Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na wstępie chciałbym się z Wami przywitać - Siema :)

Poczytałem trochę forum i strony www, ale nie znalazłem odpowiedzi. Nie jestem niestety znawcą sprzętu audio, natomiast słuchanie muzyki sprawia mi dużą przyjemność 😜

W związku z tym, proszę Was o pomoc w wyborze 1szego, poważniejszego zestawu audio.

Rozglądam się za sprzętem do pomieszczenia o pow.ok 30m2 w domu (salon, jadamnia + kuchnia). Budżet na całość ... jakieś 6000-7000 pln.

Przewiduję (o ile to sensowne) 2 kolumny podłogowe + wzmacniacz + ew. subwoofer.

Zależy mi na podłączeniy sprzętu pod TV, do oglądania filmów, możliwości słuchania radia (amplituner ?) oraz EWENTUALNIE puszczenia muzyki z BT (telefon/tablet).

Cenię sobie odpowiednio słyszalne niskie tony i czysty dźwięk przy właściwej mocy. Nie jestem zapaleńcem muzyki klasycznej lub utworów filharmonii. W większości słucham polskiego rapu, muzyka filmowa, mix music, pop i house.

Podpowiedzcie proszę, na co zwracać uwagę. Czy w tej kwocie można skompletować coś nowego, co dobrze zagra ?

Taki przykład jest logiczny? -

1. YAMAHA MusicCast R-N600A

2. YAMAHA NS-F350

3. Subwoofer ?

Dziękuję Wam za zainteresowanie 🙏

Napisano

Mając budzet 7K wybrałeś ekstremalnie słaby zestaw.

W tej cenie powinieneś zainwestować w lepszy wzmacniacz /amplituner oraz zdecydowanie lesze kolumny, Nawet kosztem suba. Ale to jest do rozważenia.

Przykładowo.

Cambridge CXA61 + KEF Q350 + SVS SB2000 / REL HT1205

Cambridge AXR 100 + Heco Aurora 1000

Cyrus ONE + Aurora 1000 / Elac F6.2

Yamaha As 701 + KEF Q 950

Do wszystkich Wiim mini, do modelu Cyrus Wiim pro +

Zagra to dużo lepiej niż to co wymieniłeś

Chyba że jednak opcja tego suba Ci bardziej pasuje

Magnat MR 780 + Monitor Audio Bronze 100 + SVS / REL

Itp Itd

Piotrek

Napisano

Cześć, też na start pominąłbym subwoofer. Sprawdzisz najpierw, czy starczy Ci dołu z samych kolumn. 

Na pewno rozważyłbym KEF Q750, Monitor Audio Bronze 500 (droższe, ale jako forumowicz możesz liczyć na przyjemny rabat w naszym salonie), System Audio Saxo 60, Q Acoustics 3050i i wiele, wiele innych opcji. Ze wzmacniaczy np. Audiolab 6000A, Octavio AMP, Cambridge Audio CXA61, ponownie sporo rozwiązań ;) Zachęcę do obejrzenia filmu, a także do umówienia się na odsłuch w naszym salonie. Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w jakim kierunku zmierzać z dalszymi odsłuchami i wyborem sprzętu :) Oczywiście jest też opcja, że od pierwszych nutek Ci się spodoba ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć, też na start pominąłbym subwoofer. Sprawdzisz najpierw, czy starczy Ci dołu z samych kolumn. 

Na pewno rozważyłbym KEF Q750, Monitor Audio Bronze 500 (droższe, ale jako forumowicz możesz liczyć na przyjemny rabat w naszym salonie), System Audio Saxo 60, Q Acoustics 3050i i wiele, wiele innych opcji. Ze wzmacniaczy np. Audiolab 6000A, Octavio AMP, Cambridge Audio CXA61, ponownie sporo rozwiązań ;) Zachęcę do obejrzenia filmu, a także do umówienia się na odsłuch w naszym salonie. Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w jakim kierunku zmierzać z dalszymi odsłuchami i wyborem sprzętu :) Oczywiście jest też opcja, że od pierwszych nutek Ci się spodoba ;) 

Z miłą chęcią odwiedzę Was w Pabianicach i zasięgnę wiedzy na miejscu. Na pewno dowiem się sporo istotnych informacji. Biorąc pod uwagę to, że posiadam minimalną wiedzę, doradztwo jest wskazane 😀 dzięki za odpowiedź 

Napisano (edytowany)

A swoją drogą, co uważacie na temat gniazd podtynkowych do podłączenia głośników. Planuję rozmieszczenie kontaktów w domu i myślę o podłączeniu takim rozwiązaniem przyszłych głośników podłogowych do wznacniacza. Chciałbym uniknąć kabli na widoku biegnących po podłodze...

Jako laik chciałem Was zapytać, czy to dobre rozwiązanie i na co zwrócić uwagę ?

Jeżeli tak, to lepiej gniazdo wtykowe na gołe przewody, czy wtyki bananowe ?

Dobrze rozumiem, że każdy głośnik podpina się do wzmacniacza dwoma przewodami z dwoma wtykami ?

Screenshot_20240201-230124_Allegro.jpg

20240201_225952.jpg

Edytowano przez Munio
Napisano
10 godzin temu, Munio napisał:

A swoją drogą, co uważacie na temat gniazd podtynkowych do podłączenia głośników. Planuję rozmieszczenie kontaktów w domu i myślę o podłączeniu takim rozwiązaniem przyszłych głośników podłogowych do wznacniacza. Chciałbym uniknąć kabli na widoku biegnących po podłodze...

Osobiście uważam, że ten pomysł wprowadzi wiele ograniczeń: np. wymiana kabli na lepsze czy zmiana konfiguracji ustawienia sprzętu (wzmacniacz i kolumny).

Ale jeśli w to pójdziesz to musisz od razu włożyć dobre kable.

10 godzin temu, Munio napisał:

Dobrze rozumiem, że każdy głośnik podpina się do wzmacniacza dwoma przewodami z dwoma wtykami ?

Generalnie TAK

Napisano (edytowany)

Ja polecam przesłuchać AudioLab 6000A + KEF R3 META (to będzie jakieś 8,5k zł za set bez źródła i okablowania, ale to zestaw który podoba się wielu osobom. Mocnym punktem są tu KEF-y, ale AudioLab też jest OK, tzn. to jest jeden z tańszych wzmacniaczy który z nimi się dobrze dogaduje - tak wyczytałem). R3 META grają super - to wiele osób potwierdzi, ale jak zwykle trzeba przesłuchać samemu. Jedna uwaga - one powinny być metr od ściany, czyli w praktyce na standach, to ważne!

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano
Dnia 31.01.2024 o 20:44, Munio napisał:

Z miłą chęcią odwiedzę Was w Pabianicach i zasięgnę wiedzy na miejscu. Na pewno dowiem się sporo istotnych informacji. Biorąc pod uwagę to, że posiadam minimalną wiedzę, doradztwo jest wskazane 😀 dzięki za odpowiedź 

Słuchaj sprzetu :)

Dnia 1.02.2024 o 22:59, Munio napisał:

Jako laik chciałem Was zapytać, czy to dobre rozwiązanie i na co zwrócić uwagę ?

Jeżeli tak, to lepiej gniazdo wtykowe na gołe przewody, czy wtyki bananowe ?

Screenshot_20240201-230124_Allegro.jpg

20240201_225952.jpg

Nie audiofilskie. Kable mają być krótkie i solidne. Mają mieć jak najmniej przejść, styków.

To daje najlepsze efekty. Ale działać to będzie. W budzecie 7K za zestaw no troche nie bardzo takie rozwiązanie.

Tak, + i -

Dnia 2.02.2024 o 13:22, Tweeter2016 napisał:

Ja polecam przesłuchać AudioLab 6000A + KEF R3 META (to będzie jakieś 8,5k zł za set bez źródła i okablowania, ale to zestaw który podoba się wielu osobom. Mocnym punktem są tu KEF-y, ale AudioLab też jest OK, tzn. to jest jeden z tańszych wzmacniaczy który z nimi się dobrze dogaduje - tak wyczytałem). R3 META grają super - to wiele osób potwierdzi, ale jak zwykle trzeba przesłuchać samemu. Jedna uwaga - one powinny być metr od ściany, czyli w praktyce na standach, to ważne!

Fajny zestaw. Prawda.

Do Kefa mozna próbować jeszcze podłączać CXA61/ Xindak 06 i Cyrus ONE. Budżet podobny