Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, proszę o poradę dotycząca gramofonu budżet do 3k może być lekko przekroczony. Posiadam już preamp cambridge audio solo który jest obecnie używany z aktualnym gramofonem przesiadka z denona dp-200 

Napisano

Osobiście wolę retro drapaki, za 3 k można znaleźć coś co wręcz ocieka luksusem, nowe są robione w formie minimalistycznej. 

Może taka Rega planar 2 cię zainteresuje? 

Znalazłem też 3 na olx, tylko bez wkładki 

Napisano

Cześć, na pewno wspomniane dwa gramofony są warte rozważenia :) Różnią się dźwiękowo w dość znacznym stopniu. 

Rega Planar 2 jest cieplejsza i gęstsza, bardziej analogowa. To bardzo przyjemne oraz uniwersalne brzmienie moim zdaniem, daje fajny obraz płyt analogowych. 

Pro-Ject Debut Pro to z kolei granie bardziej neutralne, techniczne. Dalej mamy fajną barwę, ale nie jest to to samo. 

Oba da się zdecydowanie polubić, w razie czego zapraszam do naszego salonu na odsłuch :) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć, na pewno wspomniane dwa gramofony są warte rozważenia :) Różnią się dźwiękowo w dość znacznym stopniu. 

Rega Planar 2 jest cieplejsza i gęstsza, bardziej analogowa. To bardzo przyjemne oraz uniwersalne brzmienie moim zdaniem, daje fajny obraz płyt analogowych. 

Pro-Ject Debut Pro to z kolei granie bardziej neutralne, techniczne. Dalej mamy fajną barwę, ale nie jest to to samo. 

Oba da się zdecydowanie polubić, w razie czego zapraszam do naszego salonu na odsłuch :) 

https://www.q21.pl/pro-ject-debut-pro.html

o ten model mi chodziło nie wiem czy błąd w odnośnik się wkradł bo odsyła do modelu evo 

Napisano

Kolego odpuść sobie te grajki. Żaden wymieniony, nie ma wymiennego headshella. To ułatwia życie podczas wymiany wkładki na inną. Szukaj czegoś z wymiennym headshellem. 

Tych osobiście bym nie kupił. Dla mnie są warte max 50% ceny, a nawet mniej. A Rega planar 3 dałbym max 800-1000 zł. 

15 godzin temu, Q21 napisał:

Kolego z q21 gramofony nie różnią się dźwiękiem tylko wkładką.  I właśnie dzięki różnym wkładkom grają różnie. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Miałeś sprawdzić 2 różne drapaki z tej samej grupy cenowej na takich samych modelach wkładki. A skoro tego nie zrobiłeś to nie masz podstawy twierdzić, że gramofony grają różnie. 

Pozdrawiam 

Napisano
4 godziny temu, 1Ender napisał:

Kolego odpuść sobie te grajki. Żaden wymieniony, nie ma wymiennego headshella. To ułatwia życie podczas wymiany wkładki na inną. Szukaj czegoś z wymiennym headshellem. 

Tych osobiście bym nie kupił. Dla mnie są warte max 50% ceny, a nawet mniej. A Rega planar 3 dałbym max 800-1000 zł. 

Kolego z q21 gramofony nie różnią się dźwiękiem tylko wkładką.  I właśnie dzięki różnym wkładkom grają różnie. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Miałeś sprawdzić 2 różne drapaki z tej samej grupy cenowej na takich samych modelach wkładki. A skoro tego nie zrobiłeś to nie masz podstawy twierdzić, że gramofony grają różnie. 

Pozdrawiam 

Wspomniałbym także o VTA. Przy bardziej zaawansowanych szlifach niż sferyczny, bez regulacji tego parametru, po prostu nie da się prawidłowo ustawić wkładki.

P.S. Ten sam gramofon z inną wkładką może grać zupełnie inaczej. Natomiast na tej samej wkładce (prawidłowo ustawionej) różne gramofony (z tym samym wzmacniaczem RIAA) grają identycznie, bo brzmienie gramofonu to jednak wkładka i jej ustawienie.

Napisano

@Highlander_now

To my wiemy. Zmieniając wkładkę zmieniamy "dźwięk".  Natomiast nie można pisać, że gramofony x i y różnią się brzmieniem skoro wkładki są inne. Moim zdaniem. Koledzy z Q21 za bardzo upraszczają pisząc w ten sposób. Tym samym wprowadzają innych w błąd. O czym pisałem post wyżej.

Pozdrawiam