Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry

Potrzebuję pomocy w kwestii doboru sprzętu do salonu ok 20 m kw wraz z aneksem kuchennym.

Długo zastanawiałem się nad tym, jaki sprzęt zakupić. Wzmacniacz, amplituner, może wzmacniacz z jakimś urządzeniem sieciowym? Ostatecznie pod względem funkcjonalności najbardziej przypadła mi do gustu Yamaha R-N600A. Ma wszystko czego potrzebuję w jednym urządzeniu. Teraz pora na kolumny. Podłogowe odpadają. Nie będzie na nie zbyt dużo miejsca. Szukam kolumn podstawkowych. Mam kilka typów, ale w związku z tym, że będę starał się o odsłuchy w domu, nie chce zamawiać wszystkiego jak leci. Dlatego też będę wdzięczny za krótką podpowiedź na które zwrócić szczególną uwagę.

• Tesi 261
  • Heco Aurora 300
  • ELAC Debut 2.0 B6.2
  • ELAC Debut Reference B6
  • Diva 3

Na pewno będę chciał posłuchać nowych Diva 3.

Jeszcze garść informacji o mnie:

• zwykle jeżeli krzątam się po domu słucham radia
  • wieczorami gdy bardziej skupiam się na muzyce to rock, muzyka instrumentalna, symfoniczna, filmowa
  • lubię bas, ale nie za mocny
  • muzyka zazwyczaj cicho sobie gra w tle, ale gdy jestem sam w domu lub potrzebuję więcej emocji lubię czasami podkręcić głośność

Myślałem też nad R-N800A. Zastanawia mnie tylko to czy w połączeniu z kolumnami nie będzie to za mocny zestaw do mojego metrażu? Może warto dopłacić, a ja amator nie wiem dlaczego? 😊

Napisano

Nie słuchałem Diva 3 więc nie wiem. Tez mnie interesują. Więc je odsłuchaj z reszty Debut Reference B6

A co do amplitunera to zastanów się nad Cambridge AXR 100 i do tego Wiim mini. Cena niższa chyba nawet a lepszy dzwiek i lepszy streaming.

Napisano

Hej, na pewno warto sprawdzić też kolumny takie jak Monitor Audio Bronze 100. To fajne kolumny w swojej cenie, uniwersalne, z dobrym zejściem :) Na ten metraż jak znalazł. Diva 3 jeśli grają jak piątki, to będą miększe od MA, ale gęstsze. Mogą się spodobać do takiego odsłuchu "w międzyczasie", a także przy wieczornym słuchaniu :) W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy :) 

Napisano
11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie słuchałem Diva 3 więc nie wiem. Tez mnie interesują. Więc je odsłuchaj z reszty Debut Reference B6

A co do amplitunera to zastanów się nad Cambridge AXR 100 i do tego Wiim mini. Cena niższa chyba nawet a lepszy dzwiek i lepszy streaming.

A czy do Wiim podłączę bezprzewodowi słuchawki?

Napisano
Dnia 4.12.2023 o 07:54, Piotr Sonido napisał:

Zaintrygował mnie ten Cambridge. A jakie głosniki podstawkowe się do niego nadają? Co warto rozważyć? Zostało by mi jakieś 3000 na nie.

Napisano
Dnia 3.12.2023 o 18:01, Łukasz Rybicki napisał:

Dzień dobry

Potrzebuję pomocy w kwestii doboru sprzętu do salonu ok 20 m kw wraz z aneksem kuchennym.

Długo zastanawiałem się nad tym, jaki sprzęt zakupić. Wzmacniacz, amplituner, może wzmacniacz z jakimś urządzeniem sieciowym? Ostatecznie pod względem funkcjonalności najbardziej przypadła mi do gustu Yamaha R-N600A. Ma wszystko czego potrzebuję w jednym urządzeniu. Teraz pora na kolumny. Podłogowe odpadają. Nie będzie na nie zbyt dużo miejsca. Szukam kolumn podstawkowych. Mam kilka typów, ale w związku z tym, że będę starał się o odsłuchy w domu, nie chce zamawiać wszystkiego jak leci. Dlatego też będę wdzięczny za krótką podpowiedź na które zwrócić szczególną uwagę.

• Tesi 261
  • Heco Aurora 300
  • ELAC Debut 2.0 B6.2
  • ELAC Debut Reference B6
  • Diva 3

Na pewno będę chciał posłuchać nowych Diva 3.

Jeszcze garść informacji o mnie:

• zwykle jeżeli krzątam się po domu słucham radia
  • wieczorami gdy bardziej skupiam się na muzyce to rock, muzyka instrumentalna, symfoniczna, filmowa
  • lubię bas, ale nie za mocny
  • muzyka zazwyczaj cicho sobie gra w tle, ale gdy jestem sam w domu lub potrzebuję więcej emocji lubię czasami podkręcić głośność

Myślałem też nad R-N800A. Zastanawia mnie tylko to czy w połączeniu z kolumnami nie będzie to za mocny zestaw do mojego metrażu? Może warto dopłacić, a ja amator nie wiem dlaczego? 😊

Cześć

Koniecznie posłuchaj kombinacji Diva 3 z RN600, to naprawdę dobrze brzmi. Nowe Indiany nie są jeszcze aż tak rozpoznawalne, dlatego mało kto zdaje sobie sprawę jak dobrze one grają. Gdyby miały wyższy rodowód, to ich cena byłaby z pewnością 30% wyższa  :)

Zapraszamy na prezencję !

Napisano
Dnia 15.12.2023 o 16:35, Łukasz Rybicki napisał:

Zaintrygował mnie ten Cambridge. A jakie głosniki podstawkowe się do niego nadają? Co warto rozważyć? Zostało by mi jakieś 3000 na nie.

To świetny amplituner.

Kolumny o cieplejszym brzmieniu lub bardziej liniowym. Unikać dużo jaśniejszych konstrukcji.

ELACi, KEFy, QAcustoc, Fyne, Dali, No jest tego trochę.

AXR100 nie ma sieci. Ale ją załatwisz przez Wiim mini i jest to rozwiązanie kompletne. A on gra lepiej od RN800/803.