Fors Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Hej! Jestem nowy i szukam porady w sprawie zakupu amplitunera, który będę mógł rozdzielić między telewizor i projektor. Wybór głośników jeszcze przede mną, ale mój budżet nie pozwala na szaleństwa. Mam do nagłośnienia przestrzeń pokoju o powierzchni 20m2, jednak realnie cały sprzęt zamknie się w strefie wypoczynkowej, która ma 3,5m na 2,8-3m. Dołączam obrazek. Czy mógłbym Was prosić o podpowiedź, jaki wybrać amplituner? Zainteresował mnie Denon AVR-X2500H, jednak nie jest on już produkowany. Czy polecicie mi coś z podobnej półki cenowej z 2 hdmi, wyjściem pod gramofon i możliwością atmosa (podejrzewam, że nigdy go nie zainstaluję, ale warto mieć taką opcję). Wiem, że następcy tego modelu też wyglądają całkiem okej, jak dla mnie. Co sądzicie? Dodam, że w kwestii głośników planuję zestaw 5.0 z uwagi na sąsiadów i stosunkowo niewielki obszar do nagłośnienia - chyba, że się mylę, ale mieszkam w bloku... Z góry dziękuję za odpowiedź! Fors Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 No to masz Denony jak sam zauważyłeś serii X2, Produkowane obecnie jest 2800, ale 2700 jeszcze do dostania. Yamaha w swoim 6A ma obecnie pojedyncze wyjście. Dopiero wiec droższe wyższe modele Avantage Onkyo 6100 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Cześć, jak napisał Piotr - Denony X2800/X2700 oraz Onkyo TX-NR6100. Moim zdaniem ciekawszy brzmieniowo i bardziej uniwersalny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 29 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Bardzo Wam dziękuję za te podpowiedzi! Onlyo rzeczywiście wygląda jeszcze ciekawiej w kontekście cenowym! Czy macie może jakieś sugestie co do głośników, które mógłbym postawić? Wstępnie 5.0. Powierzchnia nie jest duża do nagłośnienia. Nie chcę też bardzo przeszkadzać sąsiadom. Zależy mi na względnym komforcie słuchania muzyki i oglądania filmów z zachowaniem gabarytów. No chyba, że nie obejdzie się bez standardowego kina domowego 5.1... Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Jakim budżetem dysponujesz? Domyślam się, że Piotrek zasugeruje Monitor Audio Bronze 100 + C150 + FX'y z tej samej serii, pod czym ja również mogę się podpisać. Subwoofer np. REL HT1003, czy SVS PB1000 jeśli tylko KD, jeśli też muzyka, to SB-1000, najlepiej w wersji Pro. Warto też sprawdzić System Audio, neutralniejsze granie, moim zdaniem świetnie sprawdza się w filmach - https://www.q21.pl/system-audio-saxo-40-saxo-1-saxo-10.html 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 29 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Łał! Dobrze to wygląda. Co prawda wolałbym się zmieścić w przedziale 4-5k. Mam świadomość, że pewnie niewiele rozsądnych zestawów znajdę w takim przedziale cenowym. A co sądzicie o takim sprzęcie, z subwooferem? Choć rzeczywiście są bardziej zagracające pokój... https://teufelaudio.pl/ultima-40-surround-51-set-105789000?v=105789001 Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Do piątki też znajdzie się kilka dobrych opcji - https://www.q21.pl/q-acoutsics-3050i-3010i-3090ci.html https://www.q21.pl/polk-audio-signature-elite-es55-es15-es35.html https://www.q21.pl/elac-debut-2-0-f5-2-b5-2-c5-2.html Monitor Audio wychodzi nieco drożej, ale według mnie to jedna z ciekawszych opcji: https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-100.html x2 + https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-fx-6g.html x2 + https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-c150.html W razie czego zapraszamy po indywidualne wyceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 29 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Super! Te pierwsze mega mi się podobają! Dzięki w ogóle za spoko podejście. Bałem się, że jak powiem, że mam taki budżet, to zostanę wyśmiany. Takie sprzęty nie mają górnej półki cenowej. A ja właśnie urządzam mieszkanie i dla mnie tego typu zestaw z amplitunerem to pierwsze wejście w świat tego typu aparatury. Ale wiem też, że wygląd to nie wszystko. Wypada zrobić odsłuch... Muszę teraz przeliczyć pod kreską budżet i pewnie będę wracał z tematem. Rozumiem, że gdybym robił zakup całości (ampli Onkyo i głośniki) mógłbym zostać