Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

chcialbym złożyć sobie jakiś zestaw pod wymagania takie jak w tytule. 30% filmy, seriale; 70% muzyka klasyczna, jazz, blues, hard rock, czasami jakieś elektro. Te winyle to raczej za jakiś czas może więc bez presji. Nie chcę się bawić w jakąś mega rozbudowe tego zestawu i szukania co chwilę poprawek. Chciałbym mieć solidny zestaw, który będzie cieszył. Raczej jestem na początku drogi ze sprzętem muzycznym. Budżet to ~3k (mogę coś dokupić w bliskiej przyszłości).

Na początku myślałem żeby kupić Marshall Acton III lub Marshall Woburn III i jakoś to podpiać i mieć wywalone. Potem poczytałem trochę i pomyślałem, że może nie głupim pomysłem byłoby kupić Yamaha MusicCast RX-V4A lub Denon AVR-S660H, do tego jakiś zestaw głośników i elo.

I tu moje pytanie, czy ten ostatni pomysł jest ok, a jeśli tak to co do tego dokupić? Jeśli nie to chętnie poznam wasze zdanie i propozycje. 

Na koniec dodam, że wszystko będzie stało w salonie, ok. 25m2.

Napisano
1 godzinę temu, Szitynet napisał:

Cześć,

chcialbym złożyć sobie jakiś zestaw pod wymagania takie jak w tytule. 30% filmy, seriale; 70% muzyka klasyczna, jazz, blues, hard rock, czasami jakieś elektro. Te winyle to raczej za jakiś czas może więc bez presji. Nie chcę się bawić w jakąś mega rozbudowe tego zestawu i szukania co chwilę poprawek. Chciałbym mieć solidny zestaw, który będzie cieszył. Raczej jestem na początku drogi ze sprzętem muzycznym. Budżet to ~3k (mogę coś dokupić w bliskiej przyszłości).

Na początku myślałem żeby kupić Marshall Acton III lub Marshall Woburn III i jakoś to podpiać i mieć wywalone. Potem poczytałem trochę i pomyślałem, że może nie głupim pomysłem byłoby kupić Yamaha MusicCast RX-V4A lub Denon AVR-S660H, do tego jakiś zestaw głośników i elo.

I tu moje pytanie, czy ten ostatni pomysł jest ok, a jeśli tak to co do tego dokupić? Jeśli nie to chętnie poznam wasze zdanie i propozycje. 

Jeżeli głównie chcesz słuchać muzyki lepszym rozwiązaniem będzie zestaw stereo. 

Przy tym budżecie rozważ też kupno używki. 

Napisano
1 godzinę temu, Szitynet napisał:

Cześć,

Cześć

Lepszym pomysłem byłaby inwestycja w sprzęt stereofoniczny w konfiguracji 2.0. W Twoich predyspozycjach dominuje muzyka, więc połączenie z telewizorem po kablu optycznym i ciągnięcie audio z niego będzie najlepszą opcją.

Nasza propozycja:

Yamaha AS301 - https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s301-czarny.html

Indiana Line 550X - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-nota-550.html

Z pewnością zagra to lepiej a niż każdy mały głośnik BT, i każda mini wieża :) To pierwszy, poważniejszy zestaw warty odsłuchu w tym budżecie.

Napisano

Cześć, 3 tys to bardzo niewielki budżet jak na kino domowe, więc sugerowałbym też pozostanie przy sprzęcie 2.0. 

Sprawdziłbym na pewno WiiM Amp oraz Toppinga MX3s, a do tego KEF Q350, może Q Acoustics 3030i. Z podłogówek nie ma wielu możliwości, ale też coś się znajdzie ;) W tym Wilson Raptor 5.

Z gotowych zestawów sprawdziłbym Argon Audio SA1 + Forus 5 :) W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy. 

Napisano

@Szitynet W tym budżecie idź w sprzęt uzywany. Np yamaha z linku od Topów kosztuje 1600zl a tu masz uzywke za 650zl.

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-as-301-z-pilotem-CID99-IDYgS44.html

To ma Ci przedstawić co możesz mieć z nowego sprzętu a co z używanego za kwotę 3000zl. Skąd na prawdę jesteś bo że z Marsa to nie uwierzę 🙂 To ważna informacja żeby szukać sprzętu blisko miejsca zamieszkania. 

Napisano

Moim zdaniem super zestawem na początek jest Wiim Amp + Polk Audio ES20. 

Do twojego pomieszczenia pasowałyby już podłogowe ale tutaj musisz szukać w używanych w okolicy.