jakubk Napisano 21 marca 2024 Napisano 21 marca 2024 Zwracam się do bardziej doświadczonych osób w temacie pomocy / sugestii przy wyborze Subwoofera. Wiem, że istnieje wiele innych, podobnych tematów, jednak jak wiadomo każdy ma inny system, pomieszczenie no i zastosowanie w które celuje, stąd zdecydowałem się założyć nowy temat. Kilka krótkich punktów na początek: pomieszczenie ~40m2, duża kubatura (wysokie aż do kalenicy), raczej 'pojemne' akustycznie dzięki obecności dużej ilości elementów i podłogi z drewna w załączeniu mój (nieudolny 🙃) szkic tego, jak całość jest ustawiona pozycja odsłuchowa, jak zaznaczono, znajduje się stosunkowo daleko od kolumn (ponad 5m) kolumny : Opera Quinta SE ( pasmo przenoszenia: 30Hz-30kHz ) wzmacniacz : Audio Analogue Maestro źródło : Gustard R26 zastosowanie : 98% muzyka, 2% filmy Generalnie jestem bardzo zadowolony z parametrów, charakterystyki i przede wszystkim brzmienia systemu 'w stereo'. Jest to długo wypracowywany efekt, po x-tej zmianie sprzętu. Mocno na plus. Do całości chciałem dodać subwoofer, który wspomoże podłogówki w zakresie częstotliwości, których fizycznie nie przenoszą. Od początku wyszedłem z założenia, że musi to być model, który charakteryzuje się maksymalnie dużym rozciągnięciem częstotliwości w dół pasma, co najmniej w okolice 20Hz. Subwoofer nie ma 'dublować' dobrego basu z podłogówek, ale być ustawiony z filtrem LP na częstotliwość graniczną (-3dB) tych 40-50Hz. Na chwilę obecną mam od niedawna podłączonego SVS SB-2000, który wg. specyfikacji ma -3db przy 19Hz. Pokrętło filtra jest ustawione na minimum czyli -3dB przy 50Hz, filtr 12dB/oktawę. Generalnie zgrywa się to dobrze, oceniając 'na ucho'. Aby nie robić tego w ten sposób, zdecydowałem się na zakup UMIKA. Jestem w tym zakresie (obsługa REW) kompletnie początkujący. Udało mi się zrobić pierwszą serię pomiarów, których wynik w zakresie 10-200Hz załączam. Fioletowy przebieg - kolumny + sub (na 50% volume) Niebieski przebieg - kolumny bez suba. Oczywiście głośność wzmacniacza nie ruszana Pytanie patrząc po wykresie czy sub ma dobry poziom głośności, czy jednak powinien być głośniej? Pomijam dołek 100-150 Hz, którego przyczyn będę musiał poszukać gdzieś w pomieszczeniu lub zrobić więcej pomiarów. Inna kwestia, to fakt, że jedyne porównanie jakie miałem na miejscu w domu to z REL HT1205 mk2, który jest inaczej zestrojony, grał basem jakby trochę 'wyżej' stąd nie za bardzo wpasował się w mój pomysł rozszerzenia wyłącznie najniższych częstotliwości. Wg. specyfikacji jest też mniej obszerny w dół pasma (-6dB przy 22Hz a nie -3dB dla 19Hzjak podaje SVS). I tutaj pojawia się mój dylemat co dalej. Mam wrażenie, być może mylne, że SB-2000 jest produktem odstający 'jakościowo' jak i cenowo od reszty systemu. Zastanawiam się jaki kolejny ruch będzie miał największą szansę na poprawę 'jakości' najniższej części pasma : 1. Dodanie drugiego SB-2000 koło lewej kolumny, symetrycznie względem obecnego. 2. Wymiana SVS na inną markę / model, zapewne z większym głośnikiem lub całkiem inną markę. I tutaj pytanie na co. Na forum zdecydowana większość wątków traktuje wyłącznie o SVS, RELu ewentualnie Klipschu. Pytanie jak do tego mają się np. : starsze konstrukcje B&W Paradigm (studio 15" lub nowsze też z 15" wooferem). Monitor Audio Gold W15 a może coś jeszcze innego ?🙂 Opinia, która często powtarza się na zagranicznych forach dot. droższych subów to lepszy, bardziej różnorodny i muzykalny ale mid-bass. Pytanie czy u mnie na to pasmo w ogóle powinienem zwracać uwagę ? Odpisz, cytując
77Mariusz77 Napisano 21 marca 2024 Napisano 21 marca 2024 (edytowany) Wypożyczył bym drugi , otwarty i postawił na przeciwko pierwszego. Moim zdaniem to pomieszczenie jest ogromne dla jednego suba , zwłaszcza iż chciałbyś je wypełnić tylko najniższym rejestrem poniżej kolumn. Mam 22 m2 i najwięcej wniósł trzeci , otwarty postawiony naprzeciwko. Jak i zlikwidował dołki. Mam pomieszczenie wypełnienione moim zdaniem pięknym basem przy cichym odsłuchu. Zresztą jak jest moneta na to podłącz cztery w każdym rogu pomieszczenia i zobacz czy to jest to co chciałeś. 😁 oddasz jak to jednak nie to czego chciałeś. Uważam, że lepiej wypożyczyć i spróbować cztery po czym konsekwentnie wyłączając pojedynczo sprawdzać jak ten bas brzmi . Zobaczmy co napiszą doświadczeni koledzy , sam jestem ciekaw. Edytowano 21 marca 2024 przez 77Mariusz77 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 21 marca 2024 Napisano 21 marca 2024 Cześć, warto na pewno sprawdzić z drugim subwooferem umieszczonym po przekątnej pomieszczenia. Z innych subwooferów spradziłbym na pewno nowego KEFa KC92, ma wbudowane bdb DSP, a znając niższy model to może zaczarować Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 22 marca 2024 Napisano 22 marca 2024 REL T7x albo lepiej T9x albo SVS SB3000 Lib opcja z dwoma mniejszymi subami. Będzie nawet lepiej. Odpisz, cytując
77Mariusz77 Napisano 22 marca 2024 Napisano 22 marca 2024 Ja mam dwa z wyżej wymienionych bez T7x. Zacne subwoofery, robotę robią tylko mnie zastanawia jak to by było w takiej kubaturze. Piszesz Piotr z dwoma mniejszymi a ja mam wrażenie, że one wcale duże nie są, a w tak dużym pomieszczeniu na testy bym mniejszych nawet nie rozważał. 😊 Nie wiem jakiej muzyki autor słucha ale do moich klimatów bym się nie odważył. Proponuję posłuchać zespół Not my God , nagrali trzy płyty. Bardzo lubię swoją drogą. Moim zdaniem słuchanie tego bez niskiego basu to nie słuchanie ale jak to zagra w systemie zacnie to moim zdaniem niski bas jest ogarnięty. Tylko obawiam się, że nie każda głowa to zniesie 😁 Odpisz, cytując
jakubk Napisano 22 marca 2024 Autor Napisano 22 marca 2024 Dzięki za pierwsze sugestie. Opcja z drugą sztuką była dla mnie właśnie pierwotnym 'odruchem'. Jeszcze nie zamówiłem tylko dlatego, że zawiesiłem się nad pytaniem czy sub z większym wooferem, droższy model od KEF, Paradigm czy MA pokaże coś więcej jakościowo w tym mocno ograniczonym zakresie najniższej części pasma. REL seria T fajna sprawa, mocno nad tym myślałem ze względu na wzmacniacz w klasie AB, ale z kolei mają ten problem, że nie chcą za nisko schodzić 🫠 Do zestawu podstawki + sub to OK, ale u mnie jak widać po wykresie podłogówki długo 'walczą' jeśli chodzi o rozciągnięcie. Na pewno sub z 15" membraną da te kilka Hz w dół i większy SPL. Zakładam, że jeśli miało by zostać SVS, to zawsze 2xSB2000 będzie lepiej niż 1xSB3000. 2 Odpisz, cytując
stereo-typ Napisano 23 marca 2024 Napisano 23 marca 2024 Zaskakująco duża jest różnica na korzyść dwóch mniejszych subów vs jednego większego. Miałem okazję testować urządzenia Rel-a i dla dobrego stereo lepiej wypadały np. 2xt5 lub 2xt7 niż jeden Rel z serii S. Mówiąc o dobrych subach, są mało rozreklamowane ale naprawdę dobre brzmienie oferują JL Audio np. D110. Nie są tanie ale potrafią dużo. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts