Stan8 Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Cześć Zakupilem kolumny podłogowe Taga Harmony Coral F-120, aktualnie są one podłączone kablami Melodika bi-Wire do amplitunera Yamaha RX-V473. W moim odczuciu słabo to gra, wydaje mi sie że ten amplituner jest po prostu za słaby dla tych kolumn. No i tutaj pytanie 🙂: Jaki amplituner polecilibyście aby te kolumny dobrze zagrały? Mam na oku amplituner ONKYO TX-NR7100 lub Onkyo TX-NR696. Ale nie wiem znowu czy te modele nie będą też za mocne… Pomieszczenie w którym jest sprzęt to otwarte poddasze 40-50m2. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Ale chcesz skompletować kino domowe czy po prostu zostajesz ze stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stan8 Napisano 20 marca Autor Udostępnij Napisano 20 marca Raczej zostaje przy stereo, może za 2-3 lata będę chciał rozbudować kino domowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca 25 minut temu, Stan8 napisał: Ale nie wiem znowu czy te modele nie będą też za mocne… 17 minut temu, Stan8 napisał: Raczej zostaje przy stereo, może za 2-3 lata będę chciał rozbudować kino domowe. Nie ma czegoś takiego jak "za mocne", szczególnie jeżeli mowa o amplitunerach KD. Jeżeli teraz masz grać w stereo to kup amplituner/wzmacniacz stereo. W podobnym budżecie urządzenia stereo oferują wyższą jakość kosztem liczby kanałów/złącz/systemów kalibracji itp. Za 2-3 lata będziesz myślał nad kinem. Pamiętaj, że czego byś nie kupił to ograniczeniem jeżeli chodzi o jakość najprawdopodobniej będą Twoje kolumny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Nie ma czegoś takiego jak za mocne. To amplitunery kinowe. To słuzy do kina. Co źle gra? DD czy DTs? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Cześć, skoro obecnie stereo i być może je rozbudujesz za kilka lat, to jednak poszedłbym we wzmacniacz stereo. Warto sprawdzić Audiolaba 6000A, Atolla IN80, Musical Fidelity M2si lub M3si One mają wejście by-pass, więc bezproblemowo podepniesz do nich amplituner KD z wyjściem pre-out. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stan8 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca A czy do wzmacniacza np. Audiolab 6000A lub 7000A będę potrzebował jeszcze końcówkę mocy aby wysterować te moje kolumny (Taga Harmony Coral F-120, 6ohm, moc RMS 165W)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Żadnych końcówek nie potrzebujesz. Wzmacniacz wystarczy. Kupiłeś te kolumny w ciemno czy odsluchiwales je gdzieś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stan8 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca 1 minutę temu, Artur Charicki napisał: Żadnych końcówek nie potrzebujesz. Wzmacniacz wystarczy. Kupiłeś te kolumny w ciemno czy odsluchiwales je gdzieś? Kupiłem w ciemno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca No cóż. Częsty błąd nowicjuszy. Wzmacniacza nie kupuj w ciemno. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu z salonów audio. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stan8 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca 1 minutę temu, Artur Charicki napisał: No cóż. Częsty błąd nowicjuszy. Wzmacniacza nie kupuj w ciemno. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu z salonów audio. Dzięki za dobre rady i pomoc 😉. Tak zrobię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Ale chwila. To jest tam reszta do kina czy nie? Czy to tylko stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts