Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Po 15 latach chciałbym wymienić amplituner i rozbudować kino domowe o górne głośniki atmos w związku z tym mam kilka pytań:

1.  Czy jest sens do tak małego pomieszczenia jak moje dorzucać górne głośniki? Myślałem o 5.1.2 bo na 5.1.4 raczej za mało miejsca (nie odsunę kanapy od ściany).

2.  Jaki amplitumer polecacie do mojego zestawu kolumn? Na pewno będę chciał je odsłuchać w domu więc proszę o polecenie, które są warte uwagi. 

Budżet 3000-3500 zł, ale jestem elastyczny i mogę dorzucić do 5000zł jeśli będzie warto.

Sprzęt służy głównie do kina 80% / muzyka 20% (może nawet mniej).

Mój obecny sprzęt: 

- Onkyo TX-SR577

- Klipsch F2 + B2 + C2 

- Klipsch SUB-12

1.jpg

Napisano
4 godziny temu, romeq napisał:

A jak się ma onkyo 6100 do 7100 brzmieniowo? To samo jakby porównać demona 2800h i 3800h? Różnice to głównie lepsza kalibracja? 

W Denonach jest większa, przy Onkyo to właśnie kwestia Diraca. 

Jeśli odpowiada Ci obecna barwa grania to TX-NR6100, TX-NR7100, Pioneer VSX-LX305 są dobrymi opcjami :) Denon AVR-X2800H będzie nieco ciemniejszy, podobnie AVC-X3800H. Marantz Cinema 60 jest lekko ocieplony, ale też nieco spokojniejszy w brzmieniu. Każdy z nich może się spodobać ;) W razie czego zapraszam do kontaktu. 

Napisano
9 godzin temu, Q21 napisał:

W Denonach jest większa, przy Onkyo to właśnie kwestia Diraca. 

Jeśli odpowiada Ci obecna barwa grania to TX-NR6100, TX-NR7100, Pioneer VSX-LX305 są dobrymi opcjami :) Denon AVR-X2800H będzie nieco ciemniejszy, podobnie AVC-X3800H. Marantz Cinema 60 jest lekko ocieplony, ale też nieco spokojniejszy w brzmieniu. Każdy z nich może się spodobać ;) W razie czego zapraszam do kontaktu. 

Brzmienie onkyo mi pasuje, ale z chęcią posłuchałabym czegoś np tego marantz'a. Wypożyczacie sprzęty do testów? 

Napisano
3 godziny temu, romeq napisał:

Brzmienie onkyo mi pasuje, ale z chęcią posłuchałabym czegoś np tego marantz'a. Wypożyczacie sprzęty do testów? 

Jeśli jest dostępne demo na sklepie i nie ma zaplanowanych odsłuchów to tak :) Zapraszam na PW w razie czego. 

Napisano

5.1.2

zostaw kolumny

Wymień amplituner.

Onkyo 7100 / Yamaha 6A Albo Denon X 2800

Ale wypozycz to będzie dobra droga.

Dnia 4.03.2024 o 15:33, romeq napisał:

A jak się ma onkyo 6100 do 7100 brzmieniowo? To samo jakby porównać demona 2800h i 3800h? Różnice to głównie lepsza kalibracja? 

W 6100 i 7100 różnice tworzy Dirac. Geenralnie po wyjeciu z kartonu graja podobnie.

2800 i 3800 tez.

Napisano
Dnia 6.03.2024 o 20:49, Piotr Sonido napisał:

W 6100 i 7100 różnice tworzy Dirac. Geenralnie po wyjeciu z kartonu graja podobnie.

2800 i 3800 tez.

Dirac to aż taki game changer żeby dopłacać do niego tyle siana? 🙂

Dnia 7.03.2024 o 14:30, Potpourri napisał:

...i montuj Atmosy, najlepiej do kompletu tej samej marki co reszta kolumn ale mogą być i JBLe, minimum to B-6ICWHT.

O głośnikach atmos będę myślał później, ale będę potrzebował natynkowych bo nie mam podwieszanego sufitu. 

Na początek zamówiłem denona 2800h, 600e z głośnikiem Home 150 to chyba dobra cena i głupio było nie wziąć, najwyżej sprzedam po kosztach 😉