Michał38 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia Witam wszystkich. Chciałbym wymienić w tytułowym gramofonie wkładke ze sferyczną igłą,na chwile obecną mam tam zamontowaną wkładke dns 239. Czy wkładka jasmine m2 bedzie pasowała i grała dobrze na tym sprzęcie?. Dodam że antyskating tego gramofonu jest ustawiony na stałe na 2.5 a dedykowany nacisk wkładki jasmine m2 wynosi 2.5g. Z góry dziekuje za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andino Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia Jeśli nacisk wkładki Jasmine M2 wynosi 2.5g, a antyskating jest ustawiony na 2.5, to teoretycznie powinno być wszystko w porządku. Jednakże, warto być ostrożnym i sprawdzić, czy wkładka będzie odpowiednio pasować do tytułowego gramofonu. Może warto poszukać opinii innych użytkowników, którzy mieli do czynienia z podobnymi zmianami. Warto też zwrócić uwagę na ewentualne różnice w brzmieniu między wkładkami. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć odpowiedź i dopasować właściwą wkładkę do swojego sprzętu! 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia W tym Dualu da się ustawić siłę nacisku? Jeżeli nie ma możliwości tej regulacji, to raczej bym nie zmieniał wkładki (ewentualnie samą igłę). Jeżeli chcesz zrobić krok do przodu w kwestii jakości dźwięku, to raczej pomyślałbym o poszukaniu innego gramofonu (niestety). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia (edytowany) Audio Autonomy no właśnie w tym modelu nie da sie ustawić siły nacisku bo cieżarek na końcu ramienia jest zamontowany na stałe. Tak samo antyskating jest ustawiony na stale 2.5 i jest nie regulowalny. Chodzi o to że mam problem taki że czasem,zwłaszcza bliżej końca płyty igła wyskakuje z rowka i odtwarza cały czas ten sam kawałek utworu. Edytowano 17 kwietnia przez Michał38 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia 40 minut temu, Michał38 napisał: właśnie w tym modelu nie da sie ustawić siły nacisku bo cieżarek na końcu ramienia jest zamontowany na stałe. Tak samo antyskating jest ustawiony na stale Nie wierzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia Tomek4446 no niestety ale to prawda. Moge zwiekszyć siłę docisku igły jedynie poprzez przesuniecie wkladki do przodu w headshellu na prowadnicach lub zastosować cięższą wkładke. Tak to wygląda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2 minuty temu, Michał38 napisał: no niestety ale to prawda. Wiem , że nie kopię się leżącego ..... ale to kiedy go kopać ? Zwiększenie siły nacisku to nie problem , można zastosować ciężarek na headshellu. Problem jest z antuscatingiem. Nie rób tego co piszesz , czyli przesunięcie wkładki. Dla tego ramienia overhang wynosi 19 mm i taki ma być. Igła wkładki zatem musi być 19 mm za trzpieniem. Nic nie kombinuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 8 minut temu, tomek4446 napisał: Wiem , że nie kopię się leżącego ..... ale to kiedy go kopać ? Zwiększenie siły nacisku to nie problem , można zastosować ciężarek na headshellu. Problem jest z antuscatingiem. Nie rób tego co piszesz , czyli przesunięcie wkładki. Dla tego ramienia overhang wynosi 19 mm i taki ma być. Igła wkładki zatem musi być 19 mm za trzpieniem. Nic nie kombinuj. Rozumiem. Tylko podpowiedz mi w jakim położeniu ma być ramie w stosunku do trzpienia by zmierzyć te 19mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia 8 minut temu, Michał38 napisał: Tylko podpowiedz mi w jakim położeniu ma być ramie w stosunku do trzpienia by zmierzyć te 19mm. Masz jakiś szablon do ustawiania toru prowadzenia igły ? Nie , ważne . Możesz wziąć kawałek papieru , zrobić otwór na trzpień / środek talerza/ i zaznaczyć ołówkiem na papierze od tego środka 19 mm. Potem ustawiasz ramię tak , by jego oś była w linii ze środkiem talerza / trzpieniem/. Ustawiasz tak wkładkę na śrubkach headshella , by igła była idealnie na zaznaczonych 19 mm. Tak na szybko , tak to wyglądało na moim poprzednim drapaku , miałem overhang 17 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia A tak w obecnym 15 mm. overhang Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 1 minutę temu, tomek4446 napisał: A tak w obecnym 15 mm. overhang Dziekuje Ci bardzo🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 kwietnia Udostępnij Napisano 17 kwietnia 7 minut temu, Michał38 napisał: Dziekuje Ci bardzo Jeszcze aby Cię dobić W Polsce podają dla twojego ramienia overhang 19 mm , w Niemczech 19,5 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 13 minut temu, tomek4446 napisał: Jeszcze aby Cię dobić W Polsce podają dla twojego ramienia overhang 19 mm , w Niemczech 19,5 mm. Mieszkamy w Polsce wiec to co mowia Niemcy to niech sobie mowią🙂. Biore sie zaraz za robienie szablonu i 19 mm bedzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 17 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia Niestety igła jak przeskakiwała tak dalej przeskakuje,zwłaszcza po przekroczeniu połowy płyty. Zobaczymy jak sie bedzie sprawować na nowej Jasmine,ale to musze poczekać aż przyjdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 kwietnia Udostępnij Napisano 18 kwietnia 14 godzin temu, Michał38 napisał: Niestety igła jak przeskakiwała tak dalej przeskakuje,zwłaszcza po przekroczeniu połowy płyty. A nie mógłbyś go np. sprzedać lub coś ? Bez możliwości ustawienia siły nacisku i antyscatingu zawsze będziesz miał z nim problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 18 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2 godziny temu, tomek4446 napisał: A nie mógłbyś go np. sprzedać lub coś ? Bez możliwości ustawienia siły nacisku i antyscatingu zawsze będziesz miał z nim problem. Uczynie to jeśli po założeniu nowej wkładki z igłą Jasmine nic sie nie zmieni. Dzis mi przyszła nowa wkładka,zobaczymy. Jeśli bedzie to samo to gramofon pojdzie do ludzi a nową wkładke zachowam dla innego drapaka🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 19 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia Wkładka założona. Ale jak sie okazało waży mniej niż moja stara wkładka. Stara waży 4.98g a jasmine 4.19g. No i docisk wyszedl na wadze 0.98g 🙂. Bede musiał dociążyć headshell zeby chociaz te 2.5 g były i zobaczymy jak to zagra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 19 kwietnia Udostępnij Napisano 19 kwietnia 4 godziny temu, Michał38 napisał: Stara waży 4.98g a jasmine 4.19g No czytając ten wątek też o tym pomyślałem. Takie pytanie z gatunku oczywistych - sprawdzałeś nacisk na wadze? I drugie z tego gatunku- czy ramie bez oporów chodzi w całym zakresie swojej pracy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał38 Napisano 21 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 21 kwietnia Dnia 19.04.2024 o 15:47, Chilli napisał: No czytając ten wątek też o tym pomyślałem. Takie pytanie z gatunku oczywistych - sprawdzałeś nacisk na wadze? I drugie z tego gatunku- czy ramie bez oporów chodzi w całym zakresie swojej pracy? Dociążyłem wkładke i nacisk wynosi 2,25 g i gra suuuper🙂. Igła nie przeskakuje,jest teraz ok. Tylko ramie podczas startu i ustawianiu sie na pole startowe płyty coś zaczeło chrupać i czasem zdarzy mu sie powrócić spowrotem na podpórke 😳 Jeszcze co zauwaźyłem to jak uniose ramie przełącznikiem i przesune je np na środek płyty to nie zostaje w miejscu tylko powoli ściąga je w kierunku na zewnątrz płyty,czy to normalne zjawisko?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 28 minut temu, Michał38 napisał: to nie zostaje w miejscu tylko powoli ściąga je w kierunku na zewnątrz płyty,czy to normalne zjawisko?. Nie . to źle ustawiony antyscating. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 9 maja Udostępnij Napisano 9 maja Sorry, ale byłoby mi szkoda kłaść płyty na ten wynalazek... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 10 maja Udostępnij Napisano 10 maja Próba osiągnięcia lepszego dźwięku na tym DUAL-u to jak próba przerabiania Syrenki na samochód wyścigowy. Trzeba wymienić wszystko, łącznie z karoserią, zostawić tylko znaczek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts