Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, szukam pomocy przy wyborze wzmacniacza zintegrowanego do salonu, który ni to kwadrat, ni to prostokąt zbliżony jest w połączeniu z kuchnią bliżej przypominącą dużą litere L. Uparłem się, by we wzmacniaczu było wyjście HDMI ARC i wygodna apka multimedialna do odtwarzania chociażby Tidal. Byłem niedawno na odsłuchu, gdzie pod ucho podeszły mi Focal Theva n3 wizualnie oraz akustycznie. Słucham głównie metalu i rocka, jednak skacze po gatunkach mniej lub bardziej, przez co uniwersalnie też nie chciałbym się zawieźć. Jestem w temacie zupełnym laikiem. Chciałbym się zamknąć za wzmaka w okolicy 5-6k, jednak delikatnie mogę nagiąć budżet do 7k max. Też zależy mi, by sam wzmaczniacz nie odpychał od siebie wyglądem, i jasne, wszystkim podoba się co innego, ale chciałbym postawić na mały wyświetlacz z przodu i klasyczny wygląd. 

Napisano

Cześć, będzie dość ciężko, ponieważ na rynku jest mało wzmacniaczy stereo z wejściami HDMI ARC. 

Najtańszą opcją będzie SVS Prime Wireless Pro SoundBase -https://www.q21.pl/manufacturer/svs/svs-prime-wireless-pro-soundbase.html

W Twoim budżecie można jednak osiągnąć więcej, choćby z pomocą Onkyo TX-8390, który jest amplitunerem stereo, posiada wejścia i wyjścia HDMI, multirooma, usługi sieciowe i praktycznie wszystko, czego można potrzebować. 

Zasugerowałbym jednak jeszcze dwie inne opcje. Pierwszą z nich byłby streamer z HDMI ARC, DACiem i przedwzmacniaczem, a do tego końcówka mocy w postaci zestawu NuPrime Omnia WR-2 + Atoll AM100. Cieplej grający zestaw, ale z dużą dozą detali i bardzo uniwersalny. 

Opcją najładniejszą (moim zdaniem), z HDMI ARC i zewnętrznym streamerem byłby Audiolab 6000A + WiiM Mini lub Octavio Stream. Streamer chowasz za wzmacniaczem/w szafce i problem z głowy. 

W razie czego zapraszamy do nas na odsłuchy, wypożyczenia i indywidualne wyceny :) Przyjemne rabaty dla użytkowników forów zawsze się znajdą. 

Napisano

Jeśli chodzi o Onkyo tx-8380 to bardzo chętnie bym go rozważał, gdyby nie fakt, że nie będę używać połowy możliwości tego sprzętu, przez co w głowie mam nieodpartą myśl, że w podobnym budżecie moglbym dostać coś w teorii lepszego. 

Odnośnie Audiolab 6000A nie zabraknie tutaj przypadkiem mocy wyjściowych na takie pomieszczenie?

Osobiście wolałbym iść w coś zintegrowanego, ale może coś kosztem czegoś. Tak jak zostało wyżej napisane, może rozwiązaniem jest schowanie streamera. 

Napisano
3 godziny temu, Lykon napisał:

Byłem niedawno na odsłuchu, gdzie pod ucho podeszły mi Focal Theva n3 wizualnie oraz akustycznie.

No tak, ale to było pewnie w salonie czyt. salka odsłuchowa, gdzie masz zupełnie inne warunki akustyczne niż w domu.

Z jakim wzmacniaczem wtedy ich słuchałeś?

Napisano

Najpierw poszedł Onkyo tx-8270, z racji na brak na salonie wyższego modelu. W tym sensie, że Pan od razu mi dał do zrozumienia, że w tym kierunku trzeba iść, tj. 8390. Miałem możliwość też odsłuchu Emotiva BasX TA2 dla zobrazowania różnicy 

Napisano
7 godzin temu, Lykon napisał:

Odnośnie Audiolab 6000A nie zabraknie tutaj przypadkiem mocy wyjściowych na takie pomieszczenie?

Woops, miałem na myśli 7000A - ten model posiada HDMI ARC, 6000A nie. Focale mają wysoką czułość, powinno być okej, ale i tak trzeba odsłuchać, by mieć pewność. 

Napisano
22 godziny temu, Lykon napisał:

Cześć, szukam pomocy przy wyborze wzmacniacza zintegrowanego do salonu, który ni to kwadrat, ni to prostokąt zbliżony jest w połączeniu z kuchnią bliżej przypominącą dużą litere L. Uparłem się, by we wzmacniaczu było wyjście HDMI ARC i wygodna apka multimedialna do odtwarzania chociażby Tidal. Byłem niedawno na odsłuchu, gdzie pod ucho podeszły mi Focal Theva n3 wizualnie oraz akustycznie. Słucham głównie metalu i rocka, jednak skacze po gatunkach mniej lub bardziej, przez co uniwersalnie też nie chciałbym się zawieźć. Jestem w temacie zupełnym laikiem. Chciałbym się zamknąć za wzmaka w okolicy 5-6k, jednak delikatnie mogę nagiąć budżet do 7k max. Też zależy mi, by sam wzmaczniacz nie odpychał od siebie wyglądem, i jasne, wszystkim podoba się co innego, ale chciałbym postawić na mały wyświetlacz z przodu i klasyczny wygląd. 

Kupując Onkyo TX-8390 dostajesz urządzenie warte maks 3500 zł za 6000 zł, zdecydowanie nie warto. Do wyboru masz zatem Cyrus One Cast, bardzo fajny wzmacniacz z systemem pomiaru i dopasowania impedancji, chromecastem, DAC`iem z uwzględnieniem USB asynchronicznego, bluetoothem czy przedwzmacniaczem gramofonowym. Nie dostaniesz tu niestety wyświetlacza. Poza tym jest jeszcze Cabasse Abyss. I to tak na prawdę tyle szczerze mówiąc. Reszta rozwiązań wymagać będzie dodatkowego streamera. 

Napisano
20 godzin temu, Lykon napisał:

Najpierw poszedł Onkyo tx-8270, z racji na brak na salonie wyższego modelu. W tym sensie, że Pan od razu mi dał do zrozumienia, że w tym kierunku trzeba iść, tj. 8390. Miałem możliwość też odsłuchu Emotiva BasX TA2 dla zobrazowania różnicy 

Te sprzęty nie pokazały pełni możliwości w/w kolumn.

Nie zaproponuję nic konkretnego, ponieważ ciężko o funkcjonalność której potrzebujesz w klasycznym wzmacniaczu.

Napisano
9 godzin temu, Lykon napisał:

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Na ten moment umówiłem się na kolejne odsłuchy i wezmę wspomniane pozycje pod uwage, jestem wdzięczny za każdy post. 

Daj znać po.

Twoje odczucia będa dobra formą zakończenia tego tematu :)

Pozdrawiam