Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Szybkie pytanie:

Czy to małego pomieszczenia 20m^2, jak kupię komulny stereo HECO AURORA 1000, to mogą one "źle" grać bo są za duże? Wiele osób poleca mniejsze AURORA 700.
Do 2 lat mam zamiar przenieść je do nowego domu i zrobić z nich kino domowe 5.1.

Drugie pytanie: czy warto dopłacić kilaset złotych i mieć większe głośniki z lepszym basem, który teoretycznie zatstąpi subwoofer w wersji 700. 

Pozdrawiam
Kamil

Napisano

Q21, podoba mi się to, że szybko odpowiadasz na jakikolwiek post na tym forum.

Poleć mi dobry wzmacniacz do AURORY 1000. Obsługa będzie z telewizora LG OLED65C32A (w załaczniku specyfikacja) + możliwość połaczenia bluetooh z telefonu (lub inna opcja sterowania). Teoretycznie można sterować youtubem, spotify również bezpośrednio na TV, ale taka opcja dodatkowa również by się przydała.

Sądzę, ze wzmacniacz będzie w przypadku STEREO bardziej wskazany, niż amplituner.

12123.png

1212.png

Napisano
2 godziny temu, kamilosnh napisał:

i dodatkowo chcę zazanczyć, że TV ma wyłacznie wyjście optyczne. Ewetnualnie jeśli te kolumnny nie maja same w sobie dobrego basa, to żeby można było podłączyć do niego subwoofer https://www.q21.pl/heco-aurora-sub-30-a.html

No chyba napisałeś nieprawdę ,taki Oled musi mieć przynajmniej 3 wyjścia Hdmi i pewnie eArca też ma.Zobacz co tam jest napisane w Łączność.

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

No chyba napisałeś nieprawdę ,taki Oled musi mieć przynajmniej 3 wyjścia Hdmi i pewnie eArca też ma.Zobacz co tam jest napisane w Łączność.

Miałem na myśli wyjścia audio, konkretnie że nie ma wyjścia słuchawkowego. Sory ale nie znam się w ogólne na audio, a jak chciałem podłączyć do niego obecny zestaw głośników THX, to okazało się że nie ma wyjścia słuchawkowego 🤣

Ogólnie to właśnie z tego powodu, szukam nowego zestawu

Edytowano przez kamilosnh
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Ile chciałbyś wydać na wzmacniacz pod Aurory? Warto spojrzeć na Cambridge Audio CXA61, Audiolaba 7000A :) 

Chciałbym się zmieścić w 8 tys. 

Myślałem nad onkyo 6100 lub odpowiednikiem firmy pionier, pod dalsza rozbudowę w przyszłości do 5.1.

Ten Cambrige CXA61 to jakaś torpeda? 😂 

Generalnie, chętnie zobaczę wasze propozycje jakiegoś dobrego stereo za ta kasę. Napisałem w wątku o Aurorach, bo polecali mi je w sklepie. 

Edytowano przez Kam2
Napisano

Cóż, opcji jest bardzo dużo :) Jakie brzmienie lubisz? Znasz jakieś zestawy, które Ci się spodobały? Zapraszamy do umówienia się na odsłuch, sprawdzisz kilka różnych możliwości i będziesz wiedział, jaki kierunek obrać przy poszukiwaniach :) 

Napisano
49 minut temu, Q21 napisał:

Cóż, opcji jest bardzo dużo :) Jakie brzmienie lubisz? Znasz jakieś zestawy, które Ci się spodobały? Zapraszamy do umówienia się na odsłuch, sprawdzisz kilka różnych możliwości i będziesz wiedział, jaki kierunek obrać przy poszukiwaniach :) 

Nie mam czegoś takiego jak zestaw, który mi się podoba.  Aktualne moje preferencje wyglądają tak:

- PRZEZNACZENIE

• w ciągu dnia muzyka zarówno spokojna (chillout, klasyczna, pop a po pracy techno, dubstep, psytrance - z basem)
  • wieczorami filmy z platform netflixa, hbo.

- ZAPAS MOCY

1. Nie muszą być dostosowane do aktualnego pokoju 20m2, chcę na urodziny dziecka chcę wystawić je w lecie na balkon i puścić dzieciom np. KRECIKA - i ma go być słychać 😉 
  2. kiedyś przeniosę kolumny do nowego domu z pomieszczeniem dedykowanym do kina domowego 7.1.2-4

- KOLOR (czarny, ciemne drewno, napewno nie białe ani kremowe).

- AMPLITUNER lub WZMACNIACZ, wolałbym amplituner, ponieważ wykorzystam go później. Ale istnieje MIT ze wzmacniacze są lepsze do stereo. Chciałbym to potwierdzić i mieć spokój 🙂 Ale jeśli istnieją okoliczności w których teraz wystarczyłby wzmacniacz za 2k (np, ten CAMRIDGE) i faktycznie będzie lepszyu niż AMP, to również zakładam takie rozwiązanie, że dopiero w przyszłości kupię AMP a sprzedam wzmaczniacz.

Dziekuję za pomoc. Totalnie nie znam się na audio, dlatego wasza pomoc jest dla mnie ważna aby nie wpakować się w dziwny zestaw z Media Markt.

Napisano

Moja rada , to nie kupuj amplitunera kina domowego z zamysłem, że za dwa lata może będzie kino :)

Amplitunery szybko się starzeją :)

Kolejna rada, nie wiem po co chcesz iść w heco aurora 1000 mając 20m2 ( nie zagrają tak jak potrafią w takim pomieszczeniu) w kinie domowym nawet większym pomieszczeniu nie ma wielkiej potrzeby wstawiać modelu 1000 :) Pokuszę się o stwierdzenie, że w kinie domowym w większości przypadków wystarczą kolumny podstawkowe nawet na froncie :)

Ja na Twoim miejscu bym kupił Aurora 700 ( jeżeli je słyszałeś i dźwiękowo Ci siedzą:) )
Dobrał do nich wzmacniacz, który w przyszłości będzie mógł pracować też jako końcówka mocy do kina domowego. I jak za 2-3 lata zdecydujesz się na kino to dokupisz amplituner kina domowego i głośniki :)

Ja tądrogę przechodziłem, zaczynałem od kina z opcją rozbudowy, potem rozbudowałem to, żeby mieć to kino. potem złapałem się za głowę jak to średnio brzmi w stereo a i kino nie powalało na łopatki, sprzedałem wszystko i kupiłem wzmacniacz z opcją pracy jako końcówka mocy i pasujące mi kolumny stereo. I potem bez parcia kompletowałem sobie na spokojnie sprzęt pod kino domowe :)