Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie, przyszła myśl aby przestać „gonić królika” (o ile się da 😅) w kwestii kina domowego. Zamierzam przebudować swój system i go już nie dotykać. Zestawu używam do codziennego oglądania TV, NETFLIX/DISNEY, filmy BLU-RAY oraz grania na konsoli. (te dwie pozycje to główne zastosowanie) Muzyka w zasadzie gra też codziennie – radio leci w tle, czasem coś na YT lub Spotify jednak to bez znaczenia.

Pomieszczenie to salon z otwartą kuchnią ok. 38m2, gdzie główne pole odsłuchu to jakieś ok 25m2 całkiem przyjemnie akustycznie.

Obecnie zestaw składa się z ONKYO TX-NR6100, Fronty Electrino 250, Centralny Electrino 150C oraz surround Electriono 150E, Subwoofer to REL HT1003.

Do samego zestawu w zasadzie nie mam zastrzeżeń bo jak na budżet z jakiego powstał to daje wiele przyjemności i zaskoczył już nie jedną osobę. Przechodząc do meritum tematu, chcę zmian bo i na przestrzeni lat zmieniło się podejście do odbieranych treści. Słyszało się to i tamo i jakieś swoje przekonanie powstało.

Kiedyś wymagałem by kino było mega efektowne, głośne, dynamiczne… I tak jakiś czas temu zmieniając subwoofer chciałem dużego Klipscha, a padło na małego REL’a który całkowicie mi pod pasował i wyznaczył kierunek. Chcę dynamiki, ze szczegółami i różnorodnością/bogatą przestrzenią dźwięku – kosztem niższego SPL czy drżenia ścian.

Więc planowany jest taki zestaw.

ONKYO TX-RZ50 – ze względu na możliwość budowy 5.2.4, DIRAC LIVE no i zawsze to seria RZ :)

Głośniki KEF z serii Q.

Centralny - Q650C

Surroundy - Q350

Atmos - Q50a

Subwoofer zostaje REL H1003

Największa bolączkę mam jednak z frontami. Ogólnie nie zależy mi na kolumnach podłogowych i mógłbym zastosować na front Q350 jednak czy dadzą radę. Niby nie powinno być wątpliwości, że tak ale, widziałem zdjęcia i czytałem opinie, że głośnik przy cięciu na 80hz potrafi się uszkodzić przy głośniejszym słuchaniu oraz dziwnie zabrzmieć (zgubić dźwięki). Czy możecie powiedzieć coś więcej w tym temacie odnośnie Q350.?? Czy może jednak mimo wszystko na Front dać Q750?

Filmy/gra użytkuję zazwyczaj o okolicach -25db bywa głośniej jak nie ma domowników.

Co sądzicie w ogóle to takim kierunku?

Jestem otwarty na konstruktywne uwagi. Nie śpieszy mi się. Nie mam planowanej daty zakupu. Chcę jak najlepiej tym razem przerobić temat i gdy będę gotowy zmienić zestaw.

Napisano

Hej, jeśli REL odpowiednio wypełnia Ci pomieszczenie, to i tak zrobisz odcięcie na 80 Hz :) na spokojnie możesz iść w Q350. Jak będziesz kupować, to napisz do nas, zrobimy fajną wycenę na cały zestaw :) 

Napisano

"Niby nie powinno być wątpliwości, że tak ale, widziałem zdjęcia i czytałem opinie, że głośnik przy cięciu na 80hz potrafi się uszkodzić przy głośniejszym słuchaniu oraz dziwnie zabrzmieć (zgubić dźwięki)".

Ktoś jakies bajki rodem z mchu i paproci opowiada. Jeśli juz mialoby cos takiego wystapic to w druga strone, w sytuacji kiedy podajesz do przetwornika sygnal ktorego nie potrafi odtworzyc. Ale to tez dziwne, bo po prostu nie zagra danej czestotliwosci i tyle. Odciecie teoretycznie wlasnie ulatwia i odciaza prace kolumn bo przenosi najnizsze czestotliwosci do suba, bo jak wiemy najwieksza prace wykonuja glośniki niskotonowe przy odtwarzaniu najnizszych czestotliwosci. Wiec ktos tutaj totalnie odlecial i pomylil pojecia albo mial cos zupelnie innego na mysli.

Napisano

Poczytałem więcej na temat uszkodzeń głośników i tak zdarzało się gdy głośniki były ustawiane na LARGE/FULL BAND - wiadomo błąd użytkowników więc nie ma co się martwić przy cięciu na 80Hz. Więc luz.

Skoro planuję wymianę podłogówek na podstawkowe to przydały by się jakieś ciekawe standy. Popatrzyłem -  jest w czym wybierać. Konstrukcje są różne - mniej lub bardziej stabilne, z możliwością dociążania lub nie. Coś na pewno się znajdzie. Jako że mam dwójkę małych dzieci, (4 lata, oraz lekko ponad 1 rok) to należałoby zabezpieczyć głośniki przed mniej lub bardziej przypadkowym upadkiem. Jakie rozwiązania stosujecie? Rzep montażowy ?? Jestem ciekaw...

Zapytam też czy użytkuje ktoś Q50A - bo wymiary wydają się "dość kompaktowe" ale patrząc na YT to taki "masywny" głośnik, a na ścianie jako High Front/Rear dobrze jak by tak masywnie nie wyglądał bo WAŻ - wiadomo :) 
I czy udało się komuś zamontować go na suficie, sam w sobie do takiego montażu nie jest przystosowany.

Napisano

"Poczytałem więcej na temat uszkodzeń głośników i tak zdarzało się gdy głośniki były ustawiane na LARGE/FULL BAND - wiadomo błąd użytkowników więc nie ma co się martwić przy cięciu na 80Hz. Więc luz."

Użytkownicy stereo latami słuchają swoich kolumn na LARGE/FULL BAND, bo jak wiemy wzmacniacze nie mają czegoś takiego jak odcięcie Hz i walą pełne pasmo sygnału w kolumny, którego skrajne wartości są nieosiagalne do odtworzenia i absolutnie nic się nie uszkadza. Ja np nie mam suba i moje fronty w kinie non stop graja na large, podobnie jak surround. Błagam podaj nam link do tego szamańskiego forum to się wszyscy pośmiejemy z tych rewelacji :)

Napisano
19 godzin temu, Konrad Grzybowski napisał:

Poczytałem więcej na temat uszkodzeń głośników i tak zdarzało się gdy głośniki były ustawiane na LARGE/FULL BAND - wiadomo błąd użytkowników więc nie ma co się martwić przy cięciu na 80Hz. Więc luz.

Przy fill tez nie dochodzi do uszkodzen.

Chyba że % robią swoje i "Sto lat sto lat" Na maksa o 2 w nocy w bloku na osielu. Niech sie wtedy palą!

Standów jest sporo. Masz dużo gotowych. Firmowych ale i nie . albo takich na wymiar.

Gość z tego linku przeciez przesterował te membrany. A nie odcięcie. Masakra.