Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czesc,

poszukuję amplitunera wielokanalowego, ktory bez zewnetrznej koncowki mocy obsluzy uklad 7.2.2 lub 7.4.2. W miare mozliwosci poprosze o kilka modeli bez Marantza, bo bede szukal uzywki (kwestia wizualna). Budzet w uzywkach do 4000 zl?

Chcialbym kupic najlepiej juz uzywany sprzet, zeby zmniejszyc wydatek, ale 4k, dolby atmos i wyjscie pre-amp na sprawdzenie innych frontow ktore uzywam do stereo w konfiguracji kinowej.

Amplituner ma byc wylacznie do filmow i gier, tor stereo mnie nie interesuje w tym wypadku, bo do tego mam inny zestaw vintage audio.

pogubilem sie w tym ze niektorzy producenci w specyfikacji czy opisie podaja wyzsza liczbe kanalow (z udzielem dodatkowej koncowki mocy) oraz w tym, ze na tylnych panelach czasem wyjscia subwoofera sa tylko w sekcjach oznaczonych jako pre-amp…

Moje subwoofery nie maja ustawien gain (KEF HTB2).

dzieki za wsparcie

Napisano

Dzieki Butler, a 7.4.2?

zastanawia mnie jak regulowac subwoofery, ktore podpina sie do wejsc w sekcji preout (czesto nie ma innych), czytam jest potrzebny jakis dodatkowy wzmacniacz albo inny sprzet?

i czy jezeli na panelu tylnym nie ma innych poza tymi w sekcji preout, to czy amplituner je ogarnia czy nie. Co do nowych sprzetow, to w sklepach ludzie podpowiedza, ale o starszych wogole nie chca rozmawiac… :(

np Arcam avr550 albo avr850 - w opisie jest podane, ze obsluguje 1 sub, a do wejscia preout mozna podlaczyc drugi, ale sugeruja dodatkowy procesor DSP, zeby ustawic nim ew opoznienia… tymczasem oba gniazda sa w sekcji preout :/ 

Napisano

Mój Denon serii 4 ogarnia dwa suby niezależnie, ma dwa wyjścia preout sub out i w trakcie kalibracji mam je oddzielnie. Ale z podpięciem 4 nie miałbym kłopotu, kalibrował bym je w parach. Suby w obecnych czasach to konstrukcje aktywne a więc mają wzmacniacz zintegrowany. Czasy wmacniaczy subów w amplitunerach dawno minęły.

Jeżeli amp nie ma wyjścia na sub (ojoj, jakiś dziadek), to szukasz suba z wejściem wysokopoziomowym i "kradniesz" dźwięk z wyjść głośnikowych na kolumny przednie. Takie rozwiązanie częściej występują w systemach stereo, tu faktycznie nie każdy wzmak ma sub out.

Jeśli chodzi o podłączenie wielu subów przy ampie obsługującym tylko jedną sztukę to warto zrobić sobie podczas instalacji pomiary Umikiem i za pomocą REV analizować wyniki. Warto przy tym mieć suba z systemem DSP.

Napisano (edytowany)

Dzieki Maciek :)

Butler - chyba nie rozumiem za bardzo Twojej rady :D niemniej prwnie jak juz zestaw stanie, to bede chcial wynajac kogos do ustawienia tego.

sam wywnioskowalem ze podpinajac suby aktywne do gniazd w peamp one zagraja, ale info w instrukcji Arcama ze potrzebny jest wtedy dodatkowy sprzet do ich kalibracji wzbudzil moje obawy - jak je skalibrowac wtedy…

a suby sa bez DSP, maja tylko wyjscie RCA i kabel zasilajacy.

moge ewentualnie wymienic je na Tannoy ts2.8 (swoja droga ciekawe ktore beda lepsze), ale te tez nie maja DSP z tego co wiem - o ile dsp oznacza regulacje w samym subwooferze

Edytowano przez LWiecz01
Napisano

Kalibracja Audyssey w Denon wszystko skalibruje . Musisz tylko wybrać konfigurację głośników , ile subów i jaki kodek ( to pokaże menu na tv - układ głośników)

Dokładniej z czasem można , to zrobić wykupując apke Audyssey. Jest tam więcej możliwości kalibracyjnych . Ale , to dopiero jak będziesz potrzebował bardziej się w to bawić .

Napisano (edytowany)
49 minut temu, LWiecz01 napisał:

sam wywnioskowalem ze podpinajac suby aktywne do gniazd w peamp one zagraja, ale info w instrukcji Arcama ze potrzebny jest wtedy dodatkowy sprzet do ich kalibracji wzbudzil moje obawy - jak je skalibrowac wtedy…

a) na ucho :D

b) Mikrofon UMIK-1 oraz aplikacja REW

IMG-STAGELINE-UMIK-1.jpg

REW = Room EQ Wizard

https://www.minidsp.com/applications/acoustic-measurements/umik-1-setup-with-rew

49 minut temu, LWiecz01 napisał:

Butler - chyba nie rozumiem za bardzo Twojej rady

Czasem sprawy oczywiste dla mnie mogą być trochę zawiłe dla osoby nieobeznanej z tematem. Dodając do tego moje "zdolności" oratorskie i mamy to co mamy :D

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)

No ostatnio widze i czytam ze wszyscy pisza i mowia o Dirac i ze wszystko co wczesniej to sie do niczego nie nadaje…

Butler - tego REW nie widze na Apple Store…? Czy to tylko pod Windows albo Androidy? Jaka appka pod Apple?

to ja poprosze jeszcze polecajki pod to 7.2.4 poza Denon 6500 :) sprzetu szukam nie tylko w Pl, ale tez w Europie i UK. Dlatego wpisalem do 4000 zl bo za tyle to mozna wyrwac nawet Onkyo TX-RZ3100 uzywane…

dla jasnosci odtwarzacz ktory juz jest to Oppo 203, a glosniki do kina zestaw KEF HTS5001.2 - wszystkie takie same z ew opcja innych na front z mojego zestawu stereo. Ale te juz chyba nic nie powiedza Wam za bardzo bo to dziadki 50-letnie ;) chyba ze zakladam, ze tu tylko towarzystwo co lubi nowe ;) (Dahlquist DQ-10 podlaczone do amplitunera Sansui 9090). Powierzchnia do odsluchu jakies 3x4m plus dodatkowe kolejne 50m2 otwartej przestrzeni za i obok.

Edytowano przez LWiecz01
Napisano
3 godziny temu, LWiecz01 napisał:

Powierzchnia do odsluchu jakies 3x4m plus dodatkowe kolejne 50m2 otwartej przestrzeni za i obok.

Koniecznie zadbaj o mocne subwoofery jeżeli chcesz poczuć ścieżkę LFE w kinie. 50 metrów to spore wyzwanie dla budżetu w tym przypadku.

Napisano

Butler - tego REW nie widze na Apple Store…? Czy to tylko pod Windows albo Androidy? Jaka appka pod Apple?

Na kompie to instalujesz. WIN, MAC, albo Liinux https://www.roomeqwizard.com/

No ostatnio widze i czytam ze wszyscy pisza i mowia o Dirac i ze wszystko co wczesniej to sie do niczego nie nadaje…

Bo to system korekcji dający duży krok w przód zarezerwowany do tej pory tylko dla wysokiej klasy urządzeń.

Napisano
8 godzin temu, PanKlor napisał:

Koniecznie zadbaj o mocne subwoofery jeżeli chcesz poczuć ścieżkę LFE w kinie. 50 metrów to spore wyzwanie dla budżetu w tym przypadku.

Hej, ale mowimy tu tylko o amplitunerze w podanej kwocie ;) reszta juz jest choc moge zmienic suby na te Tannoy ts 2.8

Napisano
55 minut temu, LWiecz01 napisał:

Hej, ale mowimy tu tylko o amplitunerze w podanej kwocie ;) reszta juz jest choc moge zmienic suby na te Tannoy ts 2.8

Zauważyłem ale subwoofery które zbudują odpowiednie ciśnienie w takiej kubaturze będą kosztowały po kilka tysięcy za sztukę. Możesz próbować budować samemu jak masz o tym pojęcie. Bedzie z pewnością taniej.

Napisano
5 minut temu, maciek72 napisał:

Ale także bym demonizował , że muszą to być , to SVS 16 Ultra

Ma być sub ( 2 mniejsze ) i centralny 

Przecież napisałem kilka kPLN za sztukę a nie kilkanaście 😛 Coś pokroju 2xRP1200SW np. już powinno być ok. Im większe tym lepiej 😉

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Fajne suby w stereo. Ale nie do kina. Nie do pomieszczenia 50metrów. Ten subwoofer lub tez i dwa nie dadzą rady w takiej przestrzeni.

Piotr, ale piszesz o KEF czy o Tannoy?

Wstawiłbym to, odpalił i zobaczymy jak obie poradzi. W razie czego odczekam jakiś czas i zamienię na jakieś fajne RELe

Myślę, że ta przestrzeń jest na tyle "pogibana", że cokolwiek weźmiemy, to nie zrobi tam ciśnienia :)

NA obrazku załączonym to jest jakaś połowa przestrzeni, która ciągnie się w prawą stronę od kanapy i stołu za nią, a tam są jeszcze schody na górę otwarte...

IMG_3366.JPG

Napisano
1 godzinę temu, LWiecz01 napisał:

W razie czego odczekam jakiś czas i zamienię na jakieś fajne RELe

Jak masz gdzie postawić to nie zmieniaj od razu. Dokup jakiś jeden porządny i spróbuj to wystroić. Może okazać się, że będzie OK. 3 subwofery to dalej lepiej niż 2 😉 

Napisano
4 minuty temu, PanKlor napisał:

Jak masz gdzie postawić to nie zmieniaj od razu. Dokup jakiś jeden porządny i spróbuj to wystroić. Może okazać się, że będzie OK. 3 subwofery to dalej lepiej niż 2 😉 

Na razie mam jeden a drugi mialem dokupic, bo nyslalem, ze musza byc takie same. Dlatego pytalem o zmiane na tego Tannoya, bo moge sprzedac ten ktory mam i kupic inny ;)

czyli rozumiem, ze aiby nie musza byc jednakowe?

Napisano
Przed chwilą, LWiecz01 napisał:

czyli rozumiem, ze aiby nie musza byc jednakowe?

W tym wypadku nie muszą. Oczywiście jest sens używania identycznych (szczególnie w symetrycznych układach typu Weltiego albo SBA/DBA) bo wtedy dużo łatwiej to dostroić. Ty masz normalne pomieszczenie mieszkalne więc to i tak będzie trochę loteria, trochę zgaduj zgadula. Na pewno przyda się w tym celu UMIK-1 + REW. Przydałby się też sub z DSP (np. SVS albo podobny). 

Napisano

No dobrze, ale wracam ponownie do pytania - jaki Amp :D

Bo może nie warto budować przednich surroundów i 4 atmosów i zrobić 5.2.2, albo wybrać 4 atmosy w zamian za przednie surround (5.2.4) i będzie równie dobrze, a w zamian za to mieć sprzęt, który to lepiej pociągnie?

Bardzo mi nawijało kilka osób makaron na uszy Arcamem np. i taka 850 albo nawet 550, ew. późniejsze dołożenie jakiegoś starszego, żeby podłączyć więcej głośników∑ czy subów...

Napisano
17 minut temu, LWiecz01 napisał:

No dobrze, ale wracam ponownie do pytania - jaki Amp :D

Ale przecież już dostałeś propozycję - Denony seri X3700/3800 lub wyższe, Pioneer LX305. Z Denonami zrobisz i 7.x.4 po dodaniu końcówki mocy. Osobiście kupiłbym jak najnowszy amplituner żeby jak najdłużej pozostawał aktualny. 

Napisano
8 minut temu, PanKlor napisał:

Ale przecież już dostałeś propozycję - Denony seri X3700/3800 lub wyższe, Pioneer LX305. Z Denonami zrobisz i 7.x.4 po dodaniu końcówki mocy. Osobiście kupiłbym jak najnowszy amplituner żeby jak najdłużej pozostawał aktualny. 

Tak i bardzo za nie dziekuje. Czekam jeszcze na jakies propozycje ze stajni Onkyo, moze jakies Arcamy :)