Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

W nowym domu planuję salon 40m2 z kinem domowym Atmos. Większość filmy, sporadycznie muza. Kanapa odsłuchowa na środku, TV pod ścianą. Konsola PS5.

Posiadam od lat JBL seria ES:

Front: ES 80
Surround: ES20
Central: ES 25C
Subwoofer: ES 150P

Amplituner Onkyo TX-SR607 —> planowana wymiana na TX-RZ50. Nie planuję extra końcówek mocy.

Jak zmigrować kolumny w stronę Atmos 5.2.4? Preferuję stopniowo od 5.1 do 5.2.4. Poprawnie?
Mam problem z doborem kolumn. Budżet 20k+ ale wydawany stopniowo (zbieram a nie kredytuję).

Klipsch?

2x RP-640D
1x  RP-640D
2x RP-140D
1x R-121SW

Czy może JBL Stage 180itd ? Czy inne?

York

Napisano

A Klipsch 2x sub 1200 (12") nie wypełni salonu przestrzeni u mnie?

Salon 40m2 z wysokim sklepieniem dachowym (brak sufitu). Wolałbym zoptymalizować - ale jak doświadczenie userów mówi, że conajmniej 1400 to zostanę przy tym.

Monitory Atmos chyba takie: Monitor Audio Bronze AMS

Napisano
24 minuty temu, york74 napisał:

A Klipsch 2x sub 1200 (12") nie wypełni salonu przestrzeni u mnie?

Nie wiemy bo powierzchnia to co innego niż kubatura. Piszesz teraz, że masz wysoki sufit. Policz i sprawdz co jest polecane do takich pomieszczeń. Napisałem, żebyś dokupił 1 dobrego suba a tego zostawił pod kątem budżetu i kupowania etapami. 

26 minut temu, york74 napisał:

Monitory Atmos chyba takie: Monitor Audio Bronze AMS

Te są ok. Najważniejsze, żebyś mógł je poprawnie zamontować. Skup się na tym jak wyglądał będzie montaż tak aby znajdowały się we właściwych miejscach i skierowane były w stronę słuchacza. 

Napisano

Atmosy od Monitor Audio to fajny kierunek, barwowo też są względnie podobne do Twoich obecnych JBLi :) Pamiętaj, że punkty montażowe dla 5.1.2 i 5.1.4 są różne, więc jeśli zamontujesz według jednych wytycznych, to rozbudowa łatwa nie będzie. Na 40m2 widziałbym również Klipscha RP-1400SW (najlepiej dwa), ale 2x RP-1200SW jeśli nie jesteś fanem super mocnego basu też będzie pewnie okej. 

Onkyo TX-RZ50 to chyba najciekawszy kierunek w tym budżecie :) Mamy go też w świetnej cenie w outlecie.
W razie czego zapraszam do kontaktu i na indywidualne wyceny ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Pamiętaj, że punkty montażowe dla 5.1.2 i 5.1.4 są różne, więc jeśli zamontujesz według jednych wytycznych, to rozbudowa łatwa nie będzie.

Rozbudowa jest bardzo prosta i bezproblemowa. Jedyny upgrade Atmosowy dla 5.1.2 oraz dla 5.1.4 to 5.1.6 ;)