk żywy, dobrze kontrolowany, szczegółowy, ale nie męczący – nie zimny i nie suchy, ale też nie będący przesadnie tzw. „ciepłą kluchą”,

- muzyka: różna: oparta na gitarach i perkusji, jak i elektroniczna, oraz oparta na klasycznych instrumentach (dęciaki, smyczki), również wokalna, chóry itp. w każdym przypadku instrumentów muzyka zarówno spokojna jak i dynamiczna.

- odsłuchy: częste, całych albumów,  60min. i dłużej, rzadziej pojedynczych utworów,

- budżet: przy znaczącym progresie dźwięku - do 5000-6000zł

Proszę o sugestie, podpowiedź, wskazówki, co do kolumn które będą zdecydowanie lepsze dźwiękowo (dla przedstawionych wymagań) od Q Acoustics QA 3030i dla Onkyo A-9150

Z pozdrowieniami

Radek

Napisano

Jeżeli masz dobrą synergię brzmienia swojego systemu obecnie ( wzmacniacz plus kolumny ) to może być ciężko znaleźć coś lepszego, nawet droższego.

Może być również inaczej, ale niekoniecznie lepiej, i tu zaczynają się schody co wybrać.

Rozwinięciem Twoich kolumn jest np. Kef R3 i tu trzeba zaznaczyć, że są one bardziej wymagające od pieca.

Bardziej żywsze, przestrzenne, rozrywkowe oraz bez kluchy brzmienie zapewnią kolumny Focal Aria 906.

Napisano

Onkyo może być sporym ograniczeniem w takim zestawie. Niemniej, z kolumn wartych przemyślenia: Pylon Audio Diamond 18, Monitor Audio Silver 100 7G, spróbowałbym też Acoustic Energy AE500, Buchardt P300. Różne grania, ale na pewno dadzą Ci coś nowego względem Q Acoustics. Ciężko mi określić jak zachowają się te kolumny w tym połączeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nie spróbować :) Zapraszamy na odsłuchy w razie czego. 

Napisano

Jeśli faktycznie chcesz zostawić Onkyo to powyższe propozycjęQ21 są bardzo ciekaw.

I takie z geśtym brzmieniem i bardziej otwartym mocniejszym rockowym. Zgadzam się że wócz to Onyko będzie słabszym ogniwem w systemie.

Z koeli 3030i to tez fajne monitory, tylko chyba nie do końca dobrze grają z tym Onkyo.

Piotrek

Napisano

Czyli mam być świadomy, że inwestycja w monitory wyższej klasy względem QA 3030i, dla A-9150 da progres w dźwięku, lecz potencjał nowych monitorów będzie  nie w pełni wykorzystany przez A-9150?  

Napisano

Niekoniecznie musi dać progres, ponieważ może będzie po prostu inaczej. Ważna jest kwestia zgrania Twojego obecnego wzmacniacza z nowymi kolumnami.

Co do potencjału czyt. wydajności pieca zdania są podzielone i jednemu wystarczy, a drugiemu będzie mało. Zawsze możesz wypożyczyć inny wzmacniacz.

Napisano
20 godzin temu, Rad01 napisał:

Czyli mam być świadomy, że inwestycja w monitory wyższej klasy względem QA 3030i, dla A-9150 da progres w dźwięku, lecz potencjał nowych monitorów będzie  nie w pełni wykorzystany przez A-9150?  

tak.

Przy najmniej ja jestem takiego zdania.

Pytanie jak Ty odbierzesz te kolumny. Jak wspomniałem moim zdaniem 3030i to fajne monitory ale obiektywnie każde z zaproponowanych wyżej no sa lepsze.

1. Pytanie czy zostanie to wykrozystane na 9150

2. Pytanie czy dla ciebie będzie to lepszy dzwiek.

Wypożycz i testuj w domu.

Piotrek

Napisano
Dnia 21.03.2023 o 11:36, Rad01 napisał:

A może lepiej nic nie zmieniać, gdyż inne głośniki niewiele wniosą lepszych zmian i tym samym pozostać przy Q Acoustics QA 3030i?

Ja bym zaczął poszukiwania od przetestowania QA Concept 30. Skoro lubisz dźwięk tej firmy. Ponoć są świetne. Inne moje propozycje to: KEF LS 50 Meta, Heco Revolution 3, Usher S520 oraz Dali Opticon mkIi. 

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

QA 3030i są OK. A poszukiwania w kierunku możliwie najlepszego rozwiązania, bo, jak wspomniałem QA 3030i kupiłem, do innego sprzętu (stary, mały DENON-ik), kiedy jeszcze nie miałem A-9150. 

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wypożycz i testuj w domu.

Oczywiście bez testów się nie obejdzie. 

Mam od Was kierunek poszukiwań i sporo propozycji do sprawdzenia...

18 godzin temu, lysy napisał:

Ważna jest kwestia zgrania Twojego obecnego wzmacniacza z nowymi kolumnami

Tego będę właśnie szukał - najlepszego zgrania.   

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Daj znac jakie wnioski po odsłuchach.

Za pomoc czuję się zobowiązany podzielić efektem poszukiwań.

Lokalnie, w Słupsku mam dwa salony - ale wiadomo, nie wszystkie propozycje będą tam dostępne...

Napisano
2 godziny temu, Rad01 napisał:

Lokalnie, w Słupsku mam dwa salony - ale wiadomo, nie wszystkie propozycje będą tam dostępne...

W razie czego możemy zrobić wypożyczenie wysyłkowe :) Jeśli nie będą mieli jakiegoś modelu, to skontaktuj się z nami, załatwimy :) 

Napisano
Dnia 24.03.2023 o 10:49, Rad01 napisał:

Naturalnie bo to nie jest do zrobienia. Posłuchaj u nich co jest. Daj nam znać. A wypożyczyć zawsze zdążysz.