wyceniony indywidualnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Przy samych kolumnach lub Onkyo też da radę, ale przy komplecie pewnie będzie nieco lepiej — niestety to nie ja rabatuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 maja 2023 Udostępnij Napisano 30 maja 2023 Jesli Onkyo zostanie wybrane to faktycznie podpisze się pod propozycjami wyżej QAcustic / Monitor audio / ELACi / Ja akurat nie jestem fanem Polska ES, ale tez spoko do kina. No i sub. nie wybieraj systemu kinowego 5.0 bo to nie gra najlepiej. Sporo stracisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Mam do sprzedania prektycznie nową Yamahę rx-a1080 (Avantage) do tego 2x Heco Aurora 300,Aurora center 30 i subofer Aurora Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 4.06.2023 o 12:47, *SAURON* napisał: Mam do sprzedania prektycznie nową Yamahę rx-a1080 (Avantage) do tego 2x Heco Aurora 300,Aurora center 30 i subofer Aurora Dział giełda - sprzedam. Z ciekawości ile za Yamahe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Wolał bym sprzedać calosć,ale jak ktoś zaproponuję przyzwoitą cenę to czemu nie,mogę też się zamienić na coś ciekawego,np wzmacniacz lub amplituner stereo, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Dnia 26.05.2023 o 13:10, Fors napisał: Hej! Jestem nowy i szukam porady w sprawie zakupu amplitunera, który będę mógł rozdzielić między telewizor i projektor. Wybór głośników jeszcze przede mną, ale mój budżet nie pozwala na szaleństwa. Mam do nagłośnienia przestrzeń pokoju o powierzchni 20m2, jednak realnie cały sprzęt zamknie się w strefie wypoczynkowej, która ma 3,5m na 2,8-3m. Dołączam obrazek. Czy mógłbym Was prosić o podpowiedź, jaki wybrać amplituner? Zainteresował mnie Denon AVR-X2500H, jednak nie jest on już produkowany. Czy polecicie mi coś z podobnej półki cenowej z 2 hdmi, wyjściem pod gramofon i możliwością atmosa (podejrzewam, że nigdy go nie zainstaluję, ale warto mieć taką opcję). Wiem, że następcy tego modelu też wyglądają całkiem okej, jak dla mnie. Co sądzicie? Dodam, że w kwestii głośników planuję zestaw 5.0 z uwagi na sąsiadów i stosunkowo niewielki obszar do nagłośnienia - chyba, że się mylę, ale mieszkam w bloku... Z góry dziękuję za odpowiedź! Fors Ja bym tutaj jeszcze jedną radę dał. Odjedź sofą/kanapą od ściany przynajmniej 0,5m. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 Dnia 8.06.2023 o 19:54, *SAURON* napisał: Wolał bym sprzedać calosć,ale jak ktoś zaproponuję przyzwoitą cenę to czemu nie,mogę też się zamienić na coś ciekawego,np wzmacniacz lub amplituner stereo, Tak pytam z ciekawości bo go miałem i milo wspominam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 17 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2023 Panowie, wracam do Was, bo wiem, że mogę liczyć na Wasze opinie. Wreszcie nadszedł ten czas, że kończę urządzać mieszkanie i finalizuję pokój, w którym już w maju planowałem rozstawić niewielkie kino. Trochę jeszcze poczytałem i chciałbym Was zapytać o poniższe zestawy. Niestety nadal sprzęt budżetowy: Amplituner wciąż Onkyo TX-NR6100 (zależy mi na 2 wyjściach HDMI) Głośniki: Indiana Line Tesi 561 + 241 + 761 lub tańsze Indiana Line Nota 550x +240x + 740x. Zajmują mało miejsca, a piszą o nich całkiem nieźle. Na dodatek, jak dla mnie, ładnie wyglądają. I teraz pytania: -Czy będą wystarczające do 20 metrów kwadratowych w bloku? -Czy te zestawy poradzą sobie bez subwoofera? -Czy różnica około 1000 PLN pomiędzy jednym zestawem a drugim jest warta tej ceny i słyszalna w brzmieniu? -I ostatnie, równie ważne pytanie - czy te zestawy sprawdzą się z Onkyo? A może lepiej Denon AVR-X2700H? Z góry dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 października 2023 Udostępnij Napisano 18 października 2023 7 godzin temu, Fors napisał: -Czy będą wystarczające do 20 metrów kwadratowych w bloku? Tak. Ale Tesi grają lepiej. Albo Magnat Tempus jeszcze ciekawiej. 