Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Zakupilem kolumny podłogowe Taga Harmony Coral F-120, aktualnie są one podłączone kablami Melodika bi-Wire do amplitunera Yamaha RX-V473. W moim odczuciu słabo to gra, wydaje mi sie że ten amplituner jest po prostu za słaby dla tych kolumn. No i tutaj pytanie 🙂: Jaki amplituner polecilibyście aby te kolumny dobrze zagrały? Mam na oku amplituner ONKYO TX-NR7100 lub Onkyo TX-NR696. Ale nie wiem znowu czy te modele nie będą też za mocne… Pomieszczenie w którym jest sprzęt to otwarte poddasze 40-50m2. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Napisano
25 minut temu, Stan8 napisał:

Ale nie wiem znowu czy te modele nie będą też za mocne…

17 minut temu, Stan8 napisał:

Raczej zostaje przy stereo, może za 2-3 lata będę chciał rozbudować kino domowe.

Nie ma czegoś takiego jak "za mocne", szczególnie jeżeli mowa o amplitunerach KD. Jeżeli teraz masz grać w stereo to kup amplituner/wzmacniacz stereo. W podobnym budżecie urządzenia stereo oferują wyższą jakość kosztem liczby kanałów/złącz/systemów kalibracji itp. Za 2-3 lata będziesz myślał nad kinem. Pamiętaj, że czego byś nie kupił to ograniczeniem jeżeli chodzi o jakość najprawdopodobniej będą Twoje kolumny. 

Napisano

Cześć, skoro obecnie stereo i być może je rozbudujesz za kilka lat, to jednak poszedłbym we wzmacniacz stereo. Warto sprawdzić Audiolaba 6000A, Atolla IN80, Musical Fidelity M2si lub M3si :) One mają wejście by-pass, więc bezproblemowo podepniesz do nich amplituner KD z wyjściem pre-out. 

Napisano

A czy do wzmacniacza np. Audiolab 6000A lub 7000A będę potrzebował jeszcze końcówkę mocy aby wysterować te moje kolumny (Taga Harmony Coral F-120, 6ohm, moc RMS 165W)?

Napisano
1 minutę temu, Artur Charicki napisał:

Żadnych końcówek nie potrzebujesz. Wzmacniacz wystarczy. Kupiłeś te kolumny w ciemno czy odsluchiwales je gdzieś?

Kupiłem w ciemno

Napisano
1 minutę temu, Artur Charicki napisał:

No cóż. Częsty błąd nowicjuszy. Wzmacniacza nie kupuj w ciemno. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu z salonów audio. 

Dzięki za dobre rady i pomoc 😉. Tak zrobię.