makro #1 Napisano 30 maja 2007 Mam na poddaszu taki pokoik, ok. 18m kwadrat, ale ma on nietypowy kształt trapezu i jeszcze sufit "leci" na jego prawy bok, tak że przy ścianie jest ok. 1.5m wysokości, a po lewej stronie jakieś 2.6m. Jak tam ustawić kolumny (i czy w ogóle da rade) żeby grało? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mejson #2 Napisano 30 maja 2007 Cytat Mam na poddaszu taki pokoik, ok. 18m kwadrat, ale ma on nietypowy kształt trapezu i jeszcze sufit "leci" na jego prawy bok, tak że przy ścianie jest ok. 1.5m wysokości, a po lewej stronie jakieś 2.6m. Jak tam ustawić kolumny (i czy w ogóle da rade) żeby grało? Grać będzie wszędzie Jeśli nie pozostawisz gładkich, pustych ścian (i sufitu) , rozproszysz dźwięk, wytłumisz trochę, to nie powinno być masakry Kolumny lepiej rozstawić przy dłuższej z dwóch równoległych ścian, byle nie za blisko ścian. Postaw w rogu jakiś kwiatek, trochę miękkich mebli, regał z książkami, bez drzwiczek - powinno być dźwiękowo przytulnie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
borsuk #3 Napisano 31 maja 2007 Nie stawiałbym kolumn (a tym bardziej jednej) tam gdzie masz 1.5m wysokości, najgorsze są odbicia od podłogi i sufitu, których nie ma się jak pozbyć. Spróbuj na tej wyższej ścianie. Jeśli to poddasze ma tylko służyć do słuchania muzyki to z wytłumieniem/rozpraszaniem możesz poszaleć. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bert #4 Napisano 31 maja 2007 Z tym ustawieniem kolumn na niższej ścianie również możesz poeksperymentować. Sufit ustawiony skośne oczywiście będzie odbijać częściowo fale dźwiękowe, jednak z uwagi na jego nachylenie nie będzie to duży problem, o ile kolumny ustawisz w przyzwoitej odległości od ściany. Myślę, że przynajmniej 1 - 1,5 m od tylniej górnej krawędzi kolumny do sufitu mogłoby dać zaskakująco dobry efekt. Oczywiście nie wiemy dotychczas jakim sprzętem dysponujesz... Zawsze możesz popróbować przeróżnych ustawień i wybrać najlepsze. W 18 metrowym pokoju nawet przestawiając wielokrotnie kolumny nie nadźwigasz się zbytnio. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach