ElektroniQ Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Nie wiem który odtwarzacz CD wybrać. Wysłuchałem w sumie 8 odtwarzaczy CD różnych firm i te dwa modele wydają mi się najlepsze. Narazie kupuje tylko odtwarzacz, ale później mam zamiar kupić do tego wzmacniacz.Za Marantzem przemawia cena ale Denon ma lepszy wzmacniacz o lepszych charakterystykach. Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Jaki budżet planujesz przeznaczć na te zakupy i czy w grę wchodzą tylko nowe urządzenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektroniQ Napisano 2 kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 W grę wchodzą raczej nowe urządzenia. Mój budżet jest ograniczony do 1500zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Witam. Rozumiem, ze Jestes zdecydowany wyläcznie na jeden z podanych modeli? Czy w gre wchodzä röwniez inne? 1500pln na sam odtwarzacz?Przepraszam za zasypanie pytaniami, ale odpowiedzi uscislä propozycje. Jesli mozesz - napisz jakich odtwarzaczy sluchales, czyli ktöre Ci sie nie podobaly.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Właśnie te 1.500 to tylko na CD-ka czy na wzmaka i odtwarzacz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektroniQ Napisano 2 kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 1500zł jest tylko na CD. Później dokupię wzmacniacz. Teraz mam Unitrę PW-9013.Słuchałem: - Cambridge Audio Azur540C- Xindak C-06- Yamaha CDX-497- Harman & Kardon HD980- Onkyo DX-7355- Rotel RCD-06 ale to tak tylko do porównania, trochę za drogi.W jednym sklepie wysłuchałem Cambridga, Xindaka i Denona i z nich najbardziej podobał mi się Denon. W drugim sklepie słuchałem Yamahę, Onkyo i Harmana i z nich najbardziej podobał mi się Harman. W kolejnym sklepie słuchałem Rotela i Marantza i Marantz nie był taki zły. Potem wysłuchałem zestawów Denona i Marantza ale miałem trochę mało czasu i chyba jutro pójdę posłuchać na spokojnie.PS Jaka jest najlepsza muzyka do testów audio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Najlepsza do testöw jest muzyka, ktörä lubisz i najczesciej sluchasz. Najlepiej kilka plyt o röznej jakosci realizacji, ja przynajmniej tak robie.Co do CDköw - na wstepie padly by zapewne wszystkie propozycje, ktöre podales (jednak pytanie sie przydalo ). Rozumiem, ze w pözniejszym czasie chcesz kupic wzmacniacz z zestawu (tej samej firmy)? Jesli tak, na pewno przyda sie odsluch z dedykowanym wzmacniaczem. Jesli podobal Ci sie Denon i Marantz, jak röwniez HK HD 980 - raczej nie obejdzie sie bez BEZPOSREDNIEGO poröwnania tej tröjki. Najlepiej z uzyciem wlasnych, lub takich samych kolumn, jakie posiadasz. Jesli "wyeliminowales" juz kilka propozycji, odsluch tych 3 powinien byc latwiejszy przed podjeciem decyzji, najlepiej nie czytaj testöw i recenzji, zdaj sie na wlasne wrazenia odsluchowe. To, ze Ktos Ci napisze, ze np. Onkyo gra dosc cieplo, HK wyraznie zaznacza bas, a Marantz gra "ostro" - na etapie odsluchu tylko namiesza Ci w glowie.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektroniQ Napisano 2 kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Jeżeli będę miał jutro czas to pójdę odsłuchać Denona i Marantza tak na spokojnie, bez stresu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alghar Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Jak możesz to wypożycz DAC Beresford 7510 ,wygrzej go minimum 72 h i posłuchaj , jako zródło jakis cd ,dvd lub pc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Najlepiej weź ze sobą dwie takie same płyty ,a jak nie masz to skopiuj ulubioną płytę dwa razy.Wtedy będziesz mógł porównywać dźwięk tylko przełączając wejście we wzmacniaczu.Tak najłatwiej wychwycić różnice szczególnie gdyby nie były zbyt duże.Czekamy na twoją "recenzję "z odsłuchów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 A przy odsłuchach zwróć uwagę na kable - jeżeli w salonie podłączą sprzęt kablami droższymi od CDka, a gdzie indziej byle czym (choć raczej w salonach zawyżają poziom "kablowy" niż go zaniżają) to nie będzie miarodajnie. Skup się może na IC (kablach RCA) i nie zajmuj się sieciówkami, bo będzie za dużo.Spytaj się, czy polecają jakiś interkonekt do sprzedawanego (tj. słuchanego) odtwarzacza CD w rozsądnej cenie i zapamiętaj (zanotuj) go, przyda Ci się na przyszłość. Na płycie warto mieć jakiś bardziej basowy kawałek, coś z wysokiego wokalu (nie powinien być zbyt natarczywy) oraz orkiestrę w dużym składzie oraz coś małego.To jako materiał uzupełniający - bo jak radzili już Koledzy najlepiej jest słuchać tego, co najczęściej ląduje u Ciebie w odtwarzaczu.PozdrawiamPS. Zauważ, że czasami pojawiają się używane odtwarzacze i wzmacniacze, ale będące jeszcze na gwarancji. W ten sposób nie ryzykujesz, a możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy (i potem wydać je np. na kable ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 audionet - nie wiem, czy w tym przypadku taki sposöb odsluchu jest dobry. Kolega nie odpowiedzial jeszcze, czy zamierza w najblizszym czasie kupic dedykowany wzmacniacz, takä opcje jednak zalozylem. Jesli tak jest, podläczenie 2 zrödel do jednego wzmacniacza moze jeszcze bardziej utrudnic wybör. Inaczej brzmi Maranz z Denonem i odwrotnie, pomijajäc juz podläczenie do innego wzmacniacza. Taki odsluch (z przeläcznikiem wejsc) jest moim zdaniem, bardziej odpowiedni, gdy szuka sie CDka do posiadanego juz wzmacniacza. Takie jest moje zdanie, mozliwe, ze sie myle. Pozdrawiam.ElektroniQ - jak napisal kolega RoRo - zakup uzywanego sprzetu moze okazac sie czasami o wiele lepszym wyborem, niz nowego w tej samej cenie. Jesli przejrzysz to forum, zauwazysz pewnä tendencje - pytanie, czy sprzet koniecznie musi byc nowy? Jesli zdecydowal bys sie na zakup sprzetu uzywanego, prawdopodobnie w cenie 1500 - 2000 möglbys kupic CD w komplecie ze wzmacniaczem i to BARDZO dobrej jakosci. Wystarczy, ze zwröcisz sie z pytaniem do uzytkowniköw forum - posypiä sie propozycje, potwierdzane odsluchami i "byciem w temacie". Poza tym, w tej cenie kupisz elektronike, ktöra kilka lat temu kosztowala 2-3 razy tyle i bardzo mozliwe, ze bez gwarancji, bedzie dzialala dluzej, niz nowy sprzet w tej cenie (brzmienie na pewno bedzie lepsze). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 2 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2009 Trochę racji masz ale w tym wypadku wybieramy tylko który CD nam się bardziej podoba.Ja tak robiłem testy, gdy to tylko było możliwe ,specjalnie mam do tego kupione podwójne płyty.Potem już ze "swoim" odtwarzaczem będzie mógł kolega szukać "swojego" wzmacniacza .I niestety przy odsłuchach może się okazać że nie będzie on tej samej firmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 3 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2009 Ta jak pisał RoRo warto "zapolować" na używany CD-ek jeszcze na gwarancji ,ostarnio widzialem Marantza 7001 poniżej 1500 zł a i Rotela RCD-02 "używanego" można kupić już od 900 zł.Marantz i Denon to zdaje się jedna Firma jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts