pablo11 Napisano Czwartek o 04:42 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 04:42 Jakie w ogóle są monitory lub kolumny ,które mają lekko,ale to odrobinę poluzowany bas ( tylko nie tak jak w diamondach 30) w stosunku do tych Heco,takie mocno uniwersalne do każdego gatunku muzyki,takie bezpieczne,bo chcę kupić do drugiego pokoju i Heco w większości mojej muzyki( Depeche Mode,Dead can dance,Yello,Jean Michel Jarre,Lucinda Williams,czy dobrze zrealizowany rock,Dire Straits,a nawet Michel Jackson) jest super,ale gdy chce np.Modern Talking,Bad boys blue czy jakieś starsze średnie realizacje to brakuje troszkę miękkości i takiej płynności.No i żeby środek broń boże nie był wycofany,takie uniwersalne,ale ważne jest to czy Ty Piotrze słuchasz różnej muzyki,no bo jeśli jazzu i muzyki akustycznej,to nie jest to pytanie do Ciebie dlatego,że słowo "uniwersalne " straci na znaczeniu ? Chodzi mi o takie granie,żeby bas był jednak kontrolowany,ale nie aż tak punktowy, troszkę miękkości,żeby było,bo ja dążę do tego aby osiągnąć to co w słuchawkach i jestem bardzo blisko,powiem szczerze,że jedyną różnicą jest ciut więcej basu takiego cieplejszego,ale to dosłownie ciutkę mięska i myślę,czy drugi Svs by mi to dał,bo pewnie mimo Lyngdorfa mam jeszcze dołki ,czy zupełna zmiana kolumn,bo góra i środek jest idealna albo przećwiczyć to na monitorach ( mniej tachania dużych paczek) i znaleźć swój idealny dźwięk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 04:48 Udostępnij Napisano Czwartek o 04:48 (edytowany) Brawo, to słuszny wniosek, Heco to niemiecka szkoła grania i to dyskretnie twarde granie. Moze jednak rozważysz użycie okablowania Purista? tak jak pisałem wcześniej? można jeszcze użyć Harmonix, Acrolink czy Tellirium ale tylko miedz ... im lepsza tym będzie lepiej grało, niestety, te kolumny to nie tania budżetówka sznurek z lampki nocnej nie pomaga, tak traci się nie wykorzystany potencjał tej kolumny, po prostu trzeba je doinwestować. PS. Srebro w kablach w Heco się nie sprawdza, testowałem. Edytowano Czwartek o 04:50 przez Bogusław 66 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Czwartek o 04:58 Udostępnij Napisano Czwartek o 04:58 41 minut temu, pablo11 napisał: bas jest tak twardy jakbym wyrzucił kowadło z trzeciego piętra i mimo to,że mam suba Svs-a SB 2000 pro to przy niektórych kawałkach brakuje miękkości. To już dawno bym je pogonił w piz..... Nienawidzę takiego grania, nie da się tego słuchać gdy kolumna brzmi jakby miała zatwardzenie, a na słuchaweczkach elegencja, bas nie ma nic w wspólnego z takim graniem, dołożenie drugiego suba nie zmieni Ci sygantury na tyle, że przerobi ją na taką jak powinna być i nie pozbędzie się skały, kolumny muszą grać po miękkiej stronie i wcale nie musi to być poluzowany bas, możesz spróbować podpiąć vicenta 237 mkII on jest taki , że dodaje miękkości tylko, że jego minusem jest to , iż potrafi się ciągnąć, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 05:01 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 05:01 Dziękuję za odpowiedź Bogusławie,kable mam miedziane Wilsona 4 mm,jestem otwarty na wszystko co lekko zmiękczy brzmienie.Jakiej Ty słuchasz muzyki bo też masz Heco tylko News Statment ? Tak wiem,że Vincent gra miękko,ale ja mam suba i jest Lyngdorf,bez suba jest nie tylko twardo,ale ciut za mało dołu,a Vincent suba nie zszyje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Czwartek o 05:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:09 7 minut temu, pablo11 napisał: Vincent suba nie zszyje. tzn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 05:21 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 05:21 Nie zagra go z kolumnami jak Lyngdorf ( dsp) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 05:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:25 (edytowany) 27 minut temu, pablo11 napisał: .Jakiej Ty słuchasz muzyki hmm.... poproszę drugi zestaw pytań. A tak na poważnie ..... piszesz ... 45 minut temu, pablo11 napisał: Depeche Mode,Dead can dance,Yello,Jean Michel Jarre,Lucinda Williams,czy dobrze zrealizowany rock,Dire Straits,a nawet Michel Jackson) jest super,ale gdy chce np.Modern Talking,Bad boys blue Potwierdzam, ten repertuar jest grany.... a reszta? trudno tak skumulować płytoteke .. https://www.discogs.com/user/bogus.k66/collection Edytowano Czwartek o 05:28 przez Bogusław 66 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 05:34 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 05:34 6 minut temu, Bogusław 66 napisał: hmm.... poproszę drugi zestaw pytań. A tak na poważnie ..... piszesz ... Potwierdzam, ten repertuar jest grany.... a reszta? trudno tak skumulować płytoteke .. https://www.discogs.com/user/bogus.k66/collection I nie brakuje Ci czasem delikatnego zmiękczenia,ale delikatnego ,jest wąska granicą między tym dźwiękiem z kolumn a idealnym że słuchawrk u mnie, troszkę miękkości mi brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 05:35 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:35 33 minuty temu, pablo11 napisał: jestem otwarty na wszystko co lekko zmiękczy brzmienie Jak sadzisz? czemu mój wzmacniacz to MA 252 z lampowym pre? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 05:35 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 05:35 Tylko nie jak w diamondach30 mkii bo to jest przesada jak dla mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 05:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:38 (edytowany) 13 minut temu, pablo11 napisał: I nie brakuje Ci czasem delikatnego zmiękczenia,ale delikatnego ,jest wąska granicą między tym dźwiękiem z kolumn a idealnym że słuchawrk u mnie, troszkę miękkości mi brakuje Nie. Składając taki SET jaki mam (+ okablowanie) uzyskałem równoważny dźwięk. Edytowano Czwartek o 05:47 przez Bogusław 66 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 05:39 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 05:39 1 minutę temu, pablo11 napisał: Tylko nie jak w diamondach30 mkii bo to jest przesada jak dla mnie Tylko jeszcze subwoofer ,ja mam 43 metry,a przy tej muzyce za mało dolnego basu bez suba ,a lampą go nie zszyję z kolumnami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 05:52 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:52 Tak, pamiętam o Twojej kubaturze pomieszczenia, no ja takiej nie mam wiec mój zapasowy sub (B&W 610) schowany do szafy bo nie potrzebny jego włączenia w tor audio. Piszesz że jeszcze brakuje dolnego basu ...... osobiście ..... pożyczył bym na test Atoll`a wzmacniacz, tak co najmniej 300-ke. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:00 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:00 21 godzin temu, pablo11 napisał: Rozmawiamy o Heco ,co prawda trochę zbaczając z kursu,ok o polityce nie ma co już,sorry.Poniosło mnie 😉 O heco to chętnie. 1 godzinę temu, pablo11 napisał: Piotrze powiedz jeszcze,bo zawsze bardzo chwalisz te Heco,ich brzmienie , bas ,przestrzeń,czy mógłbyś mi podać kawałki na których Cię tak oczarowały,bo właśnie jestem bardzo ciekawy jaka konkretnie muzyka? Słucham wszystkiego poza disco polo i muzyka Metalową. Muzyka elektroniczna, filmowa, klasyczna, pop, Rock, Blues. nie skupiam się na audiofilskich kawałkach bo wole żywsze emocje w brzmieniu. 1 godzinę temu, pablo11 napisał: ,czasem chcę posluchać starych kawałków to brakuje im muzykalności,to znaczy bas jest tak twardy jakbym wyrzucił kowadło z trzeciego piętra i mimo to,że mam suba Svs-a SB 2000 pro to przy niektórych kawałkach brakuje miękkości. Może sub jest źle ustawiony? Dlaczego nie daje Ci tej miekkości? Co to za kawalki na przykład? 1 godzinę temu, pablo11 napisał: Jakie w ogóle są monitory lub kolumny ,które mają lekko,ale to odrobinę poluzowany bas ( tylko nie tak jak w diamondach 30) w stosunku do tych Heco Diamondy, KEFy, Dali, Elaci. 40 minut temu, pablo11 napisał: Nie zagra go z kolumnami jak Lyngdorf ( dsp) Jak Ty je masz z Lyngdorfem to jest to takie połączenie. To będzie twardy bas. Boguś ma je z kompletnie inna elekotrniką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Czwartek o 06:07 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:07 1 godzinę temu, pablo11 napisał: ciut więcej basu takiego cieplejszego,ale to dosłownie ciutkę mięska i myślę,czy Postawię hipotezę. Gdybyśmy zobaczyli co mamy - obserwacja lub pomiar charakterystyki, to skuteczniej/łatwiej, lżej byłoby o zamierzony efekt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 06:18 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 06:18 14 minut temu, Piotr Sonido napisał: O heco to chętnie. Słucham wszystkiego poza disco polo i muzyka Metalową. Muzyka elektroniczna, filmowa, klasyczna, pop, Rock, Blues. nie skupiam się na audiofilskich kawałkach bo wole żywsze emocje w brzmieniu. Może sub jest źle ustawiony? Dlaczego nie daje Ci tej miekkości? Co to za kawalki na przykład? Diamondy, KEFy, Dali, Elaci. Jak Ty je masz z Lyngdorfem to jest to takie połączenie. To będzie twardy bas. Boguś ma je z kompletnie inna elekotrniką. Ok tylko Lyngdorf dobrze łączy suba czym wyżej go tnę to jest bardziej miękko i przyjemnie,czyli kolumny mają twardy bas ,bo i Svs nie ma rozlazłego a brzmi bardziej miękko,a Lyngdorf z kolei miał być wszechstronnym kameleonem,ale na scenie też było twardo, przecież to chyba taka charakterystyka tych kolumn,np. twarde zawieszenie ,zestrojenie itd. nie wiem,ale nawet gdy dodam basu na Lyngdorfie to jest pełniej ,ale charakterystyka basu się nie zmienia. Przed chwilą, pablo11 napisał: Ok tylko Lyngdorf dobrze łączy suba czym wyżej go tnę to jest bardziej miękko i przyjemnie,czyli kolumny mają twardy bas ,bo i Svs nie ma rozlazłego a brzmi bardziej miękko,a Lyngdorf z kolei miał być wszechstronnym kameleonem,ale na scenie też było twardo, przecież to chyba taka charakterystyka tych kolumn,np. twarde zawieszenie ,zestrojenie itd. nie wiem,ale nawet gdy dodam basu na Lyngdorfie to jest pełniej ,ale charakterystyka basu się nie zmienia. Szczególnie starsze kawałki,dziś rano Bad boys blue A train to nowhere z Tidala jakoś tak chudo z twardym taktem basowym,a w aucie pełniej i ciepłej,w aucie mam cieplejsze granie,ale tak w miarę akurat,bas jest dość kontrolowany bez suba .Te starsze kawałki takie rozrywkowe w aucie brzmią lepiej, przyjemniej,ale taki np.Yello no to zdecydowanie z Heco to w ogóle bez porównania Czy jak drugiego svs-a SB 2000 pro bym dolożył to będzie "przyjemniej ? A może do tych kolumn 3000 pb pro ,żeby zmiękczyć,tylko czy będzie przy Svs pb 3000 pro jakąkolwiek kontrola,no bo do 42 metrów jeden SB 2000 pro to trochę mało,bo i akustyka nieidealna,a z dwoma już można bardziej pocudiwać,co Wy na to ? Dodam jeszcze ,że szybkość i różnicowanie tego basu jest na bardzo wysokim poziomie,tylko tą twardość,żeby ją troszkę zmiękczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:32 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:32 12 minut temu, pablo11 napisał: Ok tylko Lyngdorf dobrze łączy suba czym wyżej go tnę to jest bardziej miękko i przyjemnie,czyli kolumny mają twardy bas ,bo i Svs nie ma rozlazłego a brzmi bardziej miękko,a Lyngdorf z kolei miał być wszechstronnym kameleonem Heco maja twardy bas z tym Lyngdorfem. Lyngdorf do suba tu nie ma nic. Bo sub ma swój wzmak. Jak się łączy Heco z miekką elektorniką to inaczej to brzmi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 06:48 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 06:48 Chodzi mi o to,że Lyngdorf dobrze zgrywa suba z głośnikami,nie słychać"plomby" tak jak że "zwykłym" wzmakiem 18 minut temu, Piotr Sonido napisał: Heco maja twardy bas z tym Lyngdorfem. Lyngdorf do suba tu nie ma nic. Bo sub ma swój wzmak. Jak się łączy Heco z miekką elektorniką to inaczej to brzmi. Myślisz,że drugi sub mógłby zrobić robotę ( możliwości ustawień w pomieszczeniu itd )? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 07:15 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:15 Pytanie czy robi to Lyngdorf czy po prostu masz dobrze ustawiony sub. Bo co tu wyjątkowego robi Lyngdorf w tej kwesti? Drugi sub zawsze robi dobrą robotę. Czasem mniej an plus czasem olbrzymi plus ale zawsze plus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 07:22 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 07:22 Lyngdorf jest dlatego bo idealnie łączy suba z kolumnami ,to znaczy zgrywa dzięki swoim możliwością,robi to płynnie ma filtry różnego stopnia i w ogóle jest lepiej połaczony sub niż np. z Denonem bez dsp i tych bajerów Sub ustawiony wedle siatki basu,ale może nie idealnie bo przewód ma 3 metry, muszę kupić dłuższy i jeszcze pokombinować Przy 2 subach kabla z 15 metrów i naprzód Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano Czwartek o 07:36 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:36 Lyngdorf tak gra, potwierdzam. Miałem go ponad rok i uważam, że to świetny wzmak, ale mocno neutralny, zwiewny, konturowy na dole. Nie będzie na nim ciepłego dołu. Może spróbuj arcama sa30? Tam dirac też powinien pomóc z integracją suba, a zagra bardziej miękko. Ewentualnie wiim ultra/minidsp i wtedy dowolna elektronika. 21 minut temu, Piotr Sonido napisał: Bo co tu wyjątkowego robi Lyngdorf w tej kwesti? Domyślam się, że filtry LP/HP i wyrównanie poziomu głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 07:57 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 07:57 (edytowany) Dopiero go kupiłem,najpierw wypożyczyłem oczywiście i byłem pod wrażeniem możliwości,już się gubię z tym wszystkim Edytowano Sobota o 06:37 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Czwartek o 08:02 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:02 @pablo11 czy masz przekonanie, że wykorzystujesz Lyngdorfa optymalnie? Tak wszystkie soki z niego wyciskasz? Może chwilka odpoczynku, a potem dalej do dzieła. Może jest ktoś, kto mógłby Cię wspomóc, o ile takiej pomocy potrzebujesz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo11 Napisano Czwartek o 08:40 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 08:40 (edytowany) Może tak być,bawiłem się trochę,ale biorąc pod uwagę jego możliwości i konfiguracji ustawień w pomieszczeniu, na pewno nie wszystko sprawdziłem,chociaż jest dużo lepiej niż wcześniej to jeszcze wiem,że mogłoby być lepiej,pewnie ,że gdyby wpadł ktoś kto się zna z "czystą głową" to można by więcej osiągnąć. W dużej większości repertuaru jest naprawdę super,jest bardzo dobrze,ale złapałem się na tym,że do starszego repertuaru,rzekłbym bardziej rozrywkowego i może nie najlepiej zrealizowanego już nie wracam,a może tak:dużo rzadziej,chyba ,że w aucie.Dziś rano zrozumiałem,że ten sprzęt nie jest bardzo uniwersalny,a raczej ukierunkowany,bo wcześniej soulu czy "szuru szuru"jazu nie słuchałem,bo jazz jest absolutnie nie mój ,a teraz mi się zdarzy,z kolei ulubiony blues brzmi dość dobrze,choć nie wszystko,żeby tak pójść w stronę miękkości leciutko dosłownie to byłoby mega uniwersalnie, oczywiście w moim odczuciu. Edytowano Sobota o 06:37 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:48 Udostępnij Napisano Sobota o 08:48 Dnia 31.10.2024 o 08:22, pablo11 napisał: Lyngdorf jest dlatego bo idealnie łączy suba z kolumnami ,to znaczy zgrywa dzięki swoim możliwością,robi to płynnie ma filtry różnego stopnia i w ogóle jest lepiej połaczony sub niż np. z Denonem bez dsp i tych bajerów Sub ustawiony wedle siatki basu,ale może nie idealnie bo przewód ma 3 metry, muszę kupić dłuższy i jeszcze pokombinować Przy 2 subach kabla z 15 metrów i naprzód ok, tylko pytałem. Dnia 31.10.2024 o 08:36, McKarmi napisał: Lyngdorf tak gra, potwierdzam. Miałem go ponad rok i uważam, że to świetny wzmak, ale mocno neutralny, zwiewny, konturowy na dole. Nie będzie na nim ciepłego dołu. zgadzam się. Nie bedzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts