Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy ustawienie na zoltych rombach glosnikow sufitowych ma sens? Beda cofniete wzgledem kanapy. Efekt jest warty montazu czy bedzie to srednio dzialac?

Glosniki w typie jak na zalaczniku.

Nie chce sie bawic w montaz osobnych idealnie na kanapie. Zona bedzie mi potem marudzic, ze sufit jej sie nie podoba.

Czerwonymi strzalkami zaznaczone sa glosniki 5.1. Ten za fotelem jest odsloniety dla kanapy.

IMG_6880.JPEG

IMG_6881.JPEG

Zrzut ekranu 2024-04-22 114850.png

Napisano (edytowany)

Kanapa 0,5m do przodu i rób 5.1.4. Wtedy instalacyjne Atmosy dasz w suficie podwieszanym jedną pare z przodu i jedną z tyłu. Patrząc z boku i za punkt odniesienia majac ucho widza na kanapie, sprawdź gdzie wypadną głośniki trzymając się kąta 45 stopni +-10.

Edytowano przez Butler
Napisano
7 minut temu, Butler napisał:

Tylko ten ampli w szafce... o Panie. Prosisz się o kłopoty. Tak nie można ABSOLUTNIE robić. No chyba że mnie zaskoczysz i napiszesz że masz tam wentylację ;) 

Poczuj sie zaskoczony :) Z tylu 2 otwory 120mm z wolno chodzącymi wiatrakami, nad ampli termometr ktory zalacza wiatraki powyzej 35C.

Napisano (edytowany)
6 minut temu, LukeWookiee napisał:

Z tylu 2 otwory 120mm z wolno chodzącymi wiatrakami, nad ampli termometr ktory zalacza wiatraki powyzej 35C.

Wszystko dobrze i gratuluję świadomości... a te wiatraki to skąd biorą powietrze? Przód wygląda na mocno zabudowany. O górze/dole nie wspominasz. Z tyłu szafka dosunięta do ściany. Obawiam się, że efektywność tego chłodzenia jest znikoma.

Nie wiem czy wiesz ale amplitunery posiadają aktywne chłodzenie w środku (wiatraki) i zalecenia w instrukcji odnośnie miejsca z każdej strony mają na celu zapewnienie, że te wiatraki będą miał co pompować.  

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Teraz te romby są ustawione źle.

Ta lewa kolumna jest tak wciśnięta w róg.

Rozumiem że jest odcieta na 80/100 Hz ale mimo wszystko nie buduje przestrzeni jak powinna.

Zmień ją miejscem z regałem.

@Butler Jak wpomnałem kiedyś. Ty musisz napisać poradnik instalacji i montażu kina.

wiem że to jest na stronie Dolby ale jak widzisz tego typu tematy są 2-3 w tygodniu :)

Mogę pomóc jak chcesz. @PanKlor też pewnie doda coś od siebie. Może wspolnymi siłami uda sięto jakoś zmyślnie napisac zeby odsyłać poźniej do jednego głównego tematu?

Amplituner w szafce to dla niego zgon. Tam jest 1 cm chociaż? Jakim cudem on sięnie gasi. Może zabezpieczenie już padło.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 23.04.2024 o 08:41, Piotr Sonido napisał:

Teraz te romby są ustawione źle.

Ta lewa kolumna jest tak wciśnięta w róg.

Rozumiem że jest odcieta na 80/100 Hz ale mimo wszystko nie buduje przestrzeni jak powinna.

Zmień ją miejscem z regałem.

@Butler Jak wpomnałem kiedyś. Ty musisz napisać poradnik instalacji i montażu kina.

wiem że to jest na stronie Dolby ale jak widzisz tego typu tematy są 2-3 w tygodniu :)

Mogę pomóc jak chcesz. @PanKlor też pewnie doda coś od siebie. Może wspolnymi siłami uda sięto jakoś zmyślnie napisac zeby odsyłać poźniej do jednego głównego tematu?

Amplituner w szafce to dla niego zgon. Tam jest 1 cm chociaż? Jakim cudem on sięnie gasi. Może zabezpieczenie już padło.

Tak z ciekawosci. Wszystko lepiej odciac na 80 czy inaczej dla sorround i centralnego?

Napisano
36 minut temu, LukeWookiee napisał:

Tak z ciekawosci. Wszystko lepiej odciac na 80 czy inaczej dla sorround i centralnego?

Punkt wyjścia to wszystko na 80Hz. Ale możesz kombinować, może podpasuje Ci coś inaczej.

Napisano
Dnia 4.05.2024 o 00:54, LukeWookiee napisał:

Kwestia ich wielkości. Ale dał bym na 80 i sprawdzał. Potem center na 60 i zobaczył.

Ale 80 jest git.

Dnia 4.05.2024 o 07:59, AutoPirat napisał:

W górze zrobisz 2, to będzie jak stereo. 4 tworzą efekt przestrzeni. 

Chwila. Mówimy o 5.1.2? Ta dwójka tam to stereo?

Napisano
36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chwila. Mówimy o 5.1.2? Ta dwójka tam to stereo?

Nie :) ...to tylko takie porównanie. Ostatnio przemyślałem temat Stereo vs Dolby (+atmos), bo słucham, ...w skrócie źródła pozorne vs rzeczywiste, ...i z tego do tego, ...no wiesz :) ...eh, za duży OT się znowu zrobi, nie ważne.

Napisano
29 minut temu, AutoPirat napisał:

Nie :) ...to tylko takie porównanie. Ostatnio przemyślałem temat Stereo vs Dolby (+atmos), bo słucham, ...w skrócie źródła pozorne vs rzeczywiste, ...i z tego do tego, ...no wiesz :) ...eh, za duży OT się znowu zrobi, nie ważne.

Takie lekkie porównanie. Bo te dwa Atmosy pracują tylko w parze z resztą tworząc wspomnianą przestrzeń. Nie pracują same aby budowac stereo. Ależ to by musiało licho grac.

OT są potrzebne kiedy właściwy temat jest wyczerpany. Tak zyją fora. Na rozmowach użytkowników. A czy w tamcie czy nie to już sprawa drugorzędna.

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

OT są potrzebne kiedy właściwy temat jest wyczerpany. Tak zyją fora. Na rozmowach użytkowników. A czy w tamcie czy nie to już sprawa drugorzędna.

Długi weekend, na dodatek dręczył mnie znowu pewien nie za bardzo empatyczny troll. Ja mam na razie dość OT :)  ...innym razem.