Przemek Duda Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 Cześć, mam takie pytanko czy to możliwe abym podłączył moją wieże z komunii pod telewizor (na zdjęciach). Jeśli tak to super, i jak to zrobić? Czy potrzebny jakiś przetwornik czy jakiś specjalny kabel wystarczy. Proszę o tanie, lecz sprawdzone przykłady. Dzięki z góry! Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 (edytowany) Cześć czy masz gniazdo optyczne w TV bo ja albo ślepy jestem albo pomyliłem zdjęcia? Jaka to wieża i jaki TV podaj dokładną nazwę obu modeli. Edytowano 1 grudnia 2023 przez RLC2 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 Na pierwszym zdjęciu widać, że optyczne powinno być. Jest opis - pierwszy od góry lda bocznego panelu, który nie został w całości pokazany na kolejnych zdjęciach. W wieży widzę Audio In - prawdopodobnie. Jeśli nie ma w wieży złącza optycznego, to może uda się chociaż z TV wypuścić z gniazda słuchawkowego. Nie wiem czy nie udałoby się wypuścić kablami RCA Audio z Composite, ale od wieków z tego złącza nie korzystałem i nie mam pojęcia czy da się je ustawić na stałe na audio-out. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 Właśnie niby widać ale nie do końca dobry by był FiiO D03K Taishan tylko jak z tymi gniazdami optyk, RCA, słuchawkowe? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 6 minut temu, Chmarski napisał: W wieży widzę Audio In - prawdopodobnie. Jeśli nie ma w wieży złącza optycznego, to może uda się chociaż z TV wypuścić z gniazda słuchawkowego. Nie wiem czy nie udałoby się wypuścić kablami RCA Audio z Composite, ale od wieków z tego złącza nie korzystałem i nie mam pojęcia czy da się je ustawić na stałe na audio-out. W telewizorze widać wejście Component (3x RCA sygnału wizyjnego oraz 2x RCA na lewy i prawy kanał dźwięku), ale to jest WEJŚCIE a nie wyjście. Złącza Composite nie widzę... Jeśli w TV jest wyjście słuchawkowe, to kabel połączeniowy minijack (wyjście w TV)--2 RCA (wejście AUX w miniwieży) to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Trochę droższym będzie zakup przetwornika DAC z wejściem optycznym (podłączasz do niego kabel optyczny, którym sygnał wyjdzie z TV), a do wyjścia w DAC podłączasz kabel 2xRCA prowadzący dalej do wejścia AUX w miniwieży. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 11 minut temu, RoRo napisał: W telewizorze widać wejście Component (3x RCA sygnału wizyjnego oraz 2x RCA na lewy i prawy kanał dźwięku), ale to jest WEJŚCIE a nie wyjście. Złącza Composite nie widzę... Racja, tak dawno nie używałem tych złącz, że już mi się nazwy mylą. i do tego to jednak tylko wejście dla kamery czy innego sprzętu. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 1 godzinę temu, Przemek Duda napisał: Cześć, mam takie pytanko czy to możliwe abym podłączył moją wieże z komunii pod telewizor (na zdjęciach). Jeśli tak to super, i jak to zrobić? Czy potrzebny jakiś przetwornik czy jakiś specjalny kabel wystarczy. Zrób zdjęcie gniazd wejściowych w Twojej miniwieży - bo na fotce którą zamieściłeś to mało co widać. Jaki to jest model? Masz instrukcję do miniwieży - tam powinny być rysunki wejść i wyjść oraz informację na ten temat. Odnośnie przetwornika DAC'a to już Kolega wcześniej zaproponował niezły i niezbyt drogi model Fiio D03 Taishan (ma cyfrowe 2 wejścia: optyczne oraz coaxialne), do którego możesz podłąćzyć TV kablem optycznym. Poniżej masz przykładowy link do takiego modelu w sklepie RMS, a na zdjęciach widać też kabel minijack--2 RCA o którym pisałem w poprzednim poście (podłączenie wyjścia głośnikowego w TV z wejściem AUX w miniwieży). https://sklep.rms.pl/fiio-d03-taishan-d-03-3-5mm-2xrca-digital-vitalco-d-j2r10-hq-przejsciowka-adapter-konwerter-optical-toslink-optyczny-na-mini-jack-1m?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIj-G5z4nuggMV85JoCR2k5QPgEAYYAyABEgJaAvD_BwE Pozdrawiam Odpisz, cytując
Przemek Duda Napisano 1 grudnia 2023 Autor Napisano 1 grudnia 2023 (edytowany) Telewizor to samsung UE50RU7172U A wieża to LG LM-M340 A tu zdjęcie brakujących wejść, te w wieży to do anteny radia pamietam były. Teraz na zdjęciach są wszystkie wejścia do wieży i telewizora. W wieży jest tylko aux. Czyli powiadacie minijack ->2 rca? (Tańsza opcja) Edytowano 1 grudnia 2023 przez Przemek Duda Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Napisano 1 grudnia 2023 (edytowany) Ja bym był za tym pudełeczkiem 🙂 https://allegro.pl/oferta/fiio-d03k-taishan-przetwornik-dac-spdif-9569836663 Używane taniej. Edytowano 1 grudnia 2023 przez RLC2 Odpisz, cytując
Przemek Duda Napisano 2 grudnia 2023 Autor Napisano 2 grudnia 2023 Dnia 1.12.2023 o 12:16, RLC2 napisał: Ja bym był za tym pudełeczkiem 🙂 https://allegro.pl/oferta/fiio-d03k-taishan-przetwornik-dac-spdif-9569836663 Używane taniej. I do tego będzie kabel aux z wieży, który jest na zdjęciach z wieżą i na tym tu zdjęciu jeden z tych co mam tak? Pewnie ten z lewej? I ostatnie pytanie zanim podziękuję za pomoc, czy to jedyne rozwiązanie czy jest tańsze. Pozdrawiam Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Napisano 2 grudnia 2023 https://manualzz.com/doc/51511149/lg-lm-m340d-instrukcja-obsługi https://allegro.pl/oferta/konwerter-optyczny-dac-coaxial-toslink-rca-cinch-11512828588 32 minuty temu, Przemek Duda napisał: I do tego będzie kabel aux z wieży, który jest na zdjęciach z wieżą i na tym tu zdjęciu jeden z tych co mam tak? Pewnie ten z lewej? Tak bym zrobił ale to ty decydujesz. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Napisano 2 grudnia 2023 Podłączając TV przez konwerter prawdopodobnie będziesz musiał zmienić ustawienia dźwięku na PCM Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 8 grudnia 2023 Napisano 8 grudnia 2023 @Przemek Duda co wymyśliłeś z tym TV???? Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 8 grudnia 2023 Napisano 8 grudnia 2023 Ja bym kupił konwerter z HDMI ARC ,żeby sterować dzwiękiem z pilota TV dla wygody i podłączył po HDMI i RCA do wieży. https://amzn.eu/d/h0UK610 Odpisz, cytując
Przemek Duda Napisano 10 grudnia 2023 Autor Napisano 10 grudnia 2023 Dnia 8.12.2023 o 13:04, RLC2 napisał: @Przemek Duda co wymyśliłeś z tym TV???? Kupiłem fiio konwerter i podłączyłem kablem optycznym tak jak sugerowaliście, wszystko pięknie działa i przyzwoicie słychać 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts