Sandor Clegane Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dnia 18.03.2024 o 07:55, Arlekin244 napisał: Gdzie tu logika ? Kino domowe ma oddawać efekty dźwiękowe. Aby mówić o efektach, to musi być zgodność z oryginałem w skali 1:1. Jaki efekt da np ryk przelatującego odrzutowca ściszony do 60-70dB ? Pytanie retoryczne. Bardzo dobry. Ogólnie im mniejsza powierzchnia tym mniej trzeba ustawiać db na pokretle, żeby osiągnąć efekt. Mieszkam w bloku na 20m2 i zazwyczaj oglądam na głośności 65/100 i szczerze to głośniej nawet bym nie chciał, bo bym ogłuchł... Dodam także, że posiadam 2 subwoofery SVS i jeśli wszystko jest dobrze ustawione to mamy super efekty w kinie bez denerwowania sąsiadów (wiem, bo pytałem). Mam porównanie z soundbarami, bo wcześniej miałem q90r samsunga i kino daje mi dźwięk o 2 klasy lepszy, więc proszę nie zniechęcać ludzi do kina w bloku. No chyba, że to nowe budownictwo gdzie ściany są jak z kartonu to wtedy faktycznie może być problem, bo wystarczy, że człowiek głośno pierdnie i już przysyłają pismo z administracji... Bardzo współczuję ludziom, którzy mieszkają w tych patokonstrukcjach, ale jeśli to normalny blok z w miarę grubymi ścianami to śmiało można iść w kino! 1 Odpisz, cytując
Kristof Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, Sandor Clegane napisał: Bardzo dobry. Ogólnie im mniejsza powierzchnia tym mniej trzeba ustawiać db na pokretle, żeby osiągnąć efekt. Mieszkam w bloku na 20m2 i zazwyczaj oglądam na głośności 65/100 i szczerze to głośniej nawet bym nie chciał, bo bym ogłuchł... Dodam także, że posiadam 2 subwoofery SVS i jeśli wszystko jest dobrze ustawione to mamy super efekty w kinie bez denerwowania sąsiadów (wiem, bo pytałem). Mam porównanie z soundbarami, bo wcześniej miałem q90r samsunga i kino daje mi dźwięk o 2 klasy lepszy, więc proszę nie zniechęcać ludzi do kina w bloku. No chyba, że to nowe budownictwo gdzie ściany są jak z kartonu to wtedy faktycznie może być problem, bo wystarczy, że człowiek głośno pierdnie i już przysyłają pismo z administracji... Bardzo współczuję ludziom, którzy mieszkają w tych patokonstrukcjach, ale jeśli to normalny blok z w miarę grubymi ścianami to śmiało można iść w kino! Widzę, że mamy podobne warunki odsłuchowe 😉 Jeśli nie ma dzieci w domu i mam okazję do obejrzenia czegoś to też na max mocy 60/100. Przy takim metrażu oglądanie całego filmu na poziomie 70-80 nie daje aż takiej frajdy... 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts