Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie ponownie :)

szybkie pytanie czy pomiędzy głośnikami: KLIPSCH CS-16 W, a KLIPSCH PRO-18-RW jest duża różnica w głośności, jakości dźwięku? Czy warto dopłacić?

To samo pytanie jeśli chodzi o kolumny sufitowe Klipsch CS-18C, a Klipsch PRO-18-RC?

Kolumny będą zainstalowane w ścianie jako boczne sourrand, będą grały w układzie 7.2.4, a napędzać je będzie Denon X4800H.

Dzięki za info.

Napisano

Trudne pytanie. Wątpię by ktoś porównywał je bezposrednio i dał Ci wiarygodną odpowiedź pomijając oczywiście marketingową papkę sprzedawców. Mam 4 x PRO-18-RC w suficie. Uwag do nich nie mam poza tym że to spore bydle jak na moje 18m2.

47 minut temu, Bartłomiej Dytwiński napisał:

a napędzać je będzie Denon X4800H

i? Nie zapomnij że ten Denon obrabia 11 kanałów, ale ma 9 końcówek więc na 7.2.4 musisz mieć dodatkowy wzmak/końcówkę mocy.

Napisano

Zgadzam się z Butlerem, porównanie ze sobą dwóch konkretnych modeli kolumn instalacyjnych jest bardzo ciężkie, bo możliwość porównania ich w tych samych warunkach jest niesamowicie rzadka. Modele z linii Pro oczywiście będą lepsze, ale o ile? Trudno to stwierdzić. Jaką masz resztę systemu? Może np. warto byłoby dorzucić do lepszego lub drugiego suba? 

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, beerserker napisał:

szybkie pytanie czy pomiędzy głośnikami: KLIPSCH CS-16 W, a KLIPSCH PRO-18-RW jest duża różnica w głośności, jakości dźwięku? Czy warto dopłacić?

Nie słuchałem ani jednych, ani drugich, ale krótkie spojrzenie na specyfikację pokazuje duże różnice - np zupełnie inne materiały, z których są wykonane są membrany - polimerowe vs aluminiowa / IMG. No to musi inaczej brzmieć. Biorąc pod uwagę, że będzie to napędzał x4800h to osobiście nie żałowałbym na głośniki i nie brał po taniości. Zwłaszcza, że to instalacyjne i raz zamontowane zostaną na długo. Zresztą nawet te wspomniane PRO to nie wydaje się żaden kosmos, tylko po prostu adekwatny produkt do takiego x4800h

Edytowano przez przemeklbn
Napisano

Też wyszedłem z podobnego założenia kupujac inwall. Ale pamiętaj że to co czytasz to tylko papier/ekran i postrzeganie w tej chwili wynika tylko i wyłącznie z tego jak bardzo ubarwiony zostanie opis przez marketingowca.

Nie miałem do czynienia z niższymi seriami Klipsch.

Napisano

W Polsce sprawdzenie nawet 2 czy 3 produktów jednego producenta jest praktycznie nie możliwe.

I to już jest dosć długo tak.

Nie wygląda żeby coś sie zmieniło w tej kwestii w nablizszym czasie.

Musiał bys pewnie kupić oba i w domu sprawdzić zamontowane.

Pytanie jak ze zwrotem jednych bo jednak instalacyjne może być widać że uzywane.

Napisano
21 godzin temu, beerserker napisał:

Witajcie,

dzięki za pomoc wybrałem 

KLIPSCH PRO-18-RW Głośnik ścienny instalacyjny

Pozdrawiam,

A jeszcze jedno, głośnik będzie wmurowany, muszę stosować obudowę z wyciszeniem?

Napisano

Eee tam. Nie musisz. Zabezpiecz tylko żeby się nic tam nie sypało (jakiś środek do gruntowania) i wypełnij wolną przestrzeń np. wełną owczą. Alternatywnie zasłoń czymś wykuty otwór, wpuść piankę montażową i wyskrób miejsce na głośnik.