7 godzin temu, Fors napisał: -Czy te zestawy poradzą sobie bez subwoofera? nie 7 godzin temu, Fors napisał: -Czy różnica około 1000 PLN pomiędzy jednym zestawem a drugim jest warta tej ceny i słyszalna w brzmieniu? nie kosztem subwoofera. To weź lepsze ale monitory jak Tesi 261 a zeestaw z subem. Albo Tempus 33. Albo set Monitor Audio Bronze ALE z SUBEM 7 godzin temu, Fors napisał: -I ostatnie, równie ważne pytanie - czy te zestawy sprawdzą się z Onkyo? A może lepiej Denon AVR-X2700H? Brzmienie Onkyo jet bardziej kinowe, mocniejsze, żywe. Denon gra łagodniej. Ma lepsza kalibrację. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 października 2023 Udostępnij Napisano 18 października 2023 8 godzin temu, Fors napisał: Panowie, wracam do Was, bo wiem, że mogę liczyć na Wasze opinie. Wreszcie nadszedł ten czas, że kończę urządzać mieszkanie i finalizuję pokój, w którym już w maju planowałem rozstawić niewielkie kino. Trochę jeszcze poczytałem i chciałbym Was zapytać o poniższe zestawy. Niestety nadal sprzęt budżetowy: Amplituner wciąż Onkyo TX-NR6100 (zależy mi na 2 wyjściach HDMI) Głośniki: Indiana Line Tesi 561 + 241 + 761 lub tańsze Indiana Line Nota 550x +240x + 740x. Zajmują mało miejsca, a piszą o nich całkiem nieźle. Na dodatek, jak dla mnie, ładnie wyglądają. I teraz pytania: -Czy będą wystarczające do 20 metrów kwadratowych w bloku? -Czy te zestawy poradzą sobie bez subwoofera? -Czy różnica około 1000 PLN pomiędzy jednym zestawem a drugim jest warta tej ceny i słyszalna w brzmieniu? -I ostatnie, równie ważne pytanie - czy te zestawy sprawdzą się z Onkyo? A może lepiej Denon AVR-X2700H? Z góry dzięki! Cześć, te zestawy sprawdzą się z Onkyo, ale zachęcam do sprawdzenia podesłanego przeze mnie kilka msc temu zestawu Monitor Audio Bronze oraz System Audio. Subwoofer jest bardzo ważny w KD i nie likwidowałbym go, warto spojrzeć chociaż na Klipscha R-120SW 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 października 2023 Udostępnij Napisano 19 października 2023 Mówie. Monitory tu zdecydowanie będa na miejscu. A za oszczędzony budżet subwoofer. Wszyscy Ci tak doradzą bo tak jest lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 22 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2023 Bardzo Wam dziękuję za pomoc i wsparcie! Sprzęt już zakupiony. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na amplituner Onkyo TX-NR6100. Model, który kupiłem sprawiał poważne problemy przy podłączeniu do komputera. Obraz, który wychodził z ampli zacinał się. Pomogło jedynie zmniejszenie częstotliwości odświeżania, jednak wtedy obraz nie był zadowalający. Dodatkowo nie był zbyt przyjazny w obsłudze. Oddałem go do sklepu i wymieniłem na Denona AVR-X2800. Teraz wszystko działa jak należy. Czy ktoś z Was też miał podobne doświadczenie z Onkyo? Pan w sklepie przyznał, że faktycznie Onkyo miewa problemy z łącznością Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 listopada 2023 Udostępnij Napisano 23 listopada 2023 A to nie była kwestia jakieś awarii tego konkretnego modelu? Bo tk to wyglądało. 6100 ma nowe HDMI takie jak Denon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 25 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 listopada 2023 Trudno powiedzieć. Sprzęt był nowy, prosto z zapieczętowanego pudełka. Teraz już tego nie sprawdzę, bo sprzęt trafił do sklepu. Na forach czasem pojawiają się wzmianki o problemach z Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 listopada 2023 Udostępnij Napisano 26 listopada 2023 Tak kopiowane z innych. Tu wydaje mi się że to była jakaś awaria tej konkretnej sztuki. Na 6100 nikt o tym nie pisał do tej pory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fors Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 (edytowany) Drodzy, mam jeszcze jedno pytanie. Chcę powoli kończyć składanie sprzętu i rozważam gramofon. Nic wybitnego, też obracam się w obszarze budżetowym. Rozważam między trzema modelami: AT-LPW40WN AT-LPW30 AT-LP3XBT Czy możecie mi coś poradzić? Nie ukrywam, że najchętniej wziąłbym AT-LPW30, ale często pojawiają się opinie, że głośno pracuje i warkot silniczka przeszkadza w słuchaniu płyt. A może polecicie jakąś inną markę niż AT? Edytowano 27 listopada 2023 przez Fors Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 28 listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 A może te ? Widziałeś je , brałeś pod uwagę? Pro-Ject Primary E Rega Planar 1 Pro-ject Debut III DC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts