Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wybór pomiędzy SVS SB-1000 vs SVS SB-1000 PRO - 800zł różnicy. Pomijając niewielkie różnice w mocy główna zaleta Pro to BT i aplikacja do tego - może być przydatne aby zmieniać ustawienia kino/muzyka - jak się zapatrujecie na kwestię dopłaty ? Może ktoś użytkował obydwa i podzieli się opinią ?

Napisano
6 minut temu, Yacko napisał:

Wybór pomiędzy SVS SB-1000 vs SVS SB-1000 PRO - 800zł różnicy. Pomijając niewielkie różnice w mocy główna zaleta Pro to BT i aplikacja do tego - może być przydatne aby zmieniać ustawienia kino/muzyka - jak się zapatrujecie na kwestię dopłaty ? Może ktoś użytkował obydwa i podzieli się opinią ?

Oprócz tego masz DSP którym możesz trochę lepiej dostosować suba do pomieszczenia. To coś więcej niż preset kino/muzyka albo więcej/mniej basu. 

Napisano
23 minuty temu, PanKlor napisał:

Oprócz tego masz DSP którym możesz trochę lepiej dostosować suba do pomieszczenia. To coś więcej niż preset kino/muzyka albo więcej/mniej basu. 

Zauważyłem właśnie, że w aplikacji można sporo. Muszę przemyśleć jak to zgrać z kalibracją Audyssey XT32, pewnie najlepiej dwa profile do muzyki i do kina.

Napisano
2 minuty temu, Yacko napisał:

Zauważyłem właśnie, że w aplikacji można sporo. Muszę przemyśleć jak to zgrać z kalibracją Audyssey XT32, pewnie najlepiej dwa profile do muzyki i do kina.

Zrób tak aby w miejscu odsłuchu było jak najlepiej (czyli zgrywasz suba z innymi subami jak masz, ewentualnie starasz się ominąć dołki z kolumn subem, ustawiasz fazę itp.) a następnie wykonujesz kalibrację Audyssey.

Napisano
34 minuty temu, maciek72 napisał:

Zamiast jednego PRO  , może lepiej 2 SB 1000 .

Troszkę biegania , testów i ustawisz pod swoje potrzeby. Jestem za 2 sztukami 

Może dobra myśl, ale trochę mam obawy o jeden tej mocy w 11m2, zobaczymy. To trochę taki eksperyment z tym kinem w takim metrażu. Aktualnie same tynki, materiał ścian gazobeton, sufit terriva, podłoga tylko wylewka - mogę zrobić co chcę.  Podwieszanego sufitu raczej bym nie chciał choć na pewno dobrze wytłumiony wełną poprawiłby akustykę i estetyczniej by wyglądały zamontowane głośniki montażowe.

Napisano (edytowany)
11 minut temu, Yacko napisał:

Może dobra myśl, ale trochę mam obawy o jeden tej mocy w 11m2

Tylko przy 2 (i więcej) subwooferach niekoniecznie chodzi o moc.... 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
9 minut temu, PanKlor napisał:

Tylko przy 2 (i więcej) subwooferach niekoniecznie chodzi o moc.... 

Rozumiem, masz na myśli lepszy rozkład dźwięku i zmniejszenie kierunkowości, ale pod tym względem nie jestem mocno wyczulony.

Napisano
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

To nastepnym razem poproś, żeby któryś sub został na wyłączony, puść parę scen gdzie są eksplozje itp. i porównaj. 

Tak właśnie robiłem - wyłączaliśmy 1 suba i różnicy większej nie odczuwałem, w jednym przypadku była ale gdy ten 1 przeniosłem o dziwo na prawy bok sali równie dobrze wypełnił co dwa. Powtarzam - jak dla mnie, a ja widocznie wielce wymagający nie jestem.

• 10 months later...
Napisano
Dnia 8.01.2024 o 13:57, Yacko napisał:

Witam. Jak sprawa się potoczyła? Który sub zakupiłeś?

Mam ten sam dylemat ;)