Sławek S Napisano 5 czerwca 2024 Napisano 5 czerwca 2024 Witam Mój problem polega na prawidłowym ustawieniu "fazy" - troszkę szerzej 🙂 Posiadam Klipsche RP280 i do tego 2 subwoofery grające w stereo (postaram się załączyć foto) siedzę dokładnie na wprost systemu ( 4,2m do kolumn a ich rozstawienie to 3,7m) Gdy suby są wyłączone bas jest jak powinien natomiast po włączeniu subwoferów mam mały problem niby jest lepiej ale nie do końca - aby słuchowo było lepiej jeden z subów ustawiam w fazie 180 a drugi 0 Jest może ktoś na forum (lub może z okolicy Zawiercia) co podpowie czy da się to jakoś zmierzyć/ustawić aby było prawidłowo ? Czy poza słuchowo można to jakoś sprawdzić miernikiem ? mikrofonem? Dzięki i czekam na odpowiedź Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 czerwca 2024 Napisano 5 czerwca 2024 1 godzinę temu, Sławek S napisał: Jest może ktoś na forum (lub może z okolicy Zawiercia) co podpowie czy da się to jakoś zmierzyć/ustawić aby było prawidłowo ? Da się to zmierzyć. Trzeba kupić mikrofon pomiarowy (popularny UMIK-1) i użyć darmowego programu REW. Bądź też gotowy na przestawienie tych subwooferów w inne miejsce. One wcale nie muszą stać tak jak stoją. Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 5 czerwca 2024 Autor Napisano 5 czerwca 2024 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Da się to zmierzyć. Trzeba kupić mikrofon pomiarowy (popularny UMIK-1) i użyć darmowego programu REW. Bądź też gotowy na przestawienie tych subwooferów w inne miejsce. One wcale nie muszą stać tak jak stoją. Normalnie prawy stoi przy kolumnie przestawiony czasowo (rehabilitacja kwiatka ale różnicy w dźwięku nie odczułem) Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 czerwca 2024 Napisano 5 czerwca 2024 Miałem na myśli większe ruchy niż 30cm w lewo albo w prawo. Tak czy inaczej wykres prawdę Ci powie. Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 5 czerwca 2024 Napisano 5 czerwca 2024 Nie wystarczyłby ten jeden potężny SUB? Może problem polega na tym, że to dwa inne subwoofery (średnica)? Ewentualnie może spróbować jeden z tyłu? Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 6 czerwca 2024 Autor Napisano 6 czerwca 2024 12 godzin temu, Luk Pl napisał: Nie wystarczyłby ten jeden potężny SUB? Może problem polega na tym, że to dwa inne subwoofery (średnica)? Ewentualnie może spróbować jeden z tyłu? nie wystarczy powierzchnia pokoju to 50m2 do tego jest otwarty na przedpokój i kuchnie następne 30m2 poza tym mając zapas mocy nie żyłuje się sprzętu ... Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 Czytałem gdzieś o takim sposobie, że ustawiasz SUB w miejscu odsłuchowym, czyli, tam gdzie siedzisz - na krześle / fotelu / sofie / kanapie. Następnie na poziomie głośnika subwofera chodzisz na czworakach, a nawet czołgasz się i słuchasz gdzie słabo, a gdzie dobrze gra SUB. Tam gdzie dobrze, tam go ustawiasz. Odpisz, cytując
Luk Pl Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 2 godziny temu, Sławek S napisał: nie wystarczy powierzchnia pokoju to 50m2 do tego jest otwarty na przedpokój i kuchnie następne 30m2 poza tym mając zapas mocy nie żyłuje się sprzętu ... To ja bym proponował spróbować jeden z przodu, drugi z tyłu, oczywiście jeśli jest taka możliwość, potrzebny będzie długi kabel. Wtedy jeden z nich w przeciw fazie, może wtedy lepiej się zgrają i jeszcze lepiej wypełnią pomieszczenie basem. Kiedyś szukałem informacji na temat ustawienia fazy w subie i tak to tłumaczyli... Często na domowych salkach kinowych ustawiają suby z przodu i z tyłu i właśnie wtedy jeden z nich w fazie, drugi w przeciw Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 6 czerwca 2024 Autor Napisano 6 czerwca 2024 53 minuty temu, Luk Pl napisał: To ja bym proponował spróbować jeden z przodu, drugi z tyłu, oczywiście jeśli jest taka możliwość, potrzebny będzie długi kabel. Wtedy jeden z nich w przeciw fazie, może wtedy lepiej się zgrają i jeszcze lepiej wypełnią pomieszczenie basem. Kiedyś szukałem informacji na temat ustawienia fazy w subie i tak to tłumaczyli... Często na domowych salkach kinowych ustawiają suby z przodu i z tyłu i właśnie wtedy jeden z nich w fazie, drugi w przeciw Dziwna dla mnie sprawa jest to że obecnie ustawionego mam jednego w przeciw fazie bo słuchowo tak jest lepiej a pytanie dlaczego tak jest ? Ps. mam jeszcze svs 2000 pro właśnie z tyłu ale nie używam. Wcześniej był właśnie sub (Klipsch R-115SW) po prawej + svs z tyłu i było gorzej (dudniło nie grało) Odpisz, cytując
Heathen Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 Pewnie jest jakiś mod pomieszczenia, i dwa suby zbytnio go podbijają. Mając jeden w przeciw fazie to podbicie się zmniejsza Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 6 czerwca 2024 Autor Napisano 6 czerwca 2024 21 minut temu, Heathen napisał: Pewnie jest jakiś mod pomieszczenia, i dwa suby zbytnio go podbijają. Mając jeden w przeciw fazie to podbicie się zmniejsza Dudniło gdy jeden był z tyłu - natomiast gdy są jak na foto i ustawione w jednej fazie to właśnie wtedy jakby się znosiły ??? wydaję mi się że przez skosy w pokoju tak się dzieje Przydał by się ktoś co ma umiejętności w pomiarach co by do mnie wpadł Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 38 minut temu, Sławek S napisał: Dziwna dla mnie sprawa jest to że obecnie ustawionego mam jednego w przeciw fazie bo słuchowo tak jest lepiej a pytanie dlaczego tak jest ? Pewnie na poziomie eksperckim ktoś by Ci to policzył albo zasymulowal. Nie zastanawiaj się i nie zgaduj. Mikrofon to raptem kilka stówek, do tego kilka h spędzonych z YT i tutorialami i będziesz mógł sprawdzić z jakimi częstotliwościami się mierzysz i próbować coś z tym podziałać. Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 6 czerwca 2024 Autor Napisano 6 czerwca 2024 1 minutę temu, PanKlor napisał: Pewnie na poziomie eksperckim ktoś by Ci to policzył albo zasymulowal. Nie zastanawiaj się i nie zgaduj. Mikrofon to raptem kilka stówek, do tego kilka h spędzonych z YT i tutorialami i będziesz mógł sprawdzić z jakimi częstotliwościami się mierzysz i próbować coś z tym podziałać. tak muszę zrobić Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 Nie wiem czy Twoj system posiada jakakolwiek korekcje. Może się też okazać, że bez jakiegoś minidsp24 będzie trudno to poprawić. Mikrofon to narzędzie diagnostyczne a nie lekarstwo. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 6 czerwca 2024 Napisano 6 czerwca 2024 (edytowany) Miałem kiedyś dwa takie same suby w kinie domowym. Podstawą jest płynna regulacja fazy na potencjometrze. Mając ją mogłem ustawić suby, tam gdzie chciałem, i zgrać je bezproblemowo ze sobą i frontami. Suby z przełącznikiem fazy 0/180 stopni, są bardziej problematyczne. Bo wymuszają ustawienie w miejscach gdzie będą dobrze grały, a te miejsca są dość przypadkowe, i często mało praktyczne. Edytowano 6 czerwca 2024 przez michaudio Literówka Odpisz, cytując
Sławek S Napisano 6 czerwca 2024 Autor Napisano 6 czerwca 2024 23 minuty temu, michaudio napisał: Suby z przełącznikiem fazy 0/180 stopni, a tu tak jest - ale i pewnie to się da jakoś ogarnąć Odpisz, cytując
Heathen Napisano 7 czerwca 2024 Napisano 7 czerwca 2024 Zostaje ci tylko mikrofon (np umik)+REW i pomiary. Inaczej to będzie takie zgadywanie, ewidentnie kwestia akustyki i ustawienia Odpisz, cytując
Recommended Posts