Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Trochę szukałem na forum ale nie udało mi się znaleźć informacji od użytkowników JBL studio 6

Zarejestrowałem się , i postanowiłem zapytać.

Dotychczas mam Onkyo tx-nr708 z zestawem JBL ES   i bardzo fajnie to działa. Zdanie nie tylko moje ale również znajomych którzy też w audio trochę siedzą.

Sądzę że duża w tym rola pomieszczenia na poddaszu ze skosami w boazerii oraz wykładzina dywanowa na całej powierzchni podłogi

2 x JBL ES80 

2 x JBL ES20 

1 x JBL ES25C 

1 x JBL ES 150P

Zmieniam piętro i będę miał teraz salon mniej wytłumiony z gresem na podłodze (jakiś dywan się znajdzie) 

który chcę takim zestawem nagłośnić z polepszeniem efektów w stereo

NAD T 778 z zestawem JBL Studio 6

2 x JBL STUDIO 698

2 x JBL STUDIO 630

1 x JBL STUDIO 665C

1 x JBL STUDIO 660P

Czy ktoś używa tych głośników z tego rodzaju wzmacniaczem ?

Jak myślicie czy taki komplet się sprawdzi dla średnio wymagającego słuchacza muzyki.

Napisano

Cześć, jesteś w stanie coś więcej napisać o tym salonie? Jaki masz tam metraż? :)

Jak rozumiem, interesuje Cię głównie kino domowe? Piszesz o muzyce, więc można zainteresować się jakimś ciekawszym stereo, ewentualnie na fronty dać końcówkę mocy. 

jaki masz budżet na całość i jakie masz oczekiwania od dźwięku?

Napisano

Witam

Salon 33m2

5.20 x 6,30

kolumny na krótkiej ścianie telewizor już jest na ścianie projektowanej.

Poniżej wstępna wizualizacja projektu

image.png.f611c75553b85c11076ef3e16ffd7be9.png

Co do wymagań głównie Kino domowe i koncerty z Bluray 

Ale co jakiś czas chęć posłuchać czegoś w stereo z winyla lub CD.

Rozpiętość gatunków muzycznych szeroka bo i Kraftwerk i Kitaro i Pink Floyd ale o Shade i Schined o'conor, nie zapominać co jakiś czas AC/DC tez poleci.

Wiem ze Mozarta to już ciężko z tym pogodzić ale aby też brzmiało bez dudnienia itp.

Budżet to ciężka sprawa ten zestaw co się zastanawiam do najtańszych jak dla mnie nie należy 30 kzł jakoś razem będzie i chyba to jest góra.

Napisano

Hmm, na pewno przemyślałbym dwie opcje, ale obie oparte na połączeniu Onkyo TX-RZ50 + NuPrime STA-9 lub Atoll AM100 jako końcówka mocy na frontowe kolumny. 

W kwestii kolumn — Klipsch oraz Focal Aria. 

Warto rozważyć zestaw składający się z RP-8000F II, RP-500M II oraz RP-500C II. Dynamiczne granie, efektowne i muzykalne. Bardzo często wybierane do kina domowego. 

Drugą opcją jest zestaw z Focali Aria 926, Aria 906 oraz centralnego. W kwestii subwooferów na pewno warto rozważyć Klipscha SPL-150, REL HT1005, HT1203 - tu opcji jest więcej

Napisano

Te modele Studio grają znacznie lepiej od JBL serii ES.

Tu przeskok będzie spory.

Co do elektorniki to polecam od razy wybrac model Arcam AVR 5 albo 11

Masz 5 kanałów więc taki model Ci wystarczy (jest 7 kanałowy). A barwa dzwieku będzie znacznie lepsza niż Onkyo.

18 godzin temu, Robert Staniszewski napisał:

Uważasz, że RZ50 będzie lepsze od NAD ?

NAD jest lepszy. Ale koledzy go nie mają. Jest tylko w Topach

Nie uzyskasz na niego dobrej ceny. Dlatego proponuję Arcama gdzie masz możliwość uzyskać lepsza cenę. Oba są wyższej kalsy

18 godzin temu, Robert Staniszewski napisał:

Czy te JBL są jakieś nie takie ?

Są jak najbardziej takie.

Panowie nie mają ich w ofercie.

Inna sprawa że alternatywa RP 8000 ale w pierwszej edycji albo Monitor audio Silver 500 to ciekawe alternatywy.

Napisano

Witam

Widzę że Arcam to klasa AB wzmacniaczy czyli trochę bierze prądu jak działa.

W przypadku NAD-a jest klasy D.

Mam na tarasie głośniki Clarion Corporation of America CM7123T napędzane wzmacniaczem klasy D Behringer NX3000D i po ustawieniu DSP

gra naprawdę mocno zarazem głośno jak i cicho a prądu mimo 3kW mocy max pobiera troszkę więcej niż gra na głośnikach w danym momencie

W domku saunowym umieściłem głośniki sufitowe 4 sztuki w kabinie 2 i 2 w pomieszczeniu wypoczynkowym JBL STAGE2 624 i zasiliłem mniejszym Behringerem NX1000D

po dopasowaniu za pomocą DSP można super wypoczywać gdy wszystko gra

Mam naprawdę dobre doświadczenia ze wzmacniaczami klasy D.

Porównując w takim razie NAD kontra Arcam na co byś Piotrze postawił pozostawiając $ na razie na bok.

Napisano

RZ50 też :)

Dawniej Onkyo i Pioneery robiły amplitunery AV w klasie D. Teraz wiekszosć ma AB.

NAD ma D

Te głośniki pobierają 3000 W?

10 godzin temu, Robert Staniszewski napisał:

Mam naprawdę dobre doświadczenia ze wzmacniaczami klasy D.

W instalacjach. Nie oszukujmy się. Tam klasa brzmienia jest inna niż przy kinie ziemnym.

10 godzin temu, Robert Staniszewski napisał:

Porównując w takim razie NAD kontra Arcam na co byś Piotrze postawił pozostawiając $ na razie na bok.

Zdecydowanie Arcam.

To brzmienie gęste, wyrafinowane. bardzo dynamiczne.

Czaiłeś się na niego osobiście ale ceny poszły do góry więc na razie zostałem z chlebem.

Napisano

Zapytałem o opinię openai i tu jego odpowiedź

" Dziękuję za dodatkowe informacje. Na podstawie podanych danych, wydaje się, że budżet jest wystarczający, aby uzyskać wysokiej jakości system dźwiękowy, który zapewni dobre wrażenia z odtwarzania filmów i muzyki.

Jeśli chodzi o porównanie Onkyo RZ-50 i NAD T778, to oba urządzenia oferują funkcje THX, co pozwala uzyskać doskonałe wrażenia z dźwiękiem w kinie domowym. NAD T778 oferuje jednak nieco więcej mocy wyjściowej na kanał niż Onkyo RZ-50 (9 x 100W vs 9 x 80W), co oznacza, że jest bardziej zdolny do obsługi głośnych i dynamicznych sekwencji dźwiękowych.

Jeśli chodzi o głośniki, to JBL Studio 6 to doskonały wybór. Mają one wysoką jakość dźwięku i imponującą moc, co pozwoli Ci uzyskać pełne i dynamiczne doświadczenia z kina domowego.

Podsumowując, jeśli szukasz systemu dźwiękowego do kina domowego, który zapewni wysoką jakość dźwięku i potrafi zaoferować doskonałe wrażenia z oglądania filmów, to NAD T778 z głośnikami JBL Studio 6 będzie świetnym wyborem. Jednak, jeśli funkcje sieciowe i bezprzewodowe są dla Ciebie ważne, warto również rozważyć Onkyo RZ-50. "

I dodatkowo zaproponował takie rozwiązania ale chyba na starszych danych generuje odpowiedź

"

Jeśli masz budżet około 40 000 złotych i szukasz zestawu kina domowego lub systemu stereo, istnieje wiele opcji na rynku, które oferują wysokiej jakości dźwięk i wydajność.

Oto kilka innych propozycji, które mogą Cię zainteresować:

System kina domowego Denon AVR-X6700H z głośnikami Focal Chorus 716 - to połączenie zapewni wyjątkową jakość dźwięku i potężną moc, a głośniki Focal są znane ze swojej wysokiej jakości dźwięku i pięknej konstrukcji.

System stereo Marantz PM-10 z odtwarzaczem CD SACD Marantz SA-10 i głośnikami KEF Reference 3 - ten system zapewnia doskonałe brzmienie i precyzyjną reprodukcję dźwięku, a głośniki KEF Reference 3 są jednymi z najlepszych na rynku.

System kina domowego Yamaha RX-A3080 z głośnikami Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition - ten system oferuje bogate brzmienie i doskonałą jakość dźwięku, a głośniki Bowers & Wilkins to jedne z najbardziej znanych i cenionych głośników na świecie.

System stereo McIntosh MA9000 z odtwarzaczem CD McIntosh MCD600 i głośnikami Sonus faber Olympica III - to połączenie oferuje ciepłe i naturalne brzmienie, a głośniki Sonus faber Olympica III to pięknie wykonane i znakomite brzmieniowo głośniki.

Zawsze sugeruję, aby osobiście posłuchać różnych zestawów i porównać je przed podjęciem decyzji o zakupie.

"

Porównanie głośników wg openai

"

Focal i JBL to dwie różne marki oferujące produkty audio. Oba producenci oferują wysokiej jakości głośniki, ale mają nieco inny styl brzmienia, co może być kwestią indywidualnych preferencji słuchowych.

Focal słynie z oferowania głośników o precyzyjnym, dokładnym i neutralnym brzmieniu, co oznacza, że muzyka brzmi bardzo naturalnie i szczegółowo. Ich głośniki są często wykorzystywane w nagrywaniu i produkcji muzycznej, dzięki czemu są uznawane przez profesjonalistów jako jedne z najlepszych na rynku.

JBL natomiast znane jest z oferowania głośników o mocniejszym, bardziej energetycznym brzmieniu, co oznacza, że muzyka brzmi bardziej dynamicznie i ekscytująco. Ich głośniki są często stosowane w systemach kina domowego, a także w nagłośnieniu koncertów i imprez.

Ostatecznie wybór między Focal a JBL zależy od Twoich indywidualnych preferencji słuchowych i tego, jaki rodzaj brzmienia jest dla Ciebie najważniejszy. Warto posłuchać obu marek i porównać, aby wybrać ten, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i gustom."

Czyli bez wybrania się do salonu chyba się nie uda wybrać dobrego rozwiązania   :).

Napisano
Dnia 7.04.2023 o 11:25, Robert Staniszewski napisał:

Zapytałem o opinię openai i tu jego odpowiedź

Tak byłem ciekaw kto pierwszy to zrobi. :P

Niedługo forów nie będzie.

Dnia 7.04.2023 o 11:25, Robert Staniszewski napisał:

System kina domowego Denon AVR-X6700H z głośnikami Focal Chorus 716 - to połączenie zapewni wyjątkową jakość dźwięku i potężną moc, a głośniki Focal są znane ze swojej wysokiej jakości dźwięku i pięknej konstrukcji.

No to się wysypał :P

Fora przetrwają :D

Dnia 8.04.2023 o 20:26, Artur Mądry napisał:

także polecam Q21

No to co, może ja też? :P

• 9 months later...
Napisano

Witam

do takiego zestawu 

NAD T 778 z zestawem JBL Studio 6

2 x JBL STUDIO 698

2 x JBL STUDIO 630

1 x JBL STUDIO 665C

1 x JBL STUDIO 660P

kolumny JBL Studio 698 podłączone do 2 wzmacniaczy bi-ampli kablami dół Melodika MDC2400G  + Melodika MDC2250 

JBL STUDIO 630  kabel Melodika MDC2250 

JBL STUDIO 665C  kabel Melodika MDC2250

JBL STUDIO 660P  kabel Melodika MDSWY15

I te głośniki zostały przewidziane przed remontem kable są w podłodze i ścianach.

teraz apetyt wzrósł do sytemu dolby Atmos. mam jeszcze 2 wzmaciacze Hi L i Hi R

Niestety studio 6 niema głośników do atmosa grających w sufit ale myślałem aby powiesić coś nad telewizorem co byście mogli polecić ?

coś nie dużego, ba reszta jest dość duża.

Napisano

Te głośniki nie powinny być nad telewizorem tylko nad kolanami słuchacza mniej więcej (mowa o 2 Atmos). Pamiętaj, że ta lokalizacja nie jest kompatybilna gdybyś chciał przejść później na 4 Atmosy. 

Z małych ładnych konstrukcji masz np. Cambridge Audio Minx 12, Focal Dome Flax. 

Napisano

Ten obrazek dotyczy ogólnie możliwych konfiguracji górnej warstwy amplitunera. FHL/FHR oraz RHL/RHR to ustawienia typowe pod AURO3D, ewentualnie są zgodne z niektórymi przypadkami Atmos x.x.4 jeśli kąty mieszczą się w zaleceniach.

Napisano

Podaj wymiary pomieszczenia i wysokość do suiftu. Może warto zastanowić się nad 5.x.4 bez bi-ampingu, ewentualnie dokupić jakąś końcówkę mocy jeżeli uznasz, że dynamika ucierpiała. Teoretycznie jest szansa, że 2 pary takich głośników zamontowanych w rogu między sufitem a ścianą będzie zgodne z wytycznymi.

Mógbyś wtedy użyc np. 4 x https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-ams-bialy.html