fantazja13 Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 Cześć, jestem w trakcie remontu mieszkania i szukam pomocy w kwestii ustawienia głośników efektowych zestawu 5.1. Wiem że nie powinny one się znajdować zaraz za głową ale niestety nie mam możliwości innego ustawienia. Na rysunku na czarno zaznaczona jest kanapa, na czerwono TV i kolumny stereo. Czerwone rąby to miejsca gdzie planuję gniazda podtynkowe głośnikowe. W planach mam zawieszenie ich na ścianie (lub ustawienie na stojakach jeśli zdecyduję się na zestaw Monitor Audio Mass) i skierowanie na środek narożnika. Pytanie moje czy to ma szanse dać lepszy efekt niż zestaw 2.1/soundbar? Od razu dodam że przesunięcie kanapy i TV nie wchodzi w grę Będę wdzięczny za wszelkie porady odnośnie ustawienia kina domowego w takich warunkach, ewentualnie jakie typy głośników efektowych mogą dać tutaj lepszy (lub jakikolwiek ) efekt. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 (edytowany) Mam bardzo podobne ustawienie i gra to dobrze, wszystko na wysokości ucha jak przykazało Dolby. Kto siedzi na środku kanapy ma najlepiej Soundbara nawet nie rozważałem, stereo nie do końca moja bajka ale pewnie super klasy kolumny byś mógł zrobić jak 2 w cenie 5... Słuchałem ostatnio kolegi Sonosa, dużo brakowało do mojego zestawu. Jednak sub to konieczność w kinie. Wmawiałem sobie że głośno nie słucham, że mam podłogowe fronty, że 35Hz, ale mieli rację wszyscy malkontenci! Sam siebie oszukiwałem. To konieczność. IMO warto 5.1. Żaden bar tego nie zrobi tak dobrze. Edytowano 18 kwietnia 2023 przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 Moim zdaniem to będzie dobrze grało. Dać je tylko nieco niżej nie pod sufit sam. To sięczęsto zdarza. Ale miałem tak długo i było bardzo dobrze. 20 godzin temu, fantazja13 napisał: Będę wdzięczny za wszelkie porady odnośnie ustawienia kina domowego w takich warunkach, ewentualnie jakie typy głośników efektowych mogą dać tutaj lepszy (lub jakikolwiek ) efekt. Monitor audio FX albo Klipsch RP240s które dasz bokiem. Jeden głosnik skierowany będzie na ściane. Albo klasyczne mini monitorki. Cambridge Minx, Dali Fazon, monitor audio mass itp. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 19 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 Super, dzięki za porady w takim razie poprowadzę kable tak jak na schemacie i ustawię głośniki efektowe na wysokości głowy albo odrobine wyżej (zobaczymy czy będą na stojakach czy mocowane do ściany) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Pytałem również w swoim temacie o takie rozmieszczenie i po montażu potwierdzam to co pisze kolega @Piotr Sonido - gra to bardzo dobrze. Moje Indiana Line Diva 262 ostatecznie podwiesiłem (a te małe w końcu nie są), bo z różnych względów stojaków nie chciałem robić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Dobrze powinno to brzmieć Jeśli będzie możliwość, to warto będzie chociaż minimalnie odsunąć kanapę od ściany — na te 10-20cm. Zyskasz przestrzeń na pudełka, gry planszowe, czy cokolwiek innego, a jednocześnie zabrzmi to lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Duże akwarium również widziałem w takiej konfiguracji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Ale bąbelki będą przeszkadzać w oglądaniu. Światło ok mozna wieczorami gasić ale za blisko napowietrzanie i filtracja robi jednak swoje dB. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Wracam do tematu ale z pomysłem na 5.1.2 z głośnikami front height Na ścianie za telewizorem będę instalował lamele na filcu i zastanawiam się czy ma sens wrzucenie pod nie płaskiego przewodu który umożliwi instalacje na ścianie pod sufitem dodatkowych głośników. Korzysta ktoś z takiego ustawienia? Czy na na moim metrażu ma to sens? Wiem że nie uzyskam efektu jak w prawdziwym Atmos ale skoro niewielkim kosztem można poprawić przestrzenność/wysokość sceny.... Dodam że wysokość pomieszczenia to ok 260cm Głośniki frontowe w odległości ok 180cm od siebie (górne tak samo) Głośniki tylne w odległości ok 300cm od siebie Od razu chciałbym się zapytać czy wykorzystanie do całego kina zestawu Monitor Audio Mass 5.1 (+2 dodatkowe satelity na górę) może dać dobry efekt? Ten zestaw przemawia do mnie najbardziej ze względów praktyczno estetycznych - są standy i haki do montażu w ścianie, są małe i są ładne a że oprócz tego w salonie musi się zmieścić oddzielny zestaw do stereo to w KD muszę iść na spore ustępstwa w kwestiach estetyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 9 godzin temu, fantazja13 napisał: Wracam do tematu ale z pomysłem na 5.1.2 z głośnikami front height Jak nie możesz mieć Atmosów nad głową, to taka opcja zawsze lepsza jak upfiring. Spróbuj skonfigurować je w amplitunerze jako TFL/TFR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 2 godziny temu, Butler napisał: Jak nie możesz mieć Atmosów nad głową, to taka opcja zawsze lepsza jak upfiring. Spróbuj skonfigurować je w amplitunerze jako TFL/TFR Taka konfiguracja (zamiast FHR/FHL) ma szansę lepiej zagrać? Pewnie trzeba będzie sprawdzić doświadczalnie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Nie jestem pewien czy w konfiguracji FH amplituner jest w stanie odkodować Atmos. Z TF na pewno tak. Będzie to trochę upośledzona górna warstwa, ale jednak będzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 (edytowany) Pozostaje jeszcze pytanie czy te satelitki od Monitor Audio Mass dobrze się sprawdzą w tym układzie? EDIT W międzyczasie przyszło mi też do głowy kolejne - czy warto dołożyć do amplitunera Denon x3800h vs x2800h? Czytałem że kalibracja Audyssey MultiEQ XT32 lepiej sobie radzi od niższej wersji która jest w x2800h ale nie wiem czy w takim delikatnie ułomnym systemie zrobi to różnicę wartą prawie 2tys pln? Edytowano 28 listopada 2023 przez fantazja13 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Moim zdaniem jeśli zamierzasz zatrzymać się na konfiguracji 7-kanałowej to inwestycja 2800->3800 jest bez sensu. 4800 dopiero lepiej zagra. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 (edytowany) 9 minut temu, fantazja13 napisał: W międzyczasie przyszło mi też do głowy kolejne - czy warto dołożyć do amplitunera Denon x3800h vs x2800h? Czytałem że kalibracja Audyssey MultiEQ XT32 lepiej sobie radzi od niższej wersji która jest w x2800h ale nie wiem czy w takim delikatnie ułomnym systemie zrobi to różnicę wartą prawie 2tys pln? Xt32 daje lepsze efekty niż niższe wersje. Gdybym miał jednak wydać 2k więcej to chyba w tym układzie zastanawiałbym się nad lepszym subwooferem. X3800 daje większe możliwości ale to ciągnie za sobą dodatkowe wydatki (wyjścia pre-out, więcej kanałów, dokupienie Dirac). Pytanie czy chcesz się w to bawić czy robisz 5.1.(2) i zapominasz o temacie. Edytowano 28 listopada 2023 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Powyżej 5.1.2 nie przeskoczę w tym pomieszczeniu - także z dodatkowych końcówek mocy na pewno nie skorzystam. Rzeczywiście 2k za dodatkowe oprogramowanie do kalibracji akustycznej to może być już przerost formy nad treścią.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 12 godzin temu, fantazja13 napisał: oprócz tego w salonie musi się zmieścić oddzielny zestaw do stereo to w KD muszę iść na spore ustępstwa w kwestiach estetyki Jeżeli tego sprzętu jeszcze nie ma to wybór wzmacniacza stereo z main-in/bypass mógłby uzasadnić zakup X3800 (dla preoutów). Wtedy do kina wykorzystane byłyby głośniki zestawu stereo. Odpada zakup LR w kinie domowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Stereo już jest, CXA81 nie ma możliwości pracy jako standardowa końcówka mocy - najbliższym czasie nie planuję go zmieniać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 (edytowany) przez jakiś czas u mnie z denonem x4700 jako końcówka mocy grał CXA81; wystarczyło na wzmaku ustawić pokrętło głośności w pozycji g. 12 i sterowanie całością systemu odbywało się pilotem od amplitunera; skoro masz tego wzmaka to może warto spróbować? Edytowano 28 listopada 2023 przez klips Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 2 godziny temu, klips napisał: przez jakiś czas u mnie z denonem x4700 jako końcówka mocy grał CXA81; wystarczyło na wzmaku ustawić pokrętło głośności w pozycji g. 12 i sterowanie całością systemu odbywało się pilotem od amplitunera; skoro masz tego wzmaka to może warto spróbować? Rozumiem że pre-out z x4700 był wpięty w wejście analogowe w cxa81? Tylko w takiej sytuacji chyba muszę "na słuch" ustawić głośność na cxa (w twoim wypadku godz. 12) aby zgrywało się to z resztą systemu? Jeśli coś pokręciłem to przepraszam i będę wdzięczny za wytłumaczenie jak by mogło to działać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Ustawiasz na godzinę 12, robisz kalibrację w AVR. Potem jak korzystasz z kina ustawiasz znowu godzinę 12 i tyle. Brak trigger in oraz main-in/bypass nie przekreśla koncepcji takiego połączenia stereo z KD a jedynie sprawia, że jest ona mniej wygodna dla użytkownika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja13 Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Właśnie zacząłem się nad tym zastanawiać i problem pojawi się też przy uruchamianiu wzmacniacza - dla stereo chcę aby to streamer używał triggera 12v do włączania CXA. Przy używaniu CXA także w KD będę go musiał oddzielnie włączać i ustawiać odpowiednią głośność. W takim układzie chyba wolę mieć oddzielone wszystko i niech każde żyje swoim życiem Tak czy inaczej nad tym jeszcze mogę się pozastanawiać, na razie wiem że warto poprowadzić kable do górnych głośników - dzięki wszystkim za porady! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marzeckornel Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 Dnia 27.11.2023 o 23:18, fantazja13 napisał: Wracam do tematu ale z pomysłem na 5.1.2 z głośnikami front height Na ścianie za telewizorem będę instalował lamele na filcu i zastanawiam się czy ma sens wrzucenie pod nie płaskiego przewodu który umożliwi instalacje na ścianie pod sufitem dodatkowych głośników. Korzysta ktoś z takiego ustawienia? Czy na na moim metrażu ma to sens? Wiem że nie uzyskam efektu jak w prawdziwym Atmos ale skoro niewielkim kosztem można poprawić przestrzenność/wysokość sceny.... Dodam że wysokość pomieszczenia to ok 260cm Głośniki frontowe w odległości ok 180cm od siebie (górne tak samo) Głośniki tylne w odległości ok 300cm od siebie Od razu chciałbym się zapytać czy wykorzystanie do całego kina zestawu Monitor Audio Mass 5.1 (+2 dodatkowe satelity na górę) może dać dobry efekt? Ten zestaw przemawia do mnie najbardziej ze względów praktyczno estetycznych - są standy i haki do montażu w ścianie, są małe i są ładne a że oprócz tego w salonie musi się zmieścić oddzielny zestaw do stereo to w KD muszę iść na spore ustępstwa w kwestiach estetyki Osobiście sam tak zrobiłem, z kablem puściłem go przed montażem lameli na filcu aby właśnie dodać dodatkowe dwa głośniki. Daje to bardzo fajny efekt i jest bardzo estetycznie. Więc jeśli chcesz coś takiego wykonać to polecam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts