Gumowe Ucho Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Rozważam upgrade ampli, ale budżet pozwala na... downgrade? Mam Denon AVR-2113. Chciałbym kiedyś ustawić Atmosa, ale na ten moment móc Xbox podłączyć do samego AVR żeby otrzymać lepszy dźwięk HD - ale nie rezygnować z Dolby Vision i tego 4K/60fps (na 120 mi nie zależy, bo Sony nie daje opcji VRR/120fps razem z DV). Niestety w budżecie widzę jedynie modele, które mają niższą moc na kanał przy 8 ohmach (czyli podstawowe 7.2: 1300H, 1500H, 1700H itp.). Na przykład 80 w porównaniu do moich 95. Staram się to sprawdzać na stronie Crutchfield żeby było fair. Zaskakuje mnie fakt, że "słabsze" konstrukcje mają mniejszą minimalną impedancję (4 ohm), podczas gdy mój ma minimum 6ohm, co naciągam Pylonami Pearl 25 (4 ohm). Czy zrobię sobie downgrade? Filmy i gry 90%, ale czy ucierpi muzyka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Jak zależy Tobie także na stereo , to szukaj czegoś z pre-out . Z czasem dołożysz końcówkę mocy. Tanio i dobrze mała Aiyima 07 sobie poradzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 5 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 1 godzinę temu, maciek72 napisał: Jak zależy Tobie także na stereo , to szukaj czegoś z pre-out . Z czasem dołożysz końcówkę mocy. Tanio i dobrze mała Aiyima 07 sobie poradzi To stanowi niejakie "obejście", prawda? Można użyć jakiegoś wzmacniacza stereo do tego? A jeżeli bez, to jak bardzo odczuwalna będzie przesiadka na 80W? Widziałem na forum, że ktoś sobie nawet "wyższym" ampli subiektywnie pogorszył sprawę. @Q21, @S4Home doradzicie coś? Niekoniecznie Denon, ale dlaczego niższa moc nominalnie daje radę z 4ohm, i jakie są dziś alternatywy, żeby sobie nie "zrobić gorzej"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Moc to tylko jeden z czynników. Nowsze ampli może Ci się spodobać bardziej, może mniej. Ogromną rolę gra też przyzwyczajenie do obecnego dźwięku - może być lepiej, ale przez przyzwyczajenie wyda Ci się, że jest gorzej. Warto rozważyć np. Onkyo TX-NR6100, Yamahę V4A, czy VSX-934 od Pioneera. Obecnie mamy dostępnych dużo amplitunerów, do tego w normalnych cenach. W razie czego zapraszamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Przez pre podłączysz takiego cyfrowego malucha , gdzie przy 8 ohm będzie 70/80 W , a przy 4 ohm już 120 W Przy kalibracji dajesz pokrętło volume na max Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 2113 to odpowiednij obecnej serii X3 o ile dobrze pamiętam. Ale tu różnica w mocy nie przełoży się na odczuwalną różnice w dzwieku. Aż tak. Onkyo 6100 może być ciekawym pomysłem tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Może Denon AVC 8500 ? Mocy wystarczy nawet dla sąsiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Obawiam się że jak nawet podzieli koszty z sąsiadem po połowie to będzie za drogo 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 6 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 18 minut temu, Butler napisał: Obawiam się że jak nawet podzieli koszty z sąsiadem po połowie to będzie za drogo A skąd wiesz? Może sprzedam samochód i kupię takie pudło! Tylko i tak mam miejsce na 5.1, maks 5.1.2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 To nic. Będzie na przyszłość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts