Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, mam takie pytanko czy to możliwe abym podłączył moją wieże z komunii pod telewizor (na zdjęciach). Jeśli tak to super, i jak to zrobić? Czy potrzebny jakiś przetwornik czy jakiś specjalny kabel wystarczy. Proszę o tanie, lecz sprawdzone przykłady. Dzięki z góry! :)

20231201_101750.jpg

20231201_101629.jpg

20231201_101556.jpg

Napisano (edytowany)

Cześć czy masz gniazdo optyczne w TV bo ja albo ślepy jestem albo pomyliłem zdjęcia? Jaka to wieża i jaki TV podaj dokładną nazwę obu modeli.

Edytowano przez RLC2
Napisano

Na pierwszym zdjęciu widać, że optyczne powinno być. Jest opis - pierwszy od góry lda bocznego panelu, który nie został w całości pokazany na kolejnych zdjęciach.

W wieży widzę Audio In - prawdopodobnie. Jeśli nie ma w wieży złącza optycznego, to może uda się chociaż z TV wypuścić z gniazda słuchawkowego.

Nie wiem czy nie udałoby się wypuścić kablami RCA Audio z Composite, ale od wieków z tego złącza nie korzystałem i nie mam pojęcia czy da się je ustawić na stałe na audio-out.

Napisano
6 minut temu, Chmarski napisał:

W wieży widzę Audio In - prawdopodobnie. Jeśli nie ma w wieży złącza optycznego, to może uda się chociaż z TV wypuścić z gniazda słuchawkowego.

Nie wiem czy nie udałoby się wypuścić kablami RCA Audio z Composite, ale od wieków z tego złącza nie korzystałem i nie mam pojęcia czy da się je ustawić na stałe na audio-out.

W telewizorze widać wejście Component (3x RCA sygnału wizyjnego oraz 2x RCA na lewy i prawy kanał dźwięku), ale to jest WEJŚCIE a nie wyjście.

Złącza Composite nie widzę...

Jeśli w TV jest wyjście słuchawkowe, to kabel połączeniowy minijack (wyjście w TV)--2 RCA (wejście AUX w miniwieży) to najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Trochę droższym będzie zakup przetwornika DAC z wejściem optycznym (podłączasz do niego kabel optyczny, którym sygnał wyjdzie z TV), a do wyjścia w DAC podłączasz kabel 2xRCA prowadzący dalej do wejścia AUX w miniwieży.

Pozdrawiam

Napisano
11 minut temu, RoRo napisał:

W telewizorze widać wejście Component (3x RCA sygnału wizyjnego oraz 2x RCA na lewy i prawy kanał dźwięku), ale to jest WEJŚCIE a nie wyjście.

Złącza Composite nie widzę...

Racja, tak dawno nie używałem tych złącz, że już mi się nazwy mylą. i do tego to jednak tylko wejście dla kamery czy innego sprzętu. 

Napisano
1 godzinę temu, Przemek Duda napisał:

Cześć, mam takie pytanko czy to możliwe abym podłączył moją wieże z komunii pod telewizor (na zdjęciach). Jeśli tak to super, i jak to zrobić? Czy potrzebny jakiś przetwornik czy jakiś specjalny kabel wystarczy.

Zrób zdjęcie gniazd wejściowych w Twojej miniwieży - bo na fotce którą zamieściłeś to mało co widać.
Jaki to jest model?
Masz instrukcję do miniwieży - tam powinny być rysunki wejść i wyjść oraz informację na ten temat.

Odnośnie przetwornika DAC'a to już Kolega wcześniej zaproponował niezły i niezbyt drogi model Fiio D03 Taishan (ma cyfrowe 2 wejścia: optyczne oraz coaxialne), do którego możesz podłąćzyć TV kablem optycznym.
Poniżej masz przykładowy link do takiego modelu w sklepie RMS, a na zdjęciach widać też kabel minijack--2 RCA o którym pisałem w poprzednim poście (podłączenie wyjścia głośnikowego w TV z wejściem AUX w  miniwieży).
https://sklep.rms.pl/fiio-d03-taishan-d-03-3-5mm-2xrca-digital-vitalco-d-j2r10-hq-przejsciowka-adapter-konwerter-optical-toslink-optyczny-na-mini-jack-1m?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIj-G5z4nuggMV85JoCR2k5QPgEAYYAyABEgJaAvD_BwE

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Telewizor to samsung UE50RU7172U

A wieża to LG LM-M340

A tu zdjęcie brakujących wejść, te w wieży to do anteny radia pamietam były. Teraz na zdjęciach są wszystkie wejścia do wieży i telewizora. W wieży jest tylko aux.

Czyli powiadacie minijack ->2 rca? (Tańsza opcja)

20231201_115213.jpg

Screenshot_20231201-115753_Video Player.jpg

20231201_121417.jpg

Edytowano przez Przemek Duda
Napisano
Dnia 1.12.2023 o 12:16, RLC2 napisał:

Ja bym był za tym pudełeczkiem 🙂 

https://allegro.pl/oferta/fiio-d03k-taishan-przetwornik-dac-spdif-9569836663 

Używane taniej.

fiio_preamp.jpg.befe6f343d337bdaa9f454a36a703812.jpg

I do tego będzie kabel aux z wieży, który jest na zdjęciach z wieżą i na tym tu zdjęciu jeden z tych co mam tak? Pewnie ten z lewej?

I ostatnie pytanie zanim podziękuję za pomoc, czy to jedyne rozwiązanie czy jest tańsze.

Pozdrawiam

20231202_150641.jpg