Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy HDMI audio extractor jest rozwiązaniem braku eARC w amplitunerze? Zauważyłem, że całkiem nowe modele potrafią mieć tylko ARC. Natomiast puszczanie całego sygnału łącznie z video przez amplituner czasami też nie jest dobrym pomysłem, bo starszy model może zegradować obraz przez brak najnowszych technologii. Czy w takim razie problem można rozwiązać stosując audio extractor? Chodzi np. o dźwięk typu Atmos, który przez zwykły ARC niestety się nie przedostanie.

Napisano
16 godzin temu, Parabol napisał:

Czy HDMI audio extractor jest rozwiązaniem braku eARC w amplitunerze?

eARC potrzebujesz w momencie gdy do TV podpinasz konsole/komputer. W innym wypadku nie jest Ci na chwilę obecną potrzebne. Co będzie w przyszłości, nie wiadomo.

Napisano

No właśnie chcę podpiąć komputer ale tylko do filmów pod projektor, więc eARC nie jest krytyczny, bo chyba starczy i mi połączenie rpzez amplituner biorąc pod uwagę, że projektor nie jest najnowszy. Natomiast zdałem sobie sprawę, że jest jeszcze jeden przypadek, którego extractor nie rozwiąże. Chodzi o przypadek gdy mamy smart TV i to on poprzez jakąś aplikację typu Netflix jest źródłem dżwięku. Tu chyba tylko eARC rozwiązuje sprawę bez utraty w kwestii dźwięku.

Napisano
22 godziny temu, Parabol napisał:

Chodzi o przypadek gdy mamy smart TV i to on poprzez jakąś aplikację typu Netflix jest źródłem dżwięku. Tu chyba tylko eARC rozwiązuje sprawę bez utraty w kwestii dźwięku.

Napisałem wyżej że nie.

22 godziny temu, Parabol napisał:

Jasne. Zakładałem, że może się to zmienić, chociaż biorąc pod uwagę jak bardzo rośnie zapotrzebowanie na przepływność, to pewnie niezbyt szybko.

Nie prędko.

Chodź z Butlerem mamy tu inne zdanie.

Ja też bym chciał żeby tam był dzwięk HD.

Ale nie wierze że sla 5% użytkowników będa woleli zrobić dźwięk HD kosztem 8K na przykład.

Rożnica w transferze takiego pliku jest olbrzymia.