S!N! Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października @pablo11A pożycz od kogoś jakieś takie za 10 zł czy nawet te co tam wyżej podałem qed classic 79 i sprawdź czy się coś u Ciebie zmieni jak masz jakiś wyższy model Arii to myślę, że nie będzie problemu z różnicą 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października Ja mam Heco Revolution 9 tytułowe,Arii już nie mam .Może tak być ,że druty za 10 zł będą źle odbierać,kiedyś to sprawdzę,no ale nie wiemy nadal co z drutami w kolumnach tanimi,nielogiczne byłoby,że do pewnego odcinka drut ma znaczenie a potem dalej już żadnego,to jest dziwne ,trzeba by "elektryków" popytać 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października @pablo11Napisze Ci też , że w jasperach przy podwójnych terminalnach są zworki w formie blaszek, kumpel mi podesłał takie kablowe z futurecha, supry , tellurium oraz ricable, ciężko było wyłapać różnicę między blachą, przykładowo słychać było, iż pogłosy zrobiły się stłumione lub na odwrót, zmiany do wyłapania pojawiały się w wysokich tonach, ale w tym wypadku były to naprawdę dosłownie niuanse, stawiam, że nie wszyscy by to nawet ogarneli i dostrzegli - przy głośnikowym nie było nawet dyskusji o zmianie (chociaż jestem pełen podziwu mojej kobiety, która często jeździ ze mną na odsłuchy to wyszukuje więcej takich szczegółów, niż ja w całym brzmienu) znajomy pożyczył mi również proste, grube, twarde druty to ściemniał minimalnie przekaz, według mnie droższe kolumny potrzebują lepszych, grubszych kabli głośnikowych, nie wiem jak jest z innymi, ale z tego co sam zaobserwowałem to może być tak, iż po prostu niektóre paki są wrażliwe na taką zmianę, a z czego to wynika to nie wiem, ten test przeprowadzałem na kolumnach za 20 tysi. Finalnie zostałem przy oryginalnych blaszkach, tak więc głośnikowe sprawdzałem raz, a zworki kilkakrotnie Kiedyś chciałbym usłyszeć formę połączenia Bi-wiring jak to rzeczywiscie brzmi na żywo i czy jest duża różnica przy zwykłym połączeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Możesz z czasem wymienić te kabelki w środku obudowy też. I to tez poprawi brzmienie. Mas zje na gwarancji? Do poki tak jest to zostaw. Kolumny sa siwetne widze że ich cena rośnie. Dostosowuje się do cen konkurencji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października (edytowany) Piotrze piszesz o Dali Helikon 400 czy o Heco Revolution 9? Edytowano 30 października przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Sprobowac zawsze można ale myśle że to juz na koniec jak mamy juz reszte gratow zgranych to kabelki to taka wisienka na torcie do końcowych szlifów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 18 godzin temu, pablo11 napisał: Piotrze piszesz o Dali Helikon 400 czy o Heco Revolution 9? O Revolution 9. Do nich się odnosiłem po Twojej wypowiedzi. Chociaż tam w środku i tak są oehlbachy jak się tak dłużej zastanowić. Calkiem ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Nie wiem ale kolumny z lat wcześniejszych 80-90 potrafily zagrac zajebiscie !! Nie potrzebowaly super technologi, kabli za tysiace zl itd.Trzeba pamietac ze producenci doja z nas kase na kazdym kroku.Widac jak wychodza wersje mk2, mk3 jakis subtelne zmiany i juz siegamy do kieszeni.Potem dokupujesz subwoofer bo basu malo itd...potem myslisz mam mega kolumny to i wzmacniacz trzeba lepszy to nie ma końca !!! Stare kolumny mialy w sobie wszystko co powinny miec kolumny do sluchania muzyki i to z przyjemnoscia....nawet jakies male pierdki graly basem jak nie jedna duza kolumna z dzisiejszych czasow.Oczywiscie nie twierdze ze nie ma dobrych kolumn teraz bo sa ale zeby osiagnac poziom tych starych to trzeba wydac majatek czasami. Czesto chyba producenci skupiaja sie na wygladzie i to robi robote bo oczami tez kupujemy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 3 minuty temu, ufo27 napisał: nawet jakies male pierdki graly basem jak nie jedna duza kolumna z dzisiejszych czasow A inne pasma? Czy tylko bas, bas, i jeszcze mega bas.... a coś po za tym? Może być faktycznie drogo z kolumnami dla samego basu. może wystarczy kanał geograficzny w TV i plemiona skaczące wokół ognia w rytm bum bam bum? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Dawniej inaczej się robiło kolumny faktycznie. Z drugiej strony od lat 80-90 wartość pracy , materiałów + innych rzeczy znacznie wzrosła. Wiec kolumny które wtedy były tanie a dobrze grały dzisiaj nie były by tanie. No i generalnie tak jest, 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 11 minut temu, ufo27 napisał: Nie wiem ale kolumny z lat wcześniejszych 80-90 potrafily zagrac zajebiscie !! Nie potrzebowaly super technologi, kabli za tysiace zl itd.Trzeba pamietac ze producenci doja z nas kase na kazdym kroku.Widac jak wychodza wersje mk2, mk3 jakis subtelne zmiany i juz siegamy do kieszeni.Potem dokupujesz subwoofer bo basu malo itd...potem myslisz mam mega kolumny to i wzmacniacz trzeba lepszy to nie ma końca !!! Stare kolumny mialy w sobie wszystko co powinny miec kolumny do sluchania muzyki i to z przyjemnoscia....nawet jakies male pierdki graly basem jak nie jedna duza kolumna z dzisiejszych czasow.Oczywiscie nie twierdze ze nie ma dobrych kolumn teraz bo sa ale zeby osiagnac poziom tych starych to trzeba wydac majatek czasami. Czesto chyba producenci skupiaja sie na wygladzie i to robi robote bo oczami tez kupujemy Masz rację oni dozują nam dźwięk,żeby płacić i tyle, to jest prawda. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 8 minut temu, ufo27 napisał: trzeba wydac majatek czasami A ile to dla Ciebie? 8 minut temu, ufo27 napisał: bo oczami tez kupujemy Ja też nie kupiłem oczami, ponieważ brzmienie, które mnie się spodobało wydobywało się z zaimprowizowanej konstrukcji. Miałem kłopot z wyborem forniru, ponieważ dostałem jakieś pińset próbek. Po trzech latach w końcu spodobał mi się design moich kolumn. Gdy drivery szlag trafi, to na coś te skrzynki przerobię. 16 minut temu, ufo27 napisał: Potem dokupujesz subwoofer bo basu malo Subwoofer nie jest do tego celu. Chyba, że masz taki zamysł. Bas trzeba znaleźć. On jest zawsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października (edytowany) Nie rozumiem wypowiedzi @mariol, niektórym fakty ciężko zaakceptować. Tak samo jest ze wzmakami, stary vintage ciężki jak cholera wpinasz do sieci na zwykłym kabelku, niewymiennym i efekt taki, że mało nie wyrywa głośników, no czuć potęgę, wszystko na swoim miejscu, cicho gra pięknie, głośno gra pięknie, umiarkowanie gra pięknie, a jedziesz do salonu wpinasz jakiegoś cambridga i pyk pyk wtf? Nawet jakby się zesrał to nie ma szans ruszyć porządnie głośnikiem i $ wyrzucone w błoto, bierzesz kolejny droższy z półki i to samo, cena się zwiększa, a efektu dalej brak - w nocy płasko , głośno jazgot, a umiarkowanie tak ,że męczy już o wykonaniu niektórych wzmaków nie wspomnę, które się sypią od razu po wyjęciu z pudła albo kanały nie grają równo na potencjometrze, Edytowano 29 października przez S!N! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Dawniej inaczej się robiło kolumny faktycznie. Z drugiej strony od lat 80-90 wartość pracy , materiałów + innych rzeczy znacznie wzrosła. Wiec kolumny które wtedy były tanie a dobrze grały dzisiaj nie były by tanie. No i generalnie tak jest, Wiem trochę nie na temat. Konsumpcjonizm i tyle,bo niby dlaczego dzisiaj wyprodukowanie kosztuje więcej? To jest nieprawda,żarcie produkuje się samo,latamy na księżyc,wystarczy nacisnąć guzik,żeby w domu było ciepło itd. Tutaj Panowie chodzi o dysproporcje, która się wciąż zwiększa,ktoś zarabia miliony dolarów po jednokrotnym kliknięciu w klawiaturę,a drugi nie ma co jeść .Ekonomiści kiedyś obliczyli ,żeby była równowaga w ekonomi to różnica między tym co zarabia najmniej,a tym co najwięcej nie może być większa niż 8-krotność i potem to co kiedyś było w miarę normalne staje się Bóg wie jakim dobrem luksusowym, przecież rzeczy wynalezione 100 lat temu powinny być coraz tańsze w stosunku do pensji,a nie coraz droższe.Sorry trochę się zapędziłem i nie na temat. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 23 minuty temu, pablo11 napisał: Wiem trochę nie na temat. Konsumpcjonizm i tyle,bo niby dlaczego dzisiaj wyprodukowanie kosztuje więcej? To jest nieprawda,żarcie produkuje się samo,latamy na księżyc,wystarczy nacisnąć guzik,żeby w domu było ciepło itd. Bo kiedyś zarabiałem 1 zł na godzine a teraz zarabiam 100zł. Jest rożnica ? Bo obsługa maszyn, cześci, biura, ogrzewania, Paliwa w stosunku do lat 80 się zmieniła? 20 lat temu powaliśmy z kumplet dużą pizze na poł na obiad w robocie za 20 zł. Po dyszce no ustalmy uczciwa cena. nie wiem jak u Ciebie ale w KRK duża pizza 50cm teraz kosztuje 70 zł. Albo wiecej. I to mówie przy zamówieniu z sieciówek nie w restaruracji. Dlaczego? Skoro nikt już recznie tego zboża nie kosi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 8 minut temu, Piotr Sonido napisał: Bo kiedyś zarabiałem 1 zł na godzine a teraz zarabiam 100zł. Jest rożnica ? Bo obsługa maszyn, cześci, biura, ogrzewania, Paliwa w stosunku do lat 80 się zmieniła? 20 lat temu powaliśmy z kumplet dużą pizze na poł na obiad w robocie za 20 zł. Po dyszce no ustalmy uczciwa cena. nie wiem jak u Ciebie ale w KRK duża pizza 50cm teraz kosztuje 70 zł. Albo wiecej. I to mówie przy zamówieniu z sieciówek nie w restaruracji. Dlaczego? Skoro nikt już recznie tego zboża nie kosi? Bo są sztucznie generowane koszta,np. opodatkowanie pracy,koszty prowadzenia działalności.Ty czy ja nie masz w domu "właściwych kolumn za koszt ich produkcji, który jest nikły -trochę sklejki i głośniczki,a kiedyś było drewno itd.Ty masz połowę jak nie więcej pieniędzy wsadzonych wirtualnie,a nie fizycznie w sprzęt,to znaczy podatki ,reklama itd.Kiedyś nawet takie takie"osobistości" jak Jaruzelski i Kiszczak nie byli w posiadaniu takich dóbr materialnych jak dziś byle youtuber i przez właśnie tą dysproporcje jest jak jest.Moi dziadkowie nie byli majętni a wszystkie meble mięli z drewna(,a co to drzewa ubyło ? )i kilka hektarów ziemi ,ich zarobek był "rzeczywisty",posadzili trochę buraków i pół rodziny się wyżywiło.Kiedyś była dziesięcina ,a dziś jest sześćdziesięcina,bo Ty czy ja musimy zarobić coraz więcej dla tych bogatych ,których znacznie przybyło,a nie ubyło,a jak to w ekonomi pieniądz musi mieć pokrycie w towarach i usługach,a dziś już nie ma,to jest bardzo złożony temat.Ostatnia rzecz tylko gdyby była równowaga ekonomiczna to wystarczyłoby ,żebyś poszedł do pracy na cztery godziny i miałbyś wszystko,ale niestety wszystko jest przez coraz większą dysproporcję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 1 godzinę temu, AudioTube napisał: A ile to dla Ciebie? Ja też nie kupiłem oczami, ponieważ brzmienie, które mnie się spodobało wydobywało się z zaimprowizowanej konstrukcji. Miałem kłopot z wyborem forniru, ponieważ dostałem jakieś pińset próbek. Po trzech latach w końcu spodobał mi się design moich kolumn. Gdy drivery szlag trafi, to na coś te skrzynki przerobię. Subwoofer nie jest do tego celu. Chyba, że masz taki zamysł. Bas trzeba znaleźć. On jest zawsze. A i to wszystko pod hasłem " rozwój,nowoczesność i ekologia"Sam sobie odpowiedz czemu kiedyś jeden mężczyzna potrafił utrzymać pięcioosobową rodzinę,a dziś pracują wszyscy dwa razy dłużej na to samo ,ja dziękuję za taki "rozwój" jesteśmy pompowani z każdej strony i tyle,czy to glośniki czy buty z odzysku ( butelki pet) zaraz dojdzie hulajnoga zamiast auta i żeby zarobić na mieszkanie to ludzie będą musieli żyć 400 lat jak żółwie.Jesteśmy okradani i tyle,a nie dlatego,że koszt produkcji "rzeczywisty " ueósł ,to jest całkowita nieprawda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października A mnie się żal tych kolumn zrobiło. Dostały po głowie, za brak basu. A diabeł się cieszy. @pablo11 zechciałbyś coś pozytywnego w temacie basu? Ostatnie obserwacje/kolumny z tytułu wątku. Obyśmy jakoś do lunchu dociągnęli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, AudioTube napisał: A mnie się żal tych kolumn zrobiło. Dostały po głowie, za brak basu. A diabeł się cieszy. @pablo11 zechciałbyś coś pozytywnego w temacie basu? Ostatnie obserwacje/kolumny z tytułu wątku. Obyśmy jakoś do lunchu dociągnęli. Przepraszam, trochę mnie poniosło🙂,a z basem no to kolego bywa różnie,ale coś jest na rzeczy jak pisał UFO ,bo ostatnio byliśmy z synem w Gliwicach w salonie audio takim małym ( on średnio zna się na sprzęcie,słucha poprostu muzyki) i trwał odsłuch jakichś kolumn Opera ,dużych ,majestatycznych i pięknie wykonanych ,ale brzmienie było takie,że odsłuchujące małżeństwo popatrzyli na siebie ( musielibyście zobaczyć ich miny)ze zdziwieniem jak je włączono,a mój syn mówi do mnie tak: Tato one są piękne i wielkie ,ale brzmią jak małe radyjko . I rzeczywiście coś jest z dzisiejszymi kolumnami,że nie ma tej potęgi ,mocy i mięsistości,na pewno nie w każdych,ale ten problem z basem jest jakby bardziej obecny niż kiedyś,takie bynajmniej mam wrażenie,bynajmniej po odsłuchsach jakie ja odbyłem.Zawsze czegoś jakby brakowało trochę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, pablo11 napisał: mój syn mówi do mnie tak: Tato one są piękne i wielkie ,ale brzmią jak małe radyjko Ma zadatki na recenzenta audio. Dobrze będzie mu się wiodło. Gratuluję😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 🙂 Ale była to spontaniczna,obiektywna i szczera niczym nie naruszona opinia,po prostu wszedł i od razu coś mu nie pasowało ,no i mnie i tym ludziom też nie,także coś jest na rzeczy z tym sprzętem dzisiaj,jest w nim coś "innego" rzekłbym,żeby nikogo nie obrazić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 2 godziny temu, mariol napisał: A inne pasma? Czy tylko bas, bas, i jeszcze mega bas.... a coś po za tym? Może być faktycznie drogo z kolumnami dla samego basu. może wystarczy kanał geograficzny w TV i plemiona skaczące wokół ognia w rytm bum bam bum? O tym juz byla mowa wczesniej.To tylko przyklad z tym basem.Reszta pasma to samo jazgot i suchotniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października Moje Heco Revolution 9 brzmią dość potężnie,to znaczy ich wielkość pokrywa się z brzmieniem,ale niski bas wspieram subwooferem i myślę wypróbować drugiego svs-a dla zakopania dołków i wyrównania charakterystyki,no ale 42 m² robi pewnie swoje.Muszę wypożyczyć drugiego suba i sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 2 godziny temu, AudioTube napisał: A ile to dla Ciebie? Ja też nie kupiłem oczami, ponieważ brzmienie, które mnie się spodobało wydobywało się z zaimprowizowanej konstrukcji. Miałem kłopot z wyborem forniru, ponieważ dostałem jakieś pińset próbek. Po trzech latach w końcu spodobał mi się design moich kolumn. Gdy drivery szlag trafi, to na coś te skrzynki przerobię. Subwoofer nie jest do tego celu. Chyba, że masz taki zamysł. Bas trzeba znaleźć. On jest zawsze. A do czego? Zeby kwiatka na nim postawic czy jak? Sluzy do ratowania sie w sytuacji gdy kolumny nie wyrabiaja w niskich tonach lub gdy chcemy wypelnic ten najniższy np kolumna ma spadek -15db przy 30hz mozna sobie to wyrownac.Albo mamy problem z akustyka czasami subik pomoze bo mozna go dac w jakies nie typowe miejsce troszke nim pojeździc i bas sie pojawi w miejscu odsluchu.Fajne sa te z dsp. Chodzi mi ze czesto kolumny piekne ale nie graja tak jakby caly budżet poszedl na wyglad.Producenci wiedza jak nas omamic. Np kef r700 ladne a graja jak..... Tam kaska poszla na obudowe i ladne przetworniki. Dla mnie 20-30tys za kolumny to juz duzo bo mozna z uzywanych starej daty kupic takie co zjedza te nowe.Tylko zas powstaje problem z czesciami i naturalnym zuzyciem sprzetu.To mnie tez zrazilo do heliconow jest mega problem z dostaniem glosnikow a jak cos trafisz to bywa drogoo!! Chociaz helicon to jeszcze w nie stara kolumna !!! 34 minuty temu, AudioTube napisał: Ma zadatki na recenzenta audio. Dobrze będzie mu się wiodło. Gratuluję😊 Dokladnie mały juz ogranal o co chodzi a niektorzy dalej tkwia w czarnej dupie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października (edytowany) 1 godzinę temu, pablo11 napisał: Tato one są piękne i wielkie ,ale brzmią jak małe radyjko Jestem pewien, że zaraz będą myśleć, że coś nie tak ma ze słuchem (jak jeden nagminnie tutaj to podkreśla)albo że za młody albo akustyka słaba, a ogarnia lepiej, niż cała reszta, właśnie Panowie tak te sprzęty grają jak ładnie wyglądające radyjka ( potężna kolumna, a dźwięk filigranowy) Żółwik dla niego! Również uważam, iż sub to trochę proteza i po prostu głośnik nie daje rady bo jest lipny i przede wszystkim kolejny towar na którym można zarobić.Miałem podobną sytuacje jak Ty z młodym tylko, że z dorosłym człowiekiem, kiedyś ją opisywałem tutaj - wszedł, popatrzył i posłuchał jak gra Dali Rubicon i jego mina mówiła sama za siebie, komentarza nawet nie wstawiam x Edytowano 29 października przez S!N! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts