wilku2243 Napisano 17 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2023 Witam, postanowilem pierwszy raz w zyciu kupic porzadny sprzet audio do tv. Glownie seriale i muzyka (m.in. ambient do snu) zalezy mi na dobrej jakosci dzwieku, wyobrazam sobie ze bedzie dobrze lapac kazdy drobny dzwiek jak w sluchawkach. Budzet 5k,nie wiem czego sie spodziewac po takich kinach domowych, jesli warto jestem w stanie dolozyc max 5k do budzetu. Patrzylem na gotowe zestawy z mediaexpert 5.1, 5.2, ale nie mam zielonego pojecia co sie bedzie lepiej sprawowac. Pomieszczenie 20m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 2xMonitor Audio Bronze 100, 2x 50, 1x C150, SVS SB-1000 i np. Yamaha V6A albo Pioneer LX-305 jak starczy budżetu (warto bo Dirac). Ale to i tak bliżej 10 niż 5 tysięcy. Za 5 tysięcy to będą raczej małe plastikowe głośniczki i podstawowy amplituner. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 Cześć, łapanie każdego detalu jak w słuchawkach będzie ciężkie nawet przy stereo w tym budżecie, a co dopiero przy kinie Wyżej PanKlor podał dobre opcje, do nich dopisałbym zestaw na Q Acoustics 3030i + 3010i + 3090Ci, a także System Audio Saxo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 18 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 3 godziny temu, Q21 napisał: Cześć, łapanie każdego detalu jak w słuchawkach będzie ciężkie nawet przy stereo w tym budżecie, a co dopiero przy kinie Wyżej PanKlor podał dobre opcje, do nich dopisałbym zestaw na Q Acoustics 3030i + 3010i + 3090Ci, a także System Audio Saxo Czyli jak to z tym kinem donowym jest? Szczerze to bardziej mi na tej muzyce zalezy nawet niz dzwieku z seriali, w tej chwili mam tylko fabryczny glosnik z tv no wiec wiadomo muzyka lepiej z telefonu gra, pytanie o ile takie kino domowe poprawi jakosc dzwieku 12 godzin temu, PanKlor napisał: 2xMonitor Audio Bronze 100, 2x 50, 1x C150, SVS SB-1000 i np. Yamaha V6A albo Pioneer LX-305 jak starczy budżetu (warto bo Dirac). Ale to i tak bliżej 10 niż 5 tysięcy. Za 5 tysięcy to będą raczej małe plastikowe głośniczki i podstawowy amplituner. Dzieki, zaraz sprawdze ile to wychodzi. 2x monitor audio bronze miales namysli dwie sztuki czy dwa komplety(cztery sztuki)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 4 minuty temu, wilku2243 napisał: w tej chwili mam tylko fabryczny glosnik z tv no wiec wiadomo muzyka lepiej z telefonu gra, pytanie o ile takie kino domowe poprawi jakosc dzwieku Poprawa będzie bardzo duża w stosunku do głosnika z TV. 5 minut temu, wilku2243 napisał: Dzieki, zaraz sprawdze ile to wychodzi. 2x monitor audio bronze miales namysli dwie sztuki czy dwa komplety(cztery sztuki)? 2 x MA Bronze 100 - jako przednie kolumny. 2 x MA Bronze 50 jako surround. 1 x C150 - centralny i do kompletu subwoofer. To podstawowy zestaw kina 5.1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 18 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 55 minut temu, PanKlor napisał: Poprawa będzie bardzo duża w stosunku do głosnika z TV. 2 x MA Bronze 100 - jako przednie kolumny. 2 x MA Bronze 50 jako surround. 1 x C150 - centralny i do kompletu subwoofer. To podstawowy zestaw kina 5.1. rozumiem, z ampli z yamahy wychodzi równo 10k. aczkolwiek widzę ze w innych kolorach kolumny są tansze, moze uda mi się zrobic tak aby wziąść ten drozszy ampli bo rozumiem że różnica bedzie zauwazalna? 5 godzin temu, Q21 napisał: Cześć, łapanie każdego detalu jak w słuchawkach będzie ciężkie nawet przy stereo w tym budżecie, a co dopiero przy kinie Wyżej PanKlor podał dobre opcje, do nich dopisałbym zestaw na Q Acoustics 3030i + 3010i + 3090Ci, a także System Audio Saxo To co podałeś to alternatywy czy bardziej dodatki do tego zestawu? 