Bart40 Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 Witam audiofili. Trafiłem na forum zupełnie przypadkowo ale widzę że są tutaj osoby naprawdę znające się na rzeczy 🙂 a zatem poproszę o dwa słowa porady. Niedawno wziąłem się za wymianę mojego leciwego już 5.1, zakupiłem Teufel Ultima 40 wraz surroundami + subwoofer Wilson Sub10. Jak na moje ucho to różnica już jest spora, aczkolwiek wiem że można wyciągnąć jeszcze więcej - szczególnie przy koncertach. W szczególności subwoofer gra jakoś tak bez życia. Sądzę że problemem jest stary amplituner Pioneer VSX 326, który jest po prostu za słaby. Czy naprawdę amplituner ma aż takie znaczenie? Myślę żeby go wystawić na OLX i zainwestować w porządny Denon lub Yamahę. Jaki ewentualnie model możecie polecić do 3000? Za wszelkie sugestie z góry dzięki! 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 9 minut temu, Bart40 napisał: Sądzę że problemem jest stary amplituner Pioneer VSX 326, który jest po prostu za słaby. Amplituner może mieć swój charakter brzmienia ale subwoofer ma swój własny wzmacniacz. Moc amplitunera nie ma więc tutaj nic do rzeczy. Brakuje Ci basu to problemu szukasz w: a) subwooferze b) pokoju c) kalibracji i ustawieniach 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 listopada 2023 Nie. To że gra bez życia to kwestia ustawień i samego suba. Mając 3K idż w Yamahe 6A która kupisz koło 2K i do tego Magnat Rs12 który jest lepszy od Wilsona. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 listopada 2023 Hej, jak napisali wyżej koledzy, kwestia grania suba, to sam sub Yamaha RX-V6A to rozsądna opcja pod Teufela, lekko je ożywi na pewno. Subwoofer też warto zmienić, ewentualnie mocno pobawić się jego kalibracją i ustawieniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart40 Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 A Denon DRA 800H? Ostatnio zauważyłem ciekawe promocje na ten sprzęt w dobrej cenie . Jest spora przepaść do Yamahy RX-V6A? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 Tak bo to amplituner stereo a nie KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Dnia 3.12.2023 o 01:25, Bart40 napisał: A Denon DRA 800H? Ostatnio zauważyłem ciekawe promocje na ten sprzęt w dobrej cenie . Jest spora przepaść do Yamahy RX-V6A? Amplituner stereo i to słabszej klasy. to jest odpowiednik X1600 od Denona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts