Artur Brol Napisano 27 lipca 2023 Napisano 27 lipca 2023 2 godziny temu, S4Home napisał: Zdarzyło nam się robić akustykę w różnych pomieszczeniach więc jakbyś miał jakieś pytania o tej tematyce to możesz pisać. Nie omieszkam. Dzieki Odpisz, cytując
Józef Herczek Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 13 godzin temu, Artur Brol napisał: Jednak pokoj ktory do odsluchow uzywam to poddasze - czyli wysoki sufit z po jednej stronie spadzistym dachem do wys. 90 cm nad podloga. Masz jeszcze lampy akustyczne, lamele akustyczne - ale tutaj akurat nie wiem czy coś dają, może ktoś ma i się wypowie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 22 godziny temu, sonique napisał: Wszystko w Waszych rękach: jak sklepy zaczną zwracać uwagę klientów na akustykę i nie będą namawiać do leczenia jej niedostatków nowym wzmacniaczem czy kablem - to reszta sama się zrobi;) Chociaż wiem, że to też utopia. Bo sklep musi zarabiać:) Ha no własnie. Już widzę nie będę tu palcem wskazywał że piszą zadbaj o akustykę a nie o nowy wzmak 21 godzin temu, Józef Herczek napisał: Najlepiej obok TV, największy dramat często powielany. Jedno oko na TV drugie na płomień patrzy. No marzenie Polskiej rodziny 57 minut temu, Józef Herczek napisał: Masz jeszcze lampy akustyczne, lamele akustyczne - ale tutaj akurat nie wiem czy coś dają, może ktoś ma i się wypowie. Ostatnio gdzies ktoś pytał o firanki akustyczne. Sorki zasłony. +40% do ceny. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 3 godziny temu, Józef Herczek napisał: Masz jeszcze lampy akustyczne, lamele akustyczne - ale tutaj akurat nie wiem czy coś dają, może ktoś ma i się wypowie. Właśnie oglądałem w jednym ze sklepów te lampy, muszę przyznać że bardzo to ładnie wygląda. Takie coś bym tak poprostu był w stanie kupić i powiesić obojętnie gdzie. No ale lampy już mam. Te lamele też ciekawy pomysł- coś jak boazeria w domu w latach mojej ( i nie tylko mojej) młodości 🥲 Odpisz, cytując
Józef Herczek Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 3 minuty temu, Artur Brol napisał: Te lamele też ciekawy pomysł- coś jak boazeria w domu w latach mojej ( i nie tylko mojej) młodości 🥲 Te lamele występują w różnych kolorach więc mogą trochę inaczej wyglądać niż te z PRL i są na grubym filcu (przeważnie 8mm) ale czy działają tego nie wiem. Sam się zastanawiam jak to z nimi jest, ze względu na WAŻ to jest jedyne ustrojstwo które mógłbym wstawić za kolumny w salonie. Odpisz, cytując
Butler Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 7 minut temu, Artur Brol napisał: Te lamele też ciekawy pomysł- coś jak boazeria w domu w latach mojej ( i nie tylko mojej) młodości W porównaniu do zwykłej płaskiej ściany gipsowej akustycznie bardzo dobrze się sprawdzają. Inna sprawa że pod nimi mam też podbudowę z paneli akustycznych... Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 Miałbym swoje mieszkanie to pewnie bym sobie coś z tych akcesoriów wybrał ale w nie swoim i to jeszcze na takim poddaszu nie da rady. Za dużo pracy, za wysoko ... Dopóki sprzęt fajnie brzmi jest ok. O to chodziło a wygląd pomieszczenia, no cóż mogłoby być lepiej ale tragicznie też nie jest, więc 👍 Jeszcze tylko uwolnić się od wiecznego poszukiwania tego albo tamtego, wrócić do poprostu słuchania i będzie ok. To będzie ciężko bo kieszeń swędzi, chłopczyk we mnie chce nowa zabawkę a na dodatek jest wybredny. Tragedia. Gdybym tak mógł jak brat - znalazł zestaw kolumn I poprostu kupił. Bez poszukiwań. 4 minuty temu, Butler napisał: W porównaniu do zwykłej płaskiej ściany gipsowej akustycznie bardzo dobrze się sprawdzają. Inna sprawa że pod nimi mam też podbudowę z paneli akustycznych... To już jest konkretny projekt. Gratuluję 🫡 Odpisz, cytując
Butler Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 (edytowany) 21 minut temu, Artur Brol napisał: To już jest konkretny projekt. E tam konkretny, o prostu potrzebna była męska decyzja że nie robimy kompromisów i wolne pomieszczenie. Ogólnie to wbrew pozorom dość ekonomiczny projekt. Nawet gipsowe imitacje cegły vis/a/vis powyższego są niezłymi rozpraszaczami, zdecdowanie jest poprawa względem płaskiej ściany GK która jest tam podbudową dla lepszej geometrii. https://allegro.pl/oferta/panel-dekoracyjny-stara-cegla-gips-12753124964 Edytowano 28 lipca 2023 przez Butler Odpisz, cytując
S4Home Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 18 minut temu, Butler napisał: E tam konkretny, o prostu potrzebna była męska decyzja że nie robimy kompromisów i wolne pomieszczenie. Ogólnie to wbrew pozorom dość ekonomiczny projekt. Nawet gipsowe imitacje cegły vis/a/vis powyższego są niezłymi rozpraszaczami, zdecdowanie jest poprawa względem płaskiej ściany GK która jest tam podbudową dla lepszej geometrii. https://allegro.pl/oferta/panel-dekoracyjny-stara-cegla-gips-12753124964 Mierzyłeś tu jakąś akustykę? Lub sprawdzałeś chociażby z ciekawości mody według proporcji pomieszczenia? Tak pytam - również z ciekawości. Odpisz, cytując
Butler Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 (edytowany) 6 minut temu, S4Home napisał: Mierzyłeś tu jakąś akustykę? Lub sprawdzałeś chociażby z ciekawości mody według proporcji pomieszczenia? Tak pytam - również z ciekawości. Tak, mierzone było przeze mnie amatorsko UMIKiem w trakcie prac, a po zakończeniu profesjonalnie przez kuzyna który tym się zajmuje zawodowo. Ogólnie założenia teoretyczne były dość zbliżone do wyników końcowych. Mody pomieszczenia w niskch częstotliwościach najgorsze, łudziłem sie że dołek który wypadał na ~75Hz w miejscu odsłuchu to teoria i bajdużenie a prawda okazała się bardzo brutalna. Drugi sub za sofą załatwił jednak sprawę Edytowano 28 lipca 2023 przez Butler 1 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 1 minutę temu, Butler napisał: Tak, mierzone było przeze mnie amatorsko UMIKiem w trakcie prac, a po zakończeniu profesjonalnie przez kuzyna który tym się zajmuje zawodowo. Ogólnie założenia teoretyczne były dość zbliżone do wyników końcowych. Mody pomieszczenia w niskch częstotliwościach najgorsze, łudziłem sie że dołek który wypadał na ~75Hz w miejscu odsłuchu to teoria i bajdużenie a prawda okazała się bardzo brutalna. Drugi sub za sofą załatwił jednak sprawę Szacun Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 28 lipca 2023 Napisano 28 lipca 2023 24 minuty temu, Butler napisał: E tam konkretny, o prostu potrzebna była męska decyzja że nie robimy kompromisów i wolne pomieszczenie. Ogólnie to wbrew pozorom dość ekonomiczny projekt. Nawet gipsowe imitacje cegły vis/a/vis powyższego są niezłymi rozpraszaczami, zdecdowanie jest poprawa względem płaskiej ściany GK która jest tam podbudową dla lepszej geometrii. https://allegro.pl/oferta/panel-dekoracyjny-stara-cegla-gips-12753124964 Jeśli to sam robiłeś to to jest projekt. I powinieneś być z tego dumny, zresztą wszyscy którzy takie coś potrafia zrobić i sobie robią. Chyle czoła.🫡 Odpisz, cytując
Recommended Posts