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 Bronze to nie kolor tylko linia kolumn z firmy Monitor Audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 18 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 45 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Bronze to nie kolor tylko linia kolumn z firmy Monitor Audio Tak, tak, ja liczyłem po cenie najdrozszych (czarnych) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 U mnie w mieście gość sprzedaje w stanie jak nowym amplituner Denon AVR 3600 H I do tego używane, sprawne , w dobrym stanie , możliwy odsłuch 7.1 Para Cobalt 816S Para Cobalt 806S Para Cobalt SR 800S Center Cobalt CC 800S Subwoofer Cobalt SW 800S Całość 2400 Euro. Ja bym raczej w tym przedziale cenowym wolał coś takiego niż to co zamierzasz kupić To tylko przykład, nie ja sprzedaje.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 1 godzinę temu, wilku2243 napisał: moze uda mi się zrobic tak aby wziąść ten drozszy ampli bo rozumiem że różnica bedzie zauwazalna? Jeżeli mowa o tym z Dirac to warto kombinować. Podzwoń po salonach, negocjuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 18 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 (edytowany) 26 minut temu, 77Mariusz77 napisał: U mnie w mieście gość sprzedaje w stanie jak nowym amplituner Denon AVR 3600 H I do tego używane, sprawne , w dobrym stanie , możliwy odsłuch 7.1 Para Cobalt 816S Para Cobalt 806S Para Cobalt SR 800S Center Cobalt CC 800S Subwoofer Cobalt SW 800S Całość 2400 Euro. Ja bym raczej w tym przedziale cenowym wolał coś takiego niż to co zamierzasz kupić To tylko przykład, nie ja sprzedaje.. może używane by się nawet zmieściły w przedziale, ale i tak widze ze ciezko to dostać w PL, widze ze to temat rzeka. Jakie są dobre marki i modele amplitunerów i głośników? Edytowano 18 grudnia 2023 przez wilku2243 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 Jeszcze dodam od siebie , że lepiej kupić mniej niż dużo byle czego. Jeżeli kupisz przyzwoity amplituner to z czasem on zostanie , jeżeli kupisz parę przyzwoitych kolumn podstawkowych to z czasem mogą iść jako Surround na tył pokoju. A jak zakupisz w niskim budżecie Ampli + 5.1 to ani nie będziesz z tego zadowolony ( chyba , że na krótko) ani to raczej z Tobą długo nie zostanie i znowu będziesz w punkcie wyjścia. Masz pokój 20 m2, ja w pokoju 22 m2 mam 7.2.4 więc nie wykluczał bym , że i u Ciebie tak się skończy. U mnie było 5.1 , ale krótko Zakup przyzwoitego ( rozwojowego) amplitunera to najważniejsze w tym całym Twoim zakupie. Kolumny można dokupić sukcesywnie kiedy będzie okazja. Albo przecena dobra albo używka w dobrym stanie. To taka rada jak ja to widzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 18 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 6 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Jeszcze dodam od siebie , że lepiej kupić mniej niż dużo byle czego. Jeżeli kupisz przyzwoity amplituner to z czasem on zostanie , jeżeli kupisz parę przyzwoitych kolumn podstawkowych to z czasem mogą iść jako Surround na tył pokoju. A jak zakupisz w niskim budżecie Ampli + 5.1 to ani nie będziesz z tego zadowolony ( chyba , że na krótko) ani to raczej z Tobą długo nie zostanie i znowu będziesz w punkcie wyjścia. Masz pokój 20 m2, ja w pokoju 22 m2 mam 7.2.4 więc nie wykluczał bym , że i u Ciebie tak się skończy. U mnie było 5.1 , ale krótko Zakup przyzwoitego ( rozwojowego) amplitunera to najważniejsze w tym całym Twoim zakupie. Kolumny można dokupić sukcesywnie kiedy będzie okazja. Albo przecena dobra albo używka w dobrym stanie. To taka rada jak ja to widzę. dzięki, będę to miał na uwadze, czyli dobrze rozumiem, sugerujesz żeby kupić narazie dwie kolumny + ampli + subwoofer? A na jakie marki zwracać uwagę, a których się wystrzegać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 Ja bym tak kupił . Co do subwoofera to jutro napiszę gdyż będę miał porównanie tych co mam w domu do klipscha z nowej serii. Jutro rano będzie u mnie RP 1400 SW. Co do amplitunera to ja bym celował w AVC X4800H plus być może sub RP 1000 SW ( z czasem być może drugi taki sam ) to daje w Niemczech bez specjalnego targowania się 2000 euro . Tutaj budżet się prawie kończy . Za 500 euro bym dokupił parę głośników DF Denand 11 ( lubię tę markę) i na tym bym poprzestał żeby się budżetu trzymać. Raczej bym był wtedy pewien , że każda z tych rzeczy zostanie z Tobą na dłużej. To oczywiście moja droga by była co nie znaczy , że nie można taniej i od razu wszystko ale ja jestem za biedny żeby dwa razy kupować Fajne jeszcze jest to w tej zabawie, że jak z czasem będziesz kupował dodatkowe głośniki to z każdym zakupem będziesz się cieszył ponownie z dołożenia dwóch kolejnych głośników Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 14 godzin temu, wilku2243 napisał: Czyli jak to z tym kinem donowym jest? Szczerze to bardziej mi na tej muzyce zalezy nawet niz dzwieku z seriali, w tej chwili mam tylko fabryczny glosnik z tv no wiec wiadomo muzyka lepiej z telefonu gra, pytanie o ile takie kino domowe poprawi jakosc dzwieku Będzie znacznie lepiej 13 godzin temu, wilku2243 napisał: To co podałeś to alternatywy czy bardziej dodatki do tego zestawu? 😅 Alternatywy Co do cen, zachęcam do kontaktu - przygotujemy fajne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Wracając do tematu suba , to mam już nowy nabytek i mogę powiedzieć, że możesz śmiało odsłuchać sobie klipscha z nowej serii, ten 1400 jest rewelacyjny. Choć myślę, że RP 1000 SW w 20 m2 będzie robił robotę a dwa na pewno Ktoś ze sprzedawców pewnie doradzi, ja tylko chciałem poinformować, że stosunek jakość -cena jest chyba nie do pobicia na rynku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 No to ma to być do Ambientu czy do kina domowego? Jak zależy Ci na muzyce to idziesz w Cambridge AXR 100 + Heco Aurora 700 / ELAC F6.2 albo serie Unifi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilku2243 Napisano 20 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 7 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No to ma to być do Ambientu czy do kina domowego? Jak zależy Ci na muzyce to idziesz w Cambridge AXR 100 + Heco Aurora 700 / ELAC F6.2 albo serie Unifi szczerze mówiąc to nie do końca wiem albo raczej wiedziałem czego chce, bo nie wiem czego się spodziewać, muzyki słucham głównie w aucie/na kompie na słuchawkach, a ambient tylko do snu po cichu leci w tle więc zdecydowałem się na kino domowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 14 godzin temu, wilku2243 napisał: szczerze mówiąc to nie do końca wiem albo raczej wiedziałem czego chce, bo nie wiem czego się spodziewać, muzyki słucham głównie w aucie/na kompie na słuchawkach, a ambient tylko do snu po cichu leci w tle więc zdecydowałem się na kino domowe Jesli akceptujesz muzykę z systemu kina domowego jako tło, to ok. Bo amplituner ma funkcję stereo, tak samo jak Tuner i HDMi i wiele innych. Masz jednk mały budżet. Yamaha 4A/ 6A który Ci sięuda dostać do 2K Denon X 1700/2800/970 tak samo do 2K Do Yamahy polecam dobrac dobrze wyceniane ELACI na przody B6.2 na tyły B5.2 Do Denona na przykład Monitor audio Bronze 100 + FX, tu pewnie kasy braknie. Może komplet na AE109? Budżet jest mocno ograniczony. Sub to w tym momencie sensowny wybór to Magnat RS8 lub RS12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts