dayzee Napisano 3 maja 2023 Udostępnij Napisano 3 maja 2023 (edytowany) Dzień dobry, posiadam w/w amplituner i kolumny AA Hyperion IV+ I problem jest taki że z chwilą zwiększenia głośności z głośników wydobywają się takie trzaski czy zniekształcenia ale gdy zdejmę np niskich I wysokich tonów to problem zanika. Co może być przyczyną? Czy aby ten amplituner nie jest za słaby do tych kolumn? Pytam bo nie wiem czy oddać go na serwis. Z góry dziex Edytowano 3 maja 2023 przez dayzee Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 Trzeba by to w zasadzie usłyszeć, ale z tego co piszesz to prawdopodobnie Marantz jest za słaby i powoduje przester kolumn, bo do nich producent sugeruje nawet 500W wzmacniacze, więc kolumny raczej przeżyją moc Marantza Pytanie jeszcze czy dzieje się tak w przypadku kiedy dajesz bardzo głośno, czy nawet przy akceptowalnym poziomie (gdzie da się normalnie rozmawiać bez przekrzykiwania się) jest to samo? Oczywiście nie można też wykluczyć uszkodzenia, ale raczej początkowo bym obstawiał za słaby wzmak (przynajmniej po Twoim opisie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayzee Napisano 5 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 maja 2023 (edytowany) Tak od 1/3 glosnosci w górę,.Ale jeszcze nie aż tak bardzo glośno żeby krzyczeć. Edytowano 5 maja 2023 przez dayzee Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayzee Napisano 6 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Coś tu się nie zgadza, na moich kolumnach jest inna rekomendowana moc wzmacniacza 20-150W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Musisz wyjaśnić czy chodzi o moc PMPO czt RMS. Chodzi o ten górny zakres. 22 godziny temu, S4Home napisał: prawdopodobnie Marantz jest za słaby i powoduje przester kolumn, edit: 22 godziny temu, S4Home napisał: prawdopodobnie Marantz jest za słaby i powoduje przester kolumn Zawsze myślałem że przester powoduje za duża moc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 14 minut temu, gienas napisał: Zawsze myślałem że przester powoduje za duża moc. Jest dokładnie odwrotnie. Przesterowanie jest to zniekształcony sygnał o dużej amplitudzie i mocy, generowany przez wzmacniacz stereo. Zniekształcenia we wzmacniaczu pojawia się, gdy wzmacniacz przekroczy swoją znamionową moc . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 nie to żebym się czepiał ale przeczytaj co napisałeś" 20 minut temu, gienas napisał: przester powoduje za duża moc. 2 minuty temu, terracan1929 napisał: przekroczy swoją znamionową moc . Niemniej @dayzee proponuję oddać ten ampli do przeglądu. Wygląda mi ta awaria na zjechane potencjometry lub zimny lut... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 1 godzinę temu, gienas napisał: nie to żebym się czepiał ale przeczytaj co napisałeś" Przeczytałem. Napisałem dobrze. Nie żebym się czepiał. 1 godzinę temu, gienas napisał: Dnia 5.05.2023 o 16:11, S4Home napisał: prawdopodobnie Marantz jest za słaby i powoduje przester kolumn Zawsze myślałem że przester powoduje za duża moc. Używając powyższej terminologii : Marantz jest za słaby. Autor wątku chce by granie było głośne i kręci gałką w prawo zwiększając moc. Dochodzi do punktu ,od którego moc nadal rośnie, ale ta zwiększana moc (poza nominalną) generuje bardzo duże zniekształcenia. Reasumując. Przester powoduje za mała moc znamionowa wzmacniacza (ta bez zniekształceń) ,a nie za duża (jak myślałeś). O to mi chodziło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Rozumiem o co Ci chodziło . A mnie chodzi o to że producent po to wprowadził max zakres w potencjometrze że fizycznie nie jest możliwe "przekręcenie" mocy ponad to co może wzmak. Po drugie za mało prądu nie może zniekształcić dźwięku na wyjściu, bo przecież to zniekształcałoby cały dźwięk już przy cichym odsłuchu... Z tego co pisze założyciel tematu zakłócenia pojawiają się przy 1/3 obrotu czyli w najczęściej używanym zakresie co w tym roczniku sprzętu przekłada się na kilometry obrotów. Rozumiem branżę która pisze j/w bo z czegoś żyć musi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayzee Napisano 6 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Trzaski pojawiają się już od godziny 9 czyli to nie jest aż tak głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Rozmawialiśmy na forum obok o tym. Moim zdaniem Marantz na serwis. To nie kwestia mocy, Zobaczcie że występuje to tylko po dodaniu powera na potencjometrach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayzee Napisano 6 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Nagrałem film: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 maja 2023 Udostępnij Napisano 10 maja 2023 No i teraz wyjaśniło to wszystko. To klaskanie nie jest normalne, chyba, że ktoś z tyłu dodaje efekty specjalne i żona, czy partnerka jest żartownisiem do przeglądu W kwestii mocy terracan ma rację. Jest dokładnie tak jak napisał, że to najczęściej jest właśnie za słaby wzmak, a nie za mocny, ale tutaj prawdopodobnie może być coś ze wzmakiem nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts