Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, jest w trakcie wykańczania domu, w którym chciałbym umieścić jakiś system audio, powiedźmy tak do 4/5tyś (wiem, że to dość mało, ale Żona za droższy mnie zabije). Najpierw myślałem o zamontowaniu systemu audio w suficie, jednak po przeczytaniu opinii zrezygnowałem z tego. Problem jest w tym, że cały osprzęt mogę tylko zamontować albo na ścianie z TV albo właśnie w tym suficie. Nie mam możliwości ustawienia głośników za narożnikiem. Dlatego też myślałem o jakimś komplecie z 2 głośnikami regałowymi ewentualnie kolumnami ze wzmacniaczem. Wpadło mi coś takiego w oko:

https://teufelaudio.pl/theater-500s-kombo-105717000?v=105717001&partner_id=sea-pl..google.20350983100..&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwLiZxpXYhgMVW2WRBR28kg6qEAQYDCABEgJKsPD_BwE&et_uk=7600a98e6109400d88a3896bce67ca28&et_gk=MmM1NTUxZTE3NzFkNGVhNDljY2I1ZjIzM2ZhMDQyZWIlN0MxMi4wOC4yMDI0KzA4JTNBMzMlM0ExNw

lub

https://teufelaudio.pl/ultima-20-kombo-105969000

Oczywiście do obu opcji dobrałbym subwoofer. Ale czy to w ogóle będzie jakoś brzmiało? Używać tego będę raczej do oglądania filmów, czasem do puszczania muzyki.  No i jak sensownie podłączyć cały zestaw do TV?

Czy moglibyście coś doradzić? Może macie coś bardziej sensownego?

W załączniku zrobiłem mniej więcej rozkład pomieszczenia, salon jest w pół otwarty na kuchnie. 

Podsumowując, szukam jakiegoś taniego zestawu, z ładnymi najlepiej małymi kolumnami (żeby Żona była zadowolona), do oglądania filmów i słuchania muzyki.

Dzięki za pomoc

dsf.PNG

Napisano

Cześć :) Przy takich wymaganiach poszedłbym w kolumny podłogowe jeśli byłaby taka opcja, ewentualnie zostawił sobie możliwość dokupienia subwoofera. Jeśli w grę wchodzą tylko kolumny podstawkowe to sprawdziłbym Monitor Audio Bronze 100, Q Acoustics 5020, Triangle Borea BR03, Dali Oberon 3 :) Opcji trochę jest. Do nich wzmacniacz nawet pokroju WiiM Amp jeśli zależy Ci na jak największej funkcjonalności w najniższej cenie. Warto też sprawdzić Cambridge AXR100, Denon DRA-900H, czy Onkyo TX-8270. Z tej grupy najlepiej zagra Cambridge, ale nie ma funkcji sieciowych. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy :) 

Napisano

niestety ale Teufel to nie jest dobra opcja.

Wiem że czasem wypada nieźle cenowo. Ale warto rozważyć coś innego.

Masz mały budżet. Ale da sięcoś zrobić.

Myslisz o kinie czy stereo? Bo i Twoje i propozycje branży wyzej to systemy stereo a nie kinowe 5.1

Napisano
14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

niestety ale Teufel to nie jest dobra opcja.

Wiem że czasem wypada nieźle cenowo. Ale warto rozważyć coś innego.

Masz mały budżet. Ale da sięcoś zrobić.

Myslisz o kinie czy stereo? Bo i Twoje i propozycje branży wyzej to systemy stereo a nie kinowe 5.1

Właśnie nie mogę się zdecydować, głownie chce żeby służyły mi do oglądania filmów. Ale czasami też chce puścić muzykę, tak żeby jakoś to brzmiało. Największy problem jest w tym, że sprzęt mogę umieścić tylko na przedniej ściance. Miałbyś może coś fajnego do zaproponowania? 

15 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :) Przy takich wymaganiach poszedłbym w kolumny podłogowe jeśli byłaby taka opcja, ewentualnie zostawił sobie możliwość dokupienia subwoofera. Jeśli w grę wchodzą tylko kolumny podstawkowe to sprawdziłbym Monitor Audio Bronze 100, Q Acoustics 5020, Triangle Borea BR03, Dali Oberon 3 :) Opcji trochę jest. Do nich wzmacniacz nawet pokroju WiiM Amp jeśli zależy Ci na jak największej funkcjonalności w najniższej cenie. Warto też sprawdzić Cambridge AXR100, Denon DRA-900H, czy Onkyo TX-8270. Z tej grupy najlepiej zagra Cambridge, ale nie ma funkcji sieciowych. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy :) 

Dzięki za odpowiedź, a ty który zestaw z tego byś wybrał? Niestety sprawdzałem i mam do was dość daleko żeby przyjechać na odsłuch.

Napisano
2 godziny temu, havers napisał:

Dzięki za odpowiedź, a ty który zestaw z tego byś wybrał? Niestety sprawdzałem i mam do was dość daleko żeby przyjechać na odsłuch.

To powinno mieć tu najmniejsze znaczenie, bo wszystko zależy od Twojego gustu :) 

Napisano

Ostatnio gdzieś na forum mignął test / wrażenia z odsłuchu JMR Lucia i były bardzo chwalone. Do tego kupiłbym Wiim Amp albo Arcam Solo Uno lub podobnego malucha. Może Piotr albo koledzy z Q21 powiedzą z czym lepiej łączyć te kolumny. Przykłady innych urządzeń są w poście wyżej. Jak masz daleko na odsluch to umów się na wypożyczeine sprzętu i tyle. 

Napisano
Dnia 14.06.2024 o 08:24, havers napisał:

Właśnie nie mogę się zdecydować, głownie chce żeby służyły mi do oglądania filmów. Ale czasami też chce puścić muzykę, tak żeby jakoś to brzmiało. Największy problem jest w tym, że sprzęt mogę umieścić tylko na przedniej ściance. Miałbyś może coś fajnego do zaproponowania? 

No to w takim razie faktycznie stereo. Żadne kino. Z tym że nie oczekuj kina w takim razie.

Dnia 14.06.2024 o 12:34, havers napisał:

A co myślicie o takim składzie?

głośnik centralny

kolumny podstawkowe

subwoofer

i do tego dobrałbym wzmacniacz 

wzmacniacz

Słaby centralny, wyjątkowo

Fronty nie lepsze

Napisano

Chyba zdecyduje się na ten zestaw:

Dali Oberon 3

Denon DRA-900H

Tylko czy dokładać do tego jakiś subwoofer? 

Jakiej grubości przewody kłaść w peszlu do głosników?

Od amplitunera do TV wystarczy hdmi?

Napisano
3 minuty temu, havers napisał:

Sub to podstawowy składnik KD

3 minuty temu, havers napisał:

Jakiej grubości przewody kłaść w peszlu do głosników?

2,5mm to już będą że sporym zapasem, 1,5mm nawet starczy.

4 minuty temu, havers napisał:

Od amplitunera do TV wystarczy hdmi?

Tak, najlepiej taki z certyfikatem.

Napisano (edytowany)
Dnia 14.06.2024 o 18:11, Q21 napisał:

Lucie też fajna opcja, zwłaszcza w obecnej cenie w naszym outlecie. Lubią jaśniejsze wzmacniacze, taki WiiM Amp będzie dobrym kierunkiem ;) 

Widziałem u was na fb, że od lipca będziecie mieli WiiM Ultra, opłaca się poczekać i kupić zamiast Denon DRA-900H?

Szkoda ze Lucie w outlecie macie białe, jakby były czarne to już bym zamawiał

Edytowano przez havers
Napisano
13 minut temu, havers napisał:

Widziałem u was na fb, że od lipca będziecie mieli WiiM Ultra, opłaca się poczekać i kupić zamiast Denon DRA-900H?

Nie bo to są zupełnie różne urządzenia. Wiim Ultra to nie jest wzmacniacz.

Napisano
7 godzin temu, havers napisał:

Całkiem różne urządzenia. Co do Lucii, to napisz na PW - zobaczymy, co się uda zrobić z ceną czarnych ;) 

Napisano
Dnia 17.06.2024 o 09:00, havers napisał:

Dali Oberon 3

Denon DRA-900H

To nie jest dobre połączenie. Jak Ten Denon to coś znacznie jaśniejszego bo on gra mocno mulacym dzwiekiem.

Monitor Audio Bronze 100 , Magnat Signature, Heco R3 itp

Dnia 17.06.2024 o 09:00, havers napisał:

Indywidualna kwestia

Dnia 17.06.2024 o 09:10, havers napisał:

A czy macie do polecenia jakiś ciekawy subwoofer?

Jaki budzet?

Dnia 17.06.2024 o 10:41, havers napisał:

To jest odtwarzacz sieciowy.

Ale zamiast tego Denona

https://www.q21.pl/onkyo-tx-8470-czarny.html

https://www.q21.pl/arcam-solo-uno.html?hash=6967be4a6b36b5c524a9260c7607c0ff&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=5cf31191-d7a7-c2cd-8b97-49b71cb23b7e

https://www.q21.pl/cambridge-audio-axr100.html

+ Wiim mini