Krzysztof Beska Napisano 19 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 (edytowany) Witajcie! No właśnie.. tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu posiadam ten wzmacniacz i nie wiem jak to możliwe, ale sam mi się włącza… Za każdym razem po wyłączeniu on po około 15 min sam włącza się dosłownie na 1min i następnie się wyłącza już do kolejnego uruchomienia. Czy może gdzieś coś w ustawieniach muszę zmienić? Edytowano 19 kwietnia 2023 przez Krzysztof Beska Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darom Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 @Krzysztof Beska Trochę tak nie w temacie poniekąd. Ale z ciekawości poprostu zapytam. Dałeś za ten wzmacniacz 10 tysięcy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Aplituner masz podłączony do telewizora (po HDMI ARC) i to on inicjuje te włączanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Mam to samo z Demonem AVR-2113. Przyzwyczaiłem się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Beska Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Czyli wszystko jest ok, tak? 5 godzin temu, Darom napisał: @Krzysztof Beska Trochę tak nie w temacie poniekąd. Ale z ciekawości poprostu zapytam. Dałeś za ten wzmacniacz 10 tysięcy ? 1,499€ 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darom Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 4 godziny temu, Krzysztof Beska napisał: 1,499€ 😊 @Krzysztof BeskaA to na polskie pieniądze ile ? - Tylko to mnie interesuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fluid81 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 (edytowany) 48 minut temu, Darom napisał: @Krzysztof BeskaA to na polskie pieniądze ile ? - Tylko to mnie interesuje. Człowieku , jakiś niepoważny jesteś. Kolega podał Ci cenę w euro . Co Ty , Jehowy jesteś, że nie jesteś sobie tego w stanie sprawdzić, ogarnąć, przeliczyć . . Na polskie dla Ciebie "piniądze" wychodzi tyle ile wychodzi, +- 200/300 zł w zależności od kursu na chwilę, kiedy sprzęt był kupowany . Edytowano 20 kwietnia 2023 przez fluid81 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Ampli przypadkiem podpięty do tv Sony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 13 godzin temu, lion napisał: Ampli przypadkiem podpięty do tv Sony? Tak!!! Tzn mój też. Co to ma za związek? Jest jakieś ustawienie? Ostatnio mi się pokiełbasiło tam wszystko, jak wyłączam TV, wyłącza się Xbox jak trzeba, a potem natychmiast włącza się z powrotem TV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 czytałem wątek na avforums.com gdzie kilka osób miało denony spięte z sony (ale nie tylko) - problem związany był z samoczynnym załączaniem i wyłączaniem w środku nocy, po którym tv sobie radośnie sobie świecił. Taki problem rozwiązałbym najszybciej gniazdkiem wifi i harmonogramem wyłączającym zasilanie w nocy, w każdym razie poza sugestiami, że to kot robi takie numery kładąc łeb na pilocie, pojawiły się też porady ustawienia kontroli sieci na off w stanie gotowości, wyłączenie aktualizacji automatycznych, funkcja CEC, wyłączenie hdmi power control w menu ampli... Zabiegi ograniczające funkcjonalność sprzętu to porażka, ale tak to już jest z brakiem kompatybilności niektórych urządzeń Ostatnia kwestia to, jeśli taka opcja jest dostępna, to można jeszcze testowo włączyć Remote lock function. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Wszystko spoko o ile to nie OLED. Nie wiem jak w Sony ale np. w LG jest wyraźnie napisane w instrukcji, żeby nie odłączać zasilania bo co jakiś czas w trakcie standby TV "czysci" sobie matrycę tak aby uniknąć wypaleń, powidoków itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 nie jest to normalne Żeby stosować gniazdko odcinające stand by. Jest to rozwiązanie. Stosunkowo nie drogie. Ale no kaman. Wszystkie ARC, CEC itp pogaszone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 No nie jest normalne, ale co zrobić jak komuś tv w nocy zasuwa, bo ampli go wybudził. Ograniczanie funkcjonalności hdmi to dla mnie też beznadziejna sytuacja, ale jak się sprawdzi co jest źródłem problemu to można na pewniaka ruszać gwarancję (o ile ta jeszcze jest) bez ryzyka spławienia przez gwaranta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fluid81 Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 (edytowany) 10 godzin temu, PanKlor napisał: Wszystko spoko o ile to nie OLED. Nie wiem jak w Sony ale np. w LG jest wyraźnie napisane w instrukcji, żeby nie odłączać zasilania bo co jakiś czas w trakcie standby TV "czysci" sobie matrycę tak aby uniknąć wypaleń, powidoków itp. Oledy LG nie "co jakiś czas" robią sobie czyszcenie matrycy, czyli inaczej kompensację pikseli , a tylko i wyłącznie po minimum 4 godzinach ciągłego korzystania z telewizora. Jest to tryb, który włącza się automatycznie tylko po wyłączeniu tv . Po zakończeniu kompensacji, tv pozostaje w trybie standby . Oczywiście taki tryb można włączyć również samemu z poziomu menu TV w każdej chwili . W tym przypadku akurat jest to dłuższa kompensacja i tuż po niej tv sam się włącza ponownie . Nie wiem , w jakim celu przywołujesz akurat ten aspekt , który w żaden sposób nie wpływa na samoczynnie włączający się amplituner . Edytowano 21 kwietnia 2023 przez fluid81 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Po to żeby ktoś nie podłączył do takiego gniazdka TV tylko amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fluid81 Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 (edytowany) Do jakiego gniazdka ? O czym Ty mówisz 🤣. Co ma wspólnego kompensacja pikseli (w wyłączonym tv) z samoczynnym włączaniem się amplitunera ? Edytowano 21 kwietnia 2023 przez fluid81 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 1 godzinę temu, fluid81 napisał: Do jakiego gniazdka ? O czym Ty mówisz 🤣. Co ma wspólnego kompensacja pikseli (w wyłączonym tv) z samoczynnym włączaniem się amplitunera ? 13 godzin temu, lion napisał: Taki problem rozwiązałbym najszybciej gniazdkiem wifi i harmonogramem wyłączającym zasilanie w nocy, Do takiego.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 U mnie sie to dzialo przy denon x3500h i lg oled. Przenioslem do innego pokoju i juz sie nie dzieje. Badz tu madry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Ten sam zestaw przeniosłeś ? Czy jest podłączony do innego TV? Może jakąś funkcje zgasiłeś przy ponownej konfiguracji? Dnia 22.04.2023 o 02:34, J4Z napisał: Ta sama sytuacja, miałem kino i wspaniały TV "Soni" wybudzał je, u mnie w randomowych momentach. Ampli dosyć głośno się włącza, także potrafiło mnie to w nocy, podczas zasypiania przestraszyć. Android co jakiś czas na standby sprawdza wszystkie porty, łącznie z USB (wkurzało mnie też jak kręcił mi podpiętym hdd). Moja propozycja - wyłączyć auto start w ampli lub jak wyżej - kupić smart gniazdko. No nie do wiary to jest. I nie da się tego w opcjach zmienić? Z tym kręcącym HDD się już spotkałem przy wyłączonym sprzecie ale pamiętam że finalnie znalazłem to w opcjach. Tylko nie pamiętam sprzetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 9 godzin temu, Tenfilip napisał: U mnie sie to dzialo przy denon x3500h i lg oled. Przenioslem do innego pokoju i juz sie nie dzieje. Badz tu madry wszędzie czary... z ciekawości zapytam - w sąsiedztwie denona coś się zmieniło pod kątem innych urządzeń (sterowanych też na podczerwień) ? czy zasilanie w drugim pokoju miałeś z innej fazy czy ten sam obwód ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 5 godzin temu, lion napisał: wszędzie czary... z ciekawości zapytam - w sąsiedztwie denona coś się zmieniło pod kątem innych urządzeń (sterowanych też na podczerwień) ? czy zasilanie w drugim pokoju miałeś z innej fazy czy ten sam obwód ? Fazy nie znam, innych urzadzen na podczerwien nie bylo (chyba). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 To jeszcze jedna propozycja jeśli wyłączenie network standby nic nie wnosi - sprawdzić czy ukrycie pilota coś zmieni (można wyjąć też baterie) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Tak, to było przyczyną ostatnio w pewnym wzmacniaczu. To jest wbrew pozorom częsta usterka że pilot samoczynnie wysyła sygnały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2023 Na starej konfie lampy miałem tak ,że łapało pilota od tv wzbudzając opcję mute we wzmaku , raz samoistnie odpaliło wzmaka ... a wiadomo jak lampa lubi nie podpięte kolumny Może kolega ma jakiś sprzęt na podobnych falach do ampli , zazwyczaj mocne/długie wciskanie jakiegoś guzika daje taki efekt - może sąsiad za ścianą ma taki sam ampli ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Schował bym na jedną noc wszystkie piloty i sprawdził Albo pato developerka i sąsiad z balkonu gdzie mozna przeskoczyć celuje do siebie a trafia w nasz sprzet. Smiechy chichy ale możliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts