Skocz do zawartości

3 i 1/2 monitora Dynaudio: od Special Forty do Confidence 20

Rafał S

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
16 minut temu, majkel74 napisał:

Celem tego porównania było tez sprawdzenie, czy wzmacniacz średniej klasy (Rega Elex R) w ogóle da sobie radę z monitorami uchodzącymi za trudne w prowadzeniu (przeczą temu pomiary w naszym Audio, dobra efektywność i niezbyt wymagająca impedancja).

Rzeczywiście, na forach ludzie pisali, że bas S25 wymaga pieca, który weźmie go w ryzy, bo bez tego niskie tony są problematyczne. Ale może to bardziej kwestia akustyki niż wysterowania i skarżyły się osoby, u których te kolumny po prostu się nie odnalazły w danym pomieszczeniu?

Edytowano przez Rafał S

18 minut temu, Wing0 napisał:

Znajomy bardzo długo grał właśnie na lampie na kt88 i też sobie chwalił, z każdym wzmacniaczem zagrają to jasne tylko bardziej chodziło mi koledzy o kwestię że te kolumny zasługują już na głębsze pochylenie się nad tematem budowy toru pod nie :).

Masz rację oczywiście, natomiast z drugiej strony można tak na temat spojrzeć: nie trzeba się bać monitorów z wyższej półki, gdyż już z dobrym wzmacniaczem za około 5 tys zagrają zdecydowanie lepiej niż niższe serie. A kiedyś jak finanse pozwolą można sobie sprawić lepszy wzmacniacz i będzie tylko lepiej.

A wiem co piszę, gdyż pod ręką mam również Dynaudio Focus 110. Bardzo fajne małe monitorki. Tyle że w porównaniu do nawet S40 to jest już przysłowiowa przepaść. 

A tu moje Dynki na pamiątkowym rodzinnym zdjęciu:

231CEADF-2B38-4B2A-9DCA-54A13B756EC4.jpeg

19 minut temu, majkel74 napisał:

Masz rację oczywiście, natomiast z drugiej strony można tak na temat spojrzeć: nie trzeba się bać monitorów z wyższej półki, gdyż już z dobrym wzmacniaczem za około 5 tys zagrają zdecydowanie lepiej niż niższe serie. A kiedyś jak finanse pozwolą można sobie sprawić lepszy wzmacniacz i będzie tylko lepiej.

W sedno. 

I jeszcze epilog do testu.

S25 wróciły do mojego podstawowego systemu, w którym grają z Levinsonem No. 585. 
Na świeżo posłuchałem tych samych kawałków. W czym się objawia klasa amerykańskiej integry? W lepszej kontroli, czystości i przejrzystości dźwięku. Bardziej odczuwa się efekt tzw. czarnego tła, nic się nie zlewa ze sobą nawet w gęstych kawałkach. Niski bas ma jeszcze lepszą kontrolę, fakturę i melodię. I to by było na tyle.