Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Pomieszczenie:

Pomieszczenie ponad 30m2 w prostokącie. Odległość między kolumnami 2.5m odległość słuchania...około 4m. 

Czego oczekuje:

Dobrego audio gatunki różne (jazz, blues rock czasem i elektronika więc bardzo uniwersalnego)😀 . Unormowania i ogarnięcia focal arii 926... Czasem możliwość odtwarzania audio z filmów więc integracja z telewizorem (mam dekoder Vectry, tv z optykiem) mile widziana (HDMI arc ?). Fajnie by było jak by włączał się automatycznie po włączeniu tv(nie znoszę 10 pilotów). Chciałbym odtwarzać z tabletu/telefonu ale osobny streamery wchodzi w grę. Często słucham po prostu radia więc możliwość odtwarzania bez dodatkowych elementów (kupowania tunera itp). Może kiedyś pomyślę o gramofonie ale to jest najmniejszy problem.

Co biorę pod uwagę:

-CXA81 (ten sprzęt słuchałem z tymi kolumnami) gra przyzwoicie brakowało mi momentami basu ale jazz blues brzmiał jak na moje ucho ładnie. Na minus (brak HDMI arc) i potrzeba zakupu streamera. No i brak tego basu...choć ma sub out więc teoretycznie można dokupić w razie ostatecznosci. Wygląd w miarę ok. 

-hegel 95 ...dużo czytałem o tym sprzęcie ale nie słuchałem. Nie wiem czy będzie to grało ok... Dużo opinii aptecznego brzmienia 

-nad c389 albo c3050 tu niby najwięcej ciepłego ożywionego brzmienia niby można uzyskać 

- coś allin-one  naim Unity atom albo Cambridge Evo 75 choć nie słuchałem tego i po drugie z przekonania uważam modułowość zaletą niż wada (jedynie z praktycznych wad zajmuje to więcej miejsca) 

Dodam jeszcze że aktualnie słuchałem przez chwilę tych kolumn z sansui au d7 ...testy po zakupie 😆. I było ok myślałem również o czymś vintage jak sansui g7000 ale brak trochę nowoczesności i chyba odpuszczę temat i pójdę w kierunku czegoś nowego.

O czym jeszcze powinienem pomyśleć ?

Jak wasze opinie...póki co Ide w kierunku cxa 81

Edytowano przez Oberon
Napisano

Masz dość duży rozstrzał cenowy w tych produktach, dlatego też ciężko je porównać jakościowo. O ile Cambridge CXA81 to bardzo fajny wzmacniacz i często go sami polecamy o tyle z Arii pełni potencjału według mnie nie jest w stanie wyciągnąć. Atom już może powoli sprostać temu zadaniu, ewentualnie możesz rozważyć jeszcze Vincet SV-228, który jest nieco łagodniejszy od SV-237 ale do Twojej dość szerokiej bazy muzyki jakiej słuchasz powinien być lepszym wyborem. Do rozważenia jeszcze Lyndorf TDAI-1120 z urządzeń all in one, tutaj jedynie sukces zależeć będzie od tego w jakim wydaniu lubisz muzykę rock. 

Napisano

Ok zamówiłem audiolaba 7000a. Cena i opinie zadecydowały. Za niewiele ponad 3 tys zł nówkę sztukę zamówiłem więc myślę że nawet jak się okaże nie taki wiele stratny nie będę.

Dzięki są rady 

Napisano
1 godzinę temu, Oberon napisał:

Ok zamówiłem audiolaba 7000a. Cena i opinie zadecydowały. Za niewiele ponad 3 tys zł nówkę sztukę zamówiłem więc myślę że nawet jak się okaże nie taki wiele stratny nie będę.

Dzięki są rady 

7000A czy 6000A?

To -50%. Faktycznie nowy?

Gdzieś to dorwał taką cenę?

Napisano (edytowany)

Jak stały przez parę dni jak się do niego przymierzałem to jak wrzuciłem na forum od razu się rozeszły 😀 ciekawe ile na o lxie się pojawi

Mój czarny ma przyjść we wtorek to zobaczymy ..przesyłka już ruszyła 🍻

Edytowano przez Oberon
Napisano
Dnia 3.04.2024 o 21:22, Oberon napisał:

Tak nowy(dopytywałem ich czy nie jakieś zwroty czy outlety i nic z tych rzeczy)... 7000a fakt nie polska dystrybucja bo dania ale w razie czego to jakoś go dostarczę (robię dla duńskiej firmy)

hifi-freaks.dk

https://hifi-freaks.dk/products/audiolab-7000a

mi się udało wyrwać czarnego ...zostały srebrne

No powiem Ci że sztos to mało.

Wrzucaj takie okazje do działu okazji na tym forum!

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No powiem Ci że sztos to mało.

Wrzucaj takie okazje do działu okazji na tym forum!

Wiem dlatego długo się nie zastanawiałem...1dzien w sumie nim kasa na revoluta wpłynęła (a i wtedy tempo opróżniania magazynu było powolne...1czarny zniknal tylko) . W pl najtaniej znalazłem za 5900 a tu wyszło mnie z przesyłką 3100zl . Jeśli wszystko będzie ok to w sumie żałuję teraz , że nie wziąłem 2 dodatkowo na handel 😁.

A całkiem przypadkiem na to wpadłem bo jak robię na VPN to mi wszystko łącznie z reklamami wyświetla duńskie 🤣

W sumie arie też kupiłem okazyjnie bo wchodziły teraz  arie nowe więc zestaw za 6 koła ...wygląda na to że w poniżej 10 można mieć fajny zestaw👍

Napisano
Dnia 5.04.2024 o 21:54, Oberon napisał:

Wiem dlatego długo się nie zastanawiałem...1dzien w sumie nim kasa na revoluta wpłynęła (a i wtedy tempo opróżniania magazynu było powolne...1czarny zniknal tylko) . W pl najtaniej znalazłem za 5900 a tu wyszło mnie z przesyłką 3100zl . Jeśli wszystko będzie ok to w sumie żałuję teraz , że nie wziąłem 2 dodatkowo na handel 😁.

A całkiem przypadkiem na to wpadłem bo jak robię na VPN to mi wszystko łącznie z reklamami wyświetla duńskie 🤣

W sumie arie też kupiłem okazyjnie bo wchodziły teraz  arie nowe więc zestaw za 6 koła ...wygląda na to że w poniżej 10 można mieć fajny zestaw👍

Bierz bierz. Focale u nas z Francji chodza na handel :) Audiolaby też mogą.

3 godziny temu, Oberon napisał:

Dotarł. Oryginalnie zapakowany wszystko cacy

1712662181584880214101435613839.jpg

Złoto ! Nie interes! :)

Napisano

Już rozeszły się ale inne audiolaby też mają w fajnych cenach taki 9000a w fajnej też cenie jest/był. W sumie focale też z Francji ściągałem i wyszły mnie koło 6400 za parę...a to cena 1kolumny w pl 🙈🙉Ja już po ozenieniu z focalami moimi i powiem szczerze że jest fajnie.troche bas ożył fakt ale trochę górę uspokoiło to akurat wydaje mi się trochę na minus w przypadku bluesa/jazzu. Mały poręczny wyświetlacz na plus w porównaniu z CA no i HDMI arc ...super sprawa. Generalnie nie żałuję

Napisano
Dnia 9.04.2024 o 20:47, Oberon napisał:

Już rozeszły się ale inne audiolaby też mają w fajnych cenach taki 9000a w fajnej też cenie jest/był. W sumie focale też z Francji ściągałem i wyszły mnie koło 6400 za parę...a to cena 1kolumny w pl 🙈🙉Ja już po ozenieniu z focalami moimi i powiem szczerze że jest fajnie.troche bas ożył fakt ale trochę górę uspokoiło to akurat wydaje mi się trochę na minus w przypadku bluesa/jazzu. Mały poręczny wyświetlacz na plus w porównaniu z CA no i HDMI arc ...super sprawa. Generalnie nie żałuję

Wrzucaj u nas w dziale. Jest temat od tego.

Focale z Francji i UK już znamy :)

No w Polsce niesyety cena na te produkty jest żartobliwa.

9 godzin temu, Oberon napisał:

Już się pojawiły hahahaha

17128256317046973397447763378952.jpg

HAHAHA :D