lion Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: To jest jakieś neverending story... bo potem się okazuje, że zamiast RZ70 można kupić Pioneera LX-805 za 8-9kPLN .... 😉 Przerabiałem podobny dylemat i nawet sobie z tomw i Butlerem dyskutowałem na ten temat. Aktualnie wziąłem na wstrzymanie i chyba rozwiązaniem mojego dylematu jest NAD T799 ale jeszcze go nie wypuścili na rynek (i nie wiem czy to zrobią bo pokazywany był juz ładny czas temu). no właśnie fora zatrzymały się na '2024 i nic nowego się nie pojawia w temacie tego NADa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, lion napisał: no właśnie fora zatrzymały się na '2024 i nic nowego się nie pojawia w temacie tego NADa Może się nigdy nie pojawić. Wtedy zobacze czy Arcam wypuści nowe pudełka. Tak czy inaczej chcę mieć 2 niezależne sub-out i DLBC. Tanio nie będzie więc sobie spokojnie czekam... może mi przejdzie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, PanKlor napisał: Tak tak pamiętam. Kusi mnie trochę lepsze stereo to raz. Dwa mam X3800h (Dirac+DLBC) + końcówkę do zasilania 9 kanałów więc nie traktuję przesiadki na RZ50 jako znaczący upgrade. Trzy RZ70 jest bardzo duży, trochę za duży. Aktualnie rozważam koncepcję jednak lepszego amplitunera + małej końcówki (typu Fosi) na surround. Tylko, że nigdzie się nie spieszę. Czekam na sfinalizowanie pewnych prywatnych spraw i może jakieś nowe modele. Jesli chcesz lepszego stereo i masz juz Dirac i koncowke, to ja na Twoim miejscu dokupilbym osobny zintegrowany wzmak do stereo, ktory ma wejscie na HT, czyli mozna go uzywac jako koncowki i zasilil nim przednie kolumny 🙂 Zaden amplituner nie da Ci dobrego stereo, co najwyzej srednie 🙂 A z taka integra mialbys i dobre stereo i nadal dobre kino jak teraz masz 🙂 To ja bym poczynil na Twoim miejscu 🙂 2 godziny temu, Arek_Gd napisał: Kurcze, a co z rodzajem procesa / brzmienia - przecież każdy ampli tak jak i wzmak gra inaczej, pamiętam kiedyś gruntownie analizowałem dynamikę Denona 8500 i jednak w KD to nie było to co w Onkyo, mimo że oba jechały na tym samym systemie kalibracji. Dirac to system który ma niwelować słabą akustykę pomieszczenia, czyli jeśli masz gdzieś mody przy 110 Hz to on ścina to aby efekt końcowy był pozbawiony rezonansów w tej częstotliwości itp. Tak to rozumiem. 2 godziny temu, PanKlor napisał: Bo pewnie prawda leży trochę po środku... jak kolumna czegoś nie może fizycznie zagrać to Dirac tego z niej nie wydobędzie. Ale jeżeli podejdziemy do tematu tak Dźwięk = kolumna + wzmacniacz + pomieszczenie To Dirac kontrolując wzmacniacz (razem z pre, upraszczamy) stara się tak zmienić charakterystykę, żeby dźwięk który słyszymy odpowiadał targetowi czyli dźwięk w naszym równaniu (krzywa którą ustawiamy). Jesli ktos NA TYCH SAMYCH KOLUMNACH i w tym samym pomieszczeniu, po kalibracji DIRAC (zakladajac ze amplitunery maja podobna moc) slyszy jakies wieksze roznice, to znaczy ze cos robi zle 🙂 Moze przy jakichs mega dziwnych pomieszczeniach gdzie kalibracja bedzie sie gubic moze byc roznica, tak we w miare normalnym pomieszczeniu czy tym bardziej z ogarnieta akustyka, tych roznic nie powinno byc 🙂 To wlasnie ma za zadanie Dirac, zrobic dzwiek najbardziej zblizony do ze tak to nazwe, referencyjnego 🙂 Wiec roznice miedzy amplitunerami nie powinny miec znaczenia, w sensie w brzmieniu, bo to miedzy innymi Dirac koryguje 🙂 To jest po prostu BARDZo skomplikowany EQ, aby gralo tak samo wszedzie i gdyby wszyscy mieli tak samo dobrze ogarniete pomieszczenie, to tak by i bylo 🙂 Wiec suma sumarum, ze tak powiem, kupowanie czegos lepszego niz RZ50 nie ma sensu, lepiej te pieniadze zainwestowac w koncowke mocy czy lepszy bas, a przez to efekt finalny bedzie znacznie lepszy niz kupowanie drozszego amplitunera 🙂 Edytowano 4 godziny temu przez tomw 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @tomw słyszałem że testowałeś w RZ30 niezależne dwa wyjścia na suba vs RZ50, czyli tak jak jest w RZ70. Jak ta niezależność jest istotna jeśli rozstawienie subów po bokach frontów jest symetryczne a i same suby są identyczne. Bo mi się zdaje że to nie ma dużej różnicy w tej sytuacji.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, Arek_Gd napisał: @tomw słyszałem że testowałeś w RZ30 niezależne dwa wyjścia na suba vs RZ50, czyli tak jak jest w RZ70. Jak ta niezależność jest istotna jeśli rozstawienie subów po bokach frontów jest symetryczne a i same suby są identyczne. Bo mi się zdaje że to nie ma dużej różnicy w tej sytuacji.... Niezalezne podlaczenie subow robui wiecej problemow niz rozwiazuje, a jak ktos jest laikiem to juz w ogole bedzie mial jazde 🙂 Bas powinien byc ogarniety PRZED podlaczeniem do amplitunera i powinien byc podlaczony jako JEDEN sub, niezaleznie od ilosci 🙂 Amplituner czy Dirac nie rozwiaze Ci problemow z basem, a przewaznie je jeszcze poglebi 🙂 Pisalem gdzies juz o tym, z pomiarami razem 🙂 Ja generalnie wylaczylem obsluge 2go suba w RZ30 i wszystkie suby jak zawsze mialem podlaczone pod jedno wyjscie 🙂 PS. dodam jewszcze ze jakies tam drobne roznice w brzmieniu sa oczywiscie pomiedzy wzmacniaczami, ale to ma tak male znaczenie ze nie warto sobie glowy zawracac 🙂 Edytowano 3 godziny temu przez tomw 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, tomw napisał: to ja na Twoim miejscu dokupilbym osobny zintegrowany wzmak do stereo, ktory ma wejscie na HT, czyli mozna go uzywac jako koncowki i zasilil nim przednie kolumny 🙂 Rozważałem ale używam subwooferów i Diraca do słuchania muzyki. Nie da się tego łatwo pogodzić ze zintegrowanym wzmacniaczem z Diraciem i odzielnym avr do kina. Dodatkowo dochodzi często kwestia osobnego źródla (koszty). Poza tym dalej mamy 2 pudełka na półce a jak pamiętasz chciałem się jednego pozbyć (albo zamienić na mniejsze, żeby schować w szufladzie/szafce). Tak czy inaczej to są problemy pierwszego świata, na razie zostaje jak jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 42 minuty temu, PanKlor napisał: Rozważałem ale używam subwooferów i Diraca do słuchania muzyki. Nie da się tego łatwo pogodzić ze zintegrowanym wzmacniaczem z Diraciem i odzielnym avr do kina. Dodatkowo dochodzi często kwestia osobnego źródla (koszty). Poza tym dalej mamy 2 pudełka na półce a jak pamiętasz chciałem się jednego pozbyć (albo zamienić na mniejsze, żeby schować w szufladzie/szafce). Tak czy inaczej to są problemy pierwszego świata, na razie zostaje jak jest. Kumam kumam, jesli musisz miec jedno urzadzenie do wszystkiego, no to nie masz wyjscia za duzego 🙂 Co do podlaczenia czy kosztow, suby sie dosc latwo da ogarnac, bo kazdy ma wejscie Li R, wiec jedno do amplitunera drugie do stereo i voila 🙂 Kosztowo tez pewnie w cenie Arcama bys ogarnal i wzmaka i zrodlo, bo Wiim Pro jest przykladowo bardzo zacny a nie drogi 🙂 Znaczy nie namawiam, tak teoretyzuje